Adet Gecikmesi (Regl Gecikmesi)

Adet Gecikmesi (Regl Gecikmesi) Resim
Paylaş
Tweet
 

Halk arasında bilinen isimleriyle ay başı gecikmesi, mens gecikmesi, regl gecikmesi olarak tabir edilen adet rotarı, adet gecikmesi yani beklenen standart adet olma tarihinde adet kanamasının yaşanmaması durumuna denir.

Bu durum çok sık karşımıza çıkmaktadır. Neredeyse her kadının hayatında belirli dönemlerde yaşadığı bir sorundur. Adet gecikmesi yaşandığı an ilk kontrol edilmesi gereken şey gebe olma ihtimalidir. Adet kanaması, hamilelikten kaynaklanan sebeple gecikmediyse, diğer nedenler araştırılmalıdır.

Adet Gecikmesi Nedenleri Nelerdir?

Az önce de bahsettiğimiz gibi adet gecikmesinin en sık rastlanan sebebi gebe kalmaktır. Bununla birlikte o ay yumurtlama (ovulasyo) yaşanmaması da adeti geciktiren bir sebeptir. Regl periyodunun oluşumunda belirleyici özellikleri olan hormonlardaki bozukluklar da (Troid hormonu, süt hormonu) bunun nedeni olabilir. Doğum kontrol hapları gibi kullanılan ilaçlar, korunma iğneleri, cilt altına yerleştirilen implantlar da kimyasal etkilerdir. Bunun yanı sıra aşırı ağır egzersizler (özellikle sporcularda) , stres, ortam değişikliği ve aşırı yorgunluk da adet gecikmesi nedenleri arasında sayılabilir. En çok bilinen bir başka sebebi ise polikistik over sendromudur.



Adet Gecikmesi (Regl Gecikmesi)1 Resim

Adet Gecikmesi Çeşitli Nedenlerle Meydana Gelen Bir Durumdur!

Geç Adet Olma

Regl döneminin bir defaya mahsus olarak olması gerektiiği zamanda olmamasına adet gecikmesi denir. Ancak buna karşılık olarak bu durum sürekli devam ediyor ise, yani her ay normal sayılabilecek olan 35 günlük adet periyodu 1 hafta-10 gün kadar gecikiyor ise bu seyrek adet görme oligomenore olarak adlandırılır. Hamile olma olasılığı testle ortadan kalktığında bu tür adet kanamasının sebepleri de yine benzer şeylerdir. Kişi hamile olsa dahi bazen geciken adet kanamasının ardından yaşanan kanamayı yine de adet kanaması sanabilir. Ancak yaşanan bu kanama genellikle embriyonun rahime yerleşme anında oluşturduğu kanamadır. Bu nedenle belirsizlik içinde kalmaktansa hemen bir doktora başvurmakta fayda vardır.

Adet Gecikmesi Teşhisi

Bahsettiğimiz bu sebepleri araştırmak için başta gebelik testi, hormon tahlilleri ve ultrasonografik incelemeler yapılır. Bu tür bir rahatsızlık yaşayanlarda genellikle kesin bir sebep bulunmamakla birlikte, birden çok sebep de göz önünde bulundurulabilir. Ancak böyle durumlarda hastanın adet söktürücü ilaçlar kullanması önerilebilir.

Adet gecikmesi yaşıyorsanız, adet söktürücü ilaçlar konumuz size adet döneminizi düzene sokma konusunda yardımcı olabilir.

Bu yazı 383 kere okundu.
Tweetle   Sosyal   Medyada   Paylaşın
  • Site Yorum
Facebookta bizi bulun