Merhaba arkadaşlar, bugün sizler için ağız ve diş sağlığı hakkında önemli bir konuya değinmek istiyorum. Ağız sağlığı herkes için önemli bir noktadır. Pek çok kişi ağız yaralarından muzdarip olmakta ve sıkıntı çekmektedir. Özellikle bayanlarda görülen ağız yaraları diğer bir ismiyle aft, kişiyi çok zorlamakta ve canını sıkmaktadır. Ağızda oluşan aftlar, yeme ve içmeyi zorlaştırmakta hatta ve hatta konuşmayı bile güçleştirmektedir. Sarı ya da beyaz renkli olan bu yaralar, 1 veya 2 mm derinliğinde oluşmaktadır. Ağız yaraları bazen tek başına çıkabilirken, bazenleri de birden fazla da oluşabilir. Ağzın içinde oluşan bir mantarın sebep olduğu bu yaraların pek çok oluşma sebebi olabilmektedir. Bu yüzden özellikle bayanların bu yazımızı takip etmesini önemle rica ediyorum. Aft yaraları nasıl geçer diye kara kara düşünüyorsanız tüm cevaplar bu sayfada! Şimdi sizlere çözüm önerilerini sunalım ve sağlıklı ağızlara kavuşalım.
1- İlaç İle Tedavi
Artık her yerde sağlık ocaklarının olması ve doktorlara ulaşabilme kolaylığı ile en ufak hastalıklarda bile doktora başvurmayı alışkanlık haline getirdik. Aft yaralarının da elbette ki ilaç ile tedavisi mümkündür. Genelde kendiliğinden bir haftada iyileşen bu aft yaralarını, ilaç ile tedavi ederek iyileşme süresini kısaltabiliriz. Tedavisi için önerilen ilaçlar, antibiyotikler ve gargaralardır. Ayrıca ağız yaraları için epey etkili olan solüsyonlar da mevcuttur. Bir fırça yardımı ile bu solüsyonu yaralı yere uygulayarak iyileşebilirsiniz. Yaklaşık olarak 1 haftaya yakın bu ilaçları kullanarak sağlığınıza kavuşmanız mümkündür.
2- Tuz Basmak
Her evde kolaylıkla bulunabilecek olan tuzu, aft yaralarını iyileştirmek için kullanabilirsiniz. Bu yöntem biraz acı verici olsa da, iyileşme süresinde çok faydası olacağı kesindir. Uzun süreli bir ağrıyı çekmektense bu kısa süreli acıya katlanmanızı tavsiye ederim. İster eliniz ile direk tuzu yaraya uygulayabilir ya da tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz. Tuzlu suyu gargara ile günde üç kere uygulayabilirsiniz.
3- Yeme İçmeye Dikkat
Tedavi sürecini hızlandıran en önemli etkenlerden biridir. Her ne kadar ilaç vs. uygulasak da yediğimize içtiğimize önem vermezsek uyguladığımız tedavinin anlamı kalmayabilir. Ağızda yara oluştuktan sonra özellikle asitli ve baharatlı besinlerden uzak durmamız gerekmektedir. Asitli yiyecekler daha çok yarayı tahriş eder ve daha çok acı çekmemize neden olur.
4- Kabartma Tozu
Kabartma tozu da her evde bulunabilecek olan kolay bir malzemedir. Kabartma tozunu bir iki damla su ile macun kıvamına gelinceye kadar karıştırınız. Sonra bu macunu günde üç kere yaralı bölgeye uygulayınız. Macun ağzın içinde tamamen eriyinceye kadar bekletiniz.
5- Diş Fırçalamak
Ağızda oluşan yaraların en önemli nedeni de dişlerimizi yeterince fırçalamamaktan kaynaklanır. Eczaneler de bulunan SLS içermeyen diş macunları ile dişlerinizi düzenli olarak fırçalayarak da yaraların iyileşmesini hızlandırabilirsiniz. Eğer ağız yaraları sıklıkla oluşuyorsa bir doktora gözükmelisiniz.