Ağız Kuruluğu Neden Olur
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • +
  • -

Ağız Kuruluğu Neden Olur

Ağız içinde problemlerin baş göstermemesi için tükürük salgıları düzenli çalışmalıdır. Tükürük ağız kısmını nemli tutan ve yiyeceklerin parçalanmasına yardım eden bir enzimdir.

Ağzın temizlenebilmesi için de tükürüğe ihtiyacı vardır. Dişlerin ve hatta dilin bile temizlenmesini sağlar. Tükürük yeteri kadar yoksa ağız içinde kuruluk oluşur. Tıpta ağız kuruluğunun ismi; kserostomi olarak geçmektedir.

agiz_kuruluguna_ne_iyi_gelir

Ağız kuruluğunun nedenleri arasında; bazı ilaçların yan etkileri gelmektedir. Diş çürüme problemleri daha çok tükürükle ilgilidir.

Ağız kuruluğunun sebebini anlamak için; dişçi muayenesi gerekmektedir. Altında yatan başka bir sorun varsa; dahiliye uzmanından yardım alınmalıdır. Bazı iç hastalıkların da ağız kuruluğuna neden olduğu saptanmıştır.

Ağızda kuruluğun yaşanmasının başlıca nedenlerinden biri; susuz kalmaktır. Düzensiz su tüketimi yetersiz hale geldiğinde ağızda kuruluk başlar. Ağızdan nefes alıp veren kişilerde ağız kuruluğuna daha fazla rastlanır. Sinüzit gibi bir rahatsızlığınız varsa ağızdan nefes alırsınız ve bu durum ağızda kuruluğu artırır.

agiz-kurulugu-neden-olur-uzmantedavi-net_

Sigara kullanan kişilerde ağız kuruluğuna daha fazla rastlanır. Ağızda yeteri kadar tükürük üretilmez ve ağız kuruluğu meydana gelir.

Bazı ilaçlar ağızda kuruluk yaratır. Antidepresanlar ve tansiyon ilaçlarının ağızda kuruluk yarattığı gözlemlenmiştir. Kas gevşetici bazı ilaçlarda ağızda kuruluk yaratmaktadır. Kimyasal içeren ilaçlar tükürük salgılarını yavaşlatır.

Tükürük üretimi stresle de yakından ilgilidir. Stresli kişilerde ve endişeli hayat biçimi yaşayan kişilerde depresyon ortaya çıkar. Bu durum ağızda kuruluğa sebep olur.

Ağzı kuruluğunun sebepleri çok farklı da olabilir. Diyabet, anemi gibi hastalıklarda ağızda kuruluğa neden olabilmektedir. Şeker hastalarının çok su içmesinin nedenlerinden biri de ağız içinde kuruluk yaşanmasıdır.

 

agiz-kurulugu-ve-halsizlik

Ağız kuruluğunu engellemek için gün içinde yeteri miktarda su içilmelidir. Alkollü içeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durmanız ve kahve gibi içecekler içmemeniz gerekmektedir. Şekersiz sakızların tükürük salgısını artırdığı ve ağız kuruluğunu önlediği ortaya çıkmıştır. Ayrıca; limon gibi ekşi besinlerin de tükürük salgısını artırdığı belirtilmiştir.

Kuruluk uç boyutlara ulaştıysa ağız içinde yapay olarak tükürük üreten tabletler kullanabilirsiniz. Bu ürünler genellikle pastil olarak satılmaktadır.

Bazı kanser hastaları ağızda kemoterapi nedeniyle kuruluk yaşadıklarını belirtirler. Bu ilaçlar tükürük bezlerinde belli bir kalınlaşmaya sebep olduğu için ağız içinde kuruluk yaşanır.

medi-such

Kendinizde ağız kuruluğu olup olmadığını anlamak için; çeşitli belirtiler olması gerekmektedir. Ağzınızda sürekli bir kuruluk hissi varsa, yutkunmada güçlük çekiyorsanız, boğazda da mevcut bir kuruluk gözlemleniyorsa, dudaklarda geçmek bilmeyen çatlaklar varsa, dilde batma şeklinde yanma hissi varsa, ağzınızın içinde kötü koku mevcutsa, çiğnemede güçlük yaşıyorsanız ağız kuruluğu problemi yaşıyorsunuz demektir.

agiz-kurulugunun-nedenleri

Ağızdaki kuruluğun nedeni hiç bir probleme de ait olamayabilir. Tükürük bezleri kendi kendine de yavaş çalışıyor olabilir. Ağız kuruluğu yaşayan kişilerin yaptıkları en büyük hatalardan biri de; şekerli içecekler içmektir. Şekerli içecekler yerine su içilmeli ve ağız içi sürekli nemli tutulmalıdır.

Tükürük salgısını azaltan bir diğer etmende; tuzlu yiyeceklerin çok fazla tüketilmesidir. Tuzlu yada baharatlı olan yiyecekler susamaya ve doğal olarak ağızda kuruluğa neden olur. Bu nedenle tuzlu ve tatlı yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durmak gerekir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN