Ağız yaraları aft yada ağız ülseri olarak anılan ağız problemleridir. Ağız yaraları ile uçuk karıştırılmamalıdır. her ikisinin ortaya çıkış nedeni farklıdır.
Ağız içi yaraları ağzın içinde, dudak kısımlarında, dil bölgesinde veya diş etinde görülür. İleri derecede olan ağız yaraları ise damakta bile ortaya çıkar. Ağız yaraları genel olarak kadınlarda daha çok görülür. İyileşme süresi 7 ile 10 gün arasıdır. Ağzı yaraları belli zaman ölçülerinde tekrarlar. Kimi zaman çocuklarda da ağız yaralarına rastlanır.
Ağız yaralarının ortaya çıkma nedeni birbirinden farklıdır. Asitli içecekler ağız yaralarına sebep olabilir. Portakal suyu yada kola gibi içecekler içinde yoğun oranda asit ihtiva eder. Ağızda aft oluşmasını tetikleyen içecekler bağışıklık sisteminin güçsüz olduğu dönemlerde vücudu ele geçirir. Aft problemi ortaya çıkmadan evvel yiyip içtiklerinizi gözden geçirirseniz ağız yarasının ortaya çıkma nedenini çözebilirsiniz.
Alerjik besin grupları da ağız yaralarına neden olabilmektedir. Süt, fındık, buğday, balık ve fıstık gibi besinlerin alerjiye neden olabileceği saptanmıştır. Ceviz, incir, çilek ve domatesinde ağızdaki aft yaralarının ortaya çıkmasının tetiklediği ifade edilmiştir. Histamin ağız içinde salgılandığında ağız içinde dokular büyük oranda zarar görür. Alerjik belirtiler ağız yarası olarak ortaya çıkar.
Mide mikrobu olarak bilinen helikobakter pilori mikrobu B12 vitamin eksikliklerinde ağız yaralarına neden olur. Ülser ve benzeri mide rahatsızlıklarının da ağız yaralarına sebep olabileceği belirtilmiştir. Aft mideden kaynaklı bir problemden ortaya çıkmışsa mide problemi mutlaka tedavi edilmelidir.
bazı vitamin eksiklikleri ağızda yaralara neden olur. B3, B12 ve B9 vitaminlerinin eksikliği ağızda yaraların çıkmasına sebep olur. Vitamin eksikliği görülen kişilerin iyi şekilde beslnemeleri gerekir. Eksiklik sadece ağızda değil çeşitli organlarda da kendini belli eder.
Hormonal dengesizlik yaşayan kişilerde ağız yaralarına rastlanmaktadır. Ergenlik zamanlarında genç kızlarda ağız yaralarına daha sık rastlanır.
Stres günümüzde birçok hastalığa davetiye çıkarır. Ağız yarası da bunlardan biridir. Endişeler, yoğun düşünme, geçimsizlik, kaygılar insanları fiziksel açıdan da etkiler. Ağız yaralarının stres sebebiyle ortaya çıkması adet dönemlerine de denk gelmektedir. Gerginlik bu dönemde daha yoğun yaşandığı için ağız yaralarının ortaya çıkması kaçınılmaz olur.
Yapılan araştırmalarda sürekli ağız yarası problemi yaşayan kişilerin ailelerinde de en az birinin ağız yarasından şikayetçi olduğu gözlemlenmiştir. Ailede aft problemi varsa kişide de aft problemi görülebilir.
Çölyak hastalığı ağız yarasına neden olan rahatsızlıklardan biridir. Vücut bu hastalıkta çavdar, arpa ve buğdaya karşı alerjik reaksiyon doğurur. İnce bağırsaklarda iltihaplanma meydana gelir. Çölyak hastalığının en net belirtisi de ağız yarasıdır.
Bağışıklık yetmezliğinin ağız yarasına sebep olduğu bilinmektedir. Bağırsaklarda iltihaplanma varsa ağız yaraları çıkarmanız olasıdır.
Ağız yaraları sürekli ortaya çıkıyorsa ve ağzıınızın içinde geçmek bilmeyen yaralar mevcutsa mutlaka doktora gitmelisiniz. 1 cm büyüklüğünü geçecek kadar yaralar çıkmışsa doktora başvurulmalıdır. Çok miktarda aft oluşuyorsa bu durum tehlikeli olabilir. Sık sık aft problemi ile karşılaşırsanız doktordan yardım almanız gerekmektedir. Aft rahatsızlığı ile birlikte eklem ağrısı, ishal yada ateş varsa uzman doktor size bu problem hakkında yardımcı olacaktır.