Basur Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır?
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • +
  • -

Basur Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kalın bağırsağın sonundaki anüs ve rektum bölgesinde bulunan toplardamarların üzerinde kesecikler oluşturmasına basur yani hemoroid denmektedir. Başta anüste ve rektumda zarın altında mavimsi bir görüntü oluştururken daha sonra şişmeye başlayarak belirginleşebilir. Daha ileri seviyelerde basur anüsten dışarı çıkabilmektedir. Kabartı şeklinde kendini gösteren basurlara ‘hemoroidal düğüm’ adı verilirken ilerleyen zamanlarda kiraz büyüklüğüne de ulaşabilmektedir.

Basur (Hemoroid) Çeşitleri

İçte ve dışta olmak üzere 2 türlü basur çeşidi bulunmaktadır. Anüsün içerisinde ve dışarısında olmasına göre isimlendirilen basur çeşitleri genellikle içte oluşmaktadır. İçte oluşan basur ise 4 dereceye sahiptir.

Basur Nedir Tedavisi Nasil Yapilir3 Resim
İç ve Dış Olmak Üzere Basur Çeşitlerini 2’ye Ayırmak Mümkündür!

İç Basur

1. Derece İç Basur

Rektumun içerisinde bulunan toplardamarlar bu aşamada hafifçe belirginleşmeye başlamıştır. 1-2 cm kadar dışarı çıkık duran iç basur zorlamaya bağlı olarak arada kanama yapabilir. İç basur kişi tarafından kolay kolay fark edilemez. Ancak rektoskopi gibi yöntemler sayesinde uzman bir doktor tarafından teşhisi koyulabilir.

2. Derece Basur

Bu basur çeşidinde damarda oluşan çıkıntılar makattan dışarı çıkmaya başlar. Birinci derecedeki basurdan daha belirgin hale gelir. Kişinin dışkılamaya çıkması ile birlikte makatından çıkan bu basurlar ıkınmayla kanama oluşturabilir. Ağrı ve ya kaşınma gibi belirtiler görülmez.

3. Derece Basur

Hastalığın hissedilmeye başladığı basur tipi 3. derece hemoroiddir. Dışkı esnasında dışarı çıkan basur memesi kendiliğinden içeri girmediği için kişinin içeri ittirmesi gerekir. Kişide hemoroid nedeniyle ağrı, yanma hissi, kanama kaşıntı ve dolgunluk hissetme gibi şikâyetler görülmektedir.

4. Derece Basur

Basur evlerinin en kötüsü olan 4. derece hemoroid içerideki basur memelerinin dışarı çıkması ile istenildiğinde içeri girdirilemeyen bir hal alır. Otururken, dışkı yapma sırasında ağrı veren bu basur türü için tek çare doktora başvurmaktır. Kişiler bu bölgede pek çok basur memesi bulunduğu için dokunduklarında ağrı hissetmemek adına temizliklerini de yeterince yapamazlar. 3. derece basur şikâyetleri bu evrede daha şiddetli bir şekilde görülür.

Dış Basur

Makat bölgesinin içerisinde oluşan basurlardan farklı olarak makatın dışında gelişen basura diş basur denmektedir. Dış basur görüntü açısından hoş durmamakla birlikte kişiye herhangi bir rahatsızlıkta vermez.

Boğulmuş Basur (Tromboze Olmuş)

İç basurun dışkı sırasındaki ıkınma ile birlikte dışarı çıkması ve burada bulunan kasların kan geçişini engellemesi ile birlikte kişiyi rahatsız edecek kadar şişlik ve ağrı hissedilir. Buna boğulmuş basur denmektedir.

Makat Sarkması

Aşırı ıkınmadan dolayı makatın üst kısmı dışarı sarkabilir. Basurla benzeşmese de basurla aynı yapıdan olan makat sarkması genellikle ilerleyen yaşlarda oluşmaktadır.

Anal Hematom

Dışkı sırasında ıkınma sonucu rektum bölgesindeki damarların çatlaması ve buradan çıkan kanların bir yere toplanması sonucu oluşan ağrılı şişliktir. Cildin altına biriken kan toplanması bir süre sonra kendiliğinden geçmektedir.

Basur (Hemoroid) Nedenleri Neler?

– Kronik kabızlık

– Aşırı kilolu olma

– Dışkı sırasında çok ıkınma

– Kronik ishal

– Ağır eşyaları sık aralıklarla kaldırma

– Uzun süre oturmak zorunda kalmak

– İlerlemiş yaşlarda olmak

– Gebelik

– Genetik basur olması

– Baharatlı ve acı yiyecekler tüketmek

– Bağırsakta tümör olması

– Anal cinsel ilişki

Basur (Hemoroid) Belirtileri Nelerdir?

– Kaşıntı

– Kanama

– Ağrı

– Şişlik hissi



Basur Nedir Tedavisi Nasil Yapilir2 Resim
Basur Çeşitli Belirtilerle Ortaya Çıkar!

Basur (Hemoroid) Tanısı ve Tedavisi

Basur ve ya diğer adıyla hemoroid olduğunuzu bilmiyorsanız bile makat bölgenizde oluşacak olan belirtilerden biri nedeniyle doktora başvurduğunuzda hemoroid tanısı koyulacaktır. Basur tanısı koyulmazsa ve doktora gidilmezse kişilerin yaşamı büyük ölçüde olumsuz etkilenir ve bunun dışınsa basur bölgesinde kanama varsa ve giderek artıyorsa anemiye neden olabilir. Doku kaybı ve iltihaplanma gibi durumların meydana gelmesi ile basur çok büyük tahriplere neden olabilmektedir.

Basur Tedavisi Nasıl Olur?

Basur tanısı koyulan kişilerde basurun şiddeti, boyutu ve belirtileri doğrultusunda tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Basur tedavisi kolay olmayan bir rahatsızlıktır ve kişilerden yeme alışkanlıklarını değiştirmeleri istenir. Aşırı baharatlı ve acılı yiyecekler tüketmek kişilerde basurun ilerlemesine neden olmaktadır. Bol bol sıvı gıdaların tüketilmesi ve kabızlığın önlenmesi de basur tedavisi içerisinde bulunur.

Basur için sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek ve bol bol su içmek ağrıların kanama ve şişliklerin inmesini sağlayacaktır. Kaşıntı ve şişlikten muzdarip olan basur hastaları için doktor tavsiyeli kremler bulunmaktadır. Dışkıyla teması kesmek ve tahrişi azaltmak için koruyucu merhemler kullanılmalıdır. Kanamayı geçirmek içinse astrenjan merhemler tercih edilmelidir. Bakteri oluşumunu önlemek içinse antiseptik merhemler faydalı olacaktır. Bu yöntemler ilerlememiş ve kişiye yoğun bir sıkıntı yaşatmayan basur tedavi şekilleridir. Mutlaka bir doktora başvurarak detaylı bilgi almak gerekir.

Basur (Hemoroid) Ameliyatı

Uzman bir doktor ile yapılan görüşmeler sonrasında basur ameliyatı ya da diğer adıyla hemoroid ameliyatı olmaya karar veren kişilerin bir gün önceden ishal yapıcı ilaç kullanarak idrar kanallarını boşaltmaları gerekir. Ameliyata 5 – 6 saat boyunca aç kalındıktan sonra girilmelidir.

Basur ameliyatı için genellikle belden aşağısını uyuşturan spiral anestezi yöntemi kullanılmaktadır. Hastanın makat bölgesinde meydana gelen basur memeleri kesilerek oluşan delikler dikilmektedir. Bu işlem sonrasında hastanın basur ameliyatı tamamlanmış olur.

Basur Memesi Yakarak Basur Ameliyatı

Ligasure adı verilen ve eskiden kullanılan dağlama tedavisine benzeyen bir cihaz ile kişilerde görülen basurlu bölgeler tedavi edilebilmektedir. Bu cihaz üzerinde bulunan mekanizma sayesinde basuru yakıp açılan deliklerinde kendiliğinden kapanmasını sağlamaktadır. Bu sayede basurdan yana şikâyeti olan kişiler ameliyatsız, dikişsiz basit bir operasyon ile basur çıkıntılarından kurtulabilmektedir. Kanama, dikiş gibi bir olayın olmadığı bu tedavi şekli ile kişiler diğer ameliyat türüne göre daha az ağrı ve kanama türü sıkıntılar yaşar.

Basur Ameliyatında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Basur ameliyatında en fazla dikkat edilmesi gereken konu basur memelerinin yeterince yok edilip edilmediğidir. Ameliyat sırasında basur memelerini tam olarak yok edilmemesi basurun tekrarlamasına neden olabilir. Basurlu bölgede dümdüz bir görüntü elde etmek için basurların fazlaca alınması da makat darlığına neden olabilmektedir.

 

Basur (Hemoroid) Ameliyatı Sonrası

Basur ameliyatı sonrası genellikle hasta bir günlüğüne hastanede yatar. Ameliyat sonrası 3-4 saat sonra makatta ağrılar başlayacağı için doktorun tavsiye ettiği ağrı kesiciler kullanılmalıdır. Bu sayede ağrıların etkisi azalacaktır.

Hemoroid ameliyatı sonrasında ilk idrara çıkma oldukça zorlu olacağı için dikkat edilmesi gerekir. Ameliyat sonrası hafif ağrılar ve kanamalar görülebilir. Sıcak oturma banyosu ameliyat sonrası doktor tavsiyesinde uygulanabilir. Basur yarasının düzelmesi 2-3 hafta kadar sürebilir. Kabızlık önleyici ve ağrı kesici ilaçlar kullanmak iyileşmeyi hızlandıracaktır. İlk hafta günde 2 kere sıcak suya oturulması dışkılamayı kolaylaştıracaktır.

Basur Nedir Tedavisi Nasil Yapilir1 Resim
Basur Ağrısını Azaltmak İçin Çeşitli Yöntemlerden Yararlanılabilir!

Basur Ağrısına Ne İyi Gelir? – Öneriler

– Lifli gıdalar bolca tüketilmelidir.

– Bol bol su içilmelidir.

– Unlu gıdalar beyaz unlu değil kepekli ürünlerden seçilmelidir.

– Fast food tüketimden kaçınılmalıdır.

– Makat bölgesine baskı yapan dar ve ter yapan kıyafetler tercih edilmemelidir.

– Düzenli olarak sabahları ve gün içinde tuvalete gitmeye çalışın.

– Kabızlık yapıcı gıdalar tüketmeyin ve sıvı tüketimini bol bol yapın.

– Anal bölgenizi temizledikten sonra kurulamayı unutmayın.

– Dışkı yaparken çok ıkınmamaya gayret edin.

– Dışkılama ihtiyacınızı ertelemeyin.

– Hastalığın ilerleyen dönemlerinde dışkılama öncesinde sıcak suya oturun.

– Ağrı, kaşıntı gibi rahatsızlıklar karşısında doktorunuzun önerdiği kremleri kullanın.

– Kabızlığı alan ve dışkıyı yumuşatan ilaçlar kullanın.

BUNLARI DA OKUMALISINIZ!

Sosyal Medyada Paylaşın:

Aktüel Ürünler