Kış günlerinin sıcak dostu battaniyeler, düzenli temizlik yapılması gereken ürünlerin başında gelir. Kalitesi, kumaşı, kalınlığı, desen ve renklerine göre değişiklik gösteren bu ürünler, verdikleri ısıya göre de kışlık ve mevsimlik olarak ikiye ayrılabilir. Mevsimlik battaniyeler kısa süreli kullanıldıkları için kullanım sonrası yerlerine kaldırılmadan önce yıkanmaları yeterlidir. Kışlık battaniyeler ise daha uzun süre kullanıldığı için bir mevsimde en az 2-3 kere yıkanmalıdır. Bazen istenmeyen kazalar sonucu battaniyeleri daha sık yıkamak gerekebilir. Battaniyenin nasıl yıkandığı ve yıkarken nelere dikkat etmemiz gerektiği yazımızda sizinle paylaşılmaktadır.
Battaniyelerin yıkanması iki şekilde yapılabilir. Hangi yıkama türünün seçilmesi gerektiğine karar verirken mevsim şartları, battaniyenin türü ve yıkanma talimatlarına dikkat etmek gerekir. Battaniye yıkama zamanı da önemlidir. Çünkü kış mevsiminde hava şartlarından dolayı hem geç kurur hem de nemli kalabilir. Bunu önlemek için battaniye yıkamaya en uygun mevsimin ilkbahar olduğunu bilmelisiniz
Battaniye temizliği en kolay şekilde çamaşır makinenizin yıkama kapasitesi fazla ise çamaşır makinesi ile yapılır ancak bazı kışlık battaniyeler, çok büyük ve kalın oldukları içi makine içine sığamaz. Bu durumda en iyi yöntem battaniyenin elde yıkanmasıdır. Battaniyenin elde yıkamasında banyo küveti ya da onun görevini görecek büyük bir leğen kullanılabilir. Bu yöntem için kullanılacak küvet ya da leğen içine yaklaşık 30-40 derece yani el yakmayacak ama soğuk da olmayacak sıcaklıkta su doldurulur. Suyun içine temizlik sağlayacak ağartıcı içermeyen deterjan konulur biraz köpürtülür. Battaniyelerin daha hijyenik olması için su içine az miktar amonyak da konulabilir. Deterjanlı suyun içine yıkanmak istenen battaniye güzel bir şekilde konulur ve bastırılır. 1-2 saat deterjanlı suyun içinde bırakılır. Küvet içindeki su berraklaşıncaya kadar bu işlem tekrarlanır. Battaniye deterjanlı suyun içindeyken ara sıra çitilenir. Çitileme işlemi zor oluyorsa ayaklarınızla çiğneme işlemi de yapabilirsiniz Battaniyenin temizliğinden emin olunca küvete yine ılık su doldurulur ve içine bir miktar sirke damlatılır. Sirke varsa battaniyedeki lekeleri de çıkarmak için kullanılır. Deterjanın tamamen battaniye üzerinden çıktığından emin olunduğunda asılmadan serilir ve kuruması sağlanır. Kurutma işlemi açık havada yapılırsa daha iyi sonuç alınır.
Çamaşır makinenizin yıkama kapasitesi büyük ise ya da mevsimlik ince yapıda bir battaniyeniz varsa bu tip ürünleri çamaşır makinesi kullanarak istenilen hijyene kavuşturabilirsiniz. Battaniyelerinizi çamaşır makinesinde yıkarken dikkat edeceğiniz noktalardan biri kesinlikle çok sıcak suda yıkamayın. Yüksek sıcaklık battaniyelerinizin yapışının bozulmasına ve kenarlardan kıvrılmasına sebep olabilir. En iyi sonuç almak için 30 yada 40 santigrat derecede varsa yünlü programında yıkanmalıdır. Battaniye yıkarken dikkat edeceğiniz bir diğer husus da kullanılan deterjandır. Evinizde varsa toz deteryan yerine sıvı deterjan kullanın ve sabundan ayrılması için iki kez durulayın. Daha sonra bir yere sererek asma işlemi yapmadan kurutun.