Paylaş |
Tweet |
İdrar yolu enfeksiyonu bebeklerde oldukça sık görülen bir hastalıktır. Bu hastalık bağırsakta bulunan bakterilerin idrar yoluna bulaşıp, yukarı doğru ilerlemesiyle meydana gelir. Yeni doğan bebeklerde ise doğuştan idrar yolu anomalileri ve kan yolu ile ortaya çıkar. Bebeklerde yaşın küçük olması hastalığını belirtilerinin anlaşılmasını zorlaştırır.
Yeni doğan bebeklerde İdrar yolu enfeksiyonu kız – erkek eşit olarak yüzde bir oranında, yedi yaşına kadar olan dönemde ise erkek çocuklarında yüzde bir kızlarda ise erkeklere göre 4 – 5 kat daha fazla görülür. Kızlarda daha fazla rastlanmasının sebebi üretranın kısa oluşu ve makata yakınlığıdır. Kız çocuklarında tuvalet eğitimine başlandıktan sonra ortalama 3 yaşlarında enfeksiyon görülür. Erkek çocuklarında ise sünnetsiz olanlarda daha sık görülmesi ile birlikte bir yaştan önce daha sık enfeksiyon görülür.
Bakteriler, virüsler ve mantarların yol açtığı idrar yolları enfeksiyonu erkeklere göre kız çocuklarında daha fazla görülür. Erkeklerde ise bir yaşından önce daha sık görülür, ancak sünnet olmuş bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu riski azalır. İdrar yolu enfeksiyonu bebeğin huzurunu kaçırdığı gibi anneyi de olumsuz anlamda etkiler. Bu hastalığın belirtilerini anlamak bir güç olabilir. Bebekler kendilerini ifade edemedikleri için bazı belirtiler gözümüzden kaçabilir.
Yeni doğan bebeklerde belirtiler net olmayabilir. İyi beslenememe, ishal, gelişme geriliği, kusma, bebekte gevşeklik, ateş veya beden ısısı düşüklüğü idrar yolu enfeksiyonu belirtilerinden bazılarıdır.
Bebeklerde ve çocuklarda ise belirtiler daha farklı seyredebilir. Bazı bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu rutin tarama esnasında teşhis edilirken bazılarında ise huzursuz olma, karın ağrısı, ateş, yavaş kilo alması, ağlama, idrarda koku veya renk değişikliği gibi belirtilerle de kendini gösterebilir. Bebeğin böbreklerinin daha fazla hasar görmemesi için hemen tedavi edilmesi gereklidir.
İki yaşından büyük çocukların yüzde kırkı idrar yolu enfeksiyonunu belirtisiz geçirebilir ve sistit veya böbrek iltihabı olma riski de taşımaktadır. İdrar yaparken ağrı, sık idrar çıkma, kanlı idrar, kaşıntı, döküntü, idrarda koku, yatak ıslaması gibi durumlar sistit belirtilerinden bazılarıdır. Bu belirtilere ek olarak yüksek ateş, titreme, sırt ve kaburga bölgelerinde ağrı gibi durumlar böbrek iltihabı belirtilerindendir.
Cinsel organın bakterilere maruz kalması ve bu bakterilerin idrar yoluyla mesaneye ulaşması sonucunda idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıkar. Bu bakteriler bir tuvaletten gelebileceği gibi buna sebep olan farklı nedenlerde olabilir.
Çocuklarda ve bebeklerde sık rastlanan idrar yolu enfeksiyonunun en belirgin nedeni, bağırsaktaki bakterilerin idrar yoluna bulaşmalarıdır. Ancak yeni doğan bebeklerde kan yolu ile veya idrar yolarındaki anomalilikler enfeksiyona neden olabilir. Bebeğin yaşı ne kadar küçük olursa bu hastalığı anlamak sizin için o kadar zorlaşır. Ama yüksek ateş, huzursuzluk, kusma, idrarda koku ve renk değişikliği gibi belirtiler görülmesi ile idrar yolu enfeksiyonu anlaşılabilir.
Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtilerinden biri görüldüğünde zaman kaybetmeden doktora götürmek gereklidir. İdrar tahlili ve kültürü alınarak tanı konur. Küçük bebeklerde idrar kültürü almakta oldukça zor olabilir. Dolayısıyla anne babaların bu konuda sabırlı davranmaları gerekir. Kültürün sonucu çıkana kadar enfeksiyona karşı etkili bebeğin yaşına uygun bir antibiyotik tedavisine başlanır. Kültür sonucu çıktıktan sonra duruma göre aynı ilaca devam edilebilir veya değiştirilebilir. Tanıdan emin olunmaması durumunda kültür sonucu çıkana kadar ilaç tedavisine başlanmaz.
Çocuklarda ve bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu tedavisi genelde olumlu sonuçlanır. Doğru teşhis ve doğru tedavi sonrasında düzeltilemeyen bir idrar yolu anormalliği yoksa böbrek yetersizliği gelişmez.
Tedavinin amacı böbreğin hasar görmesini en aza indirmek ve böbrek sağlığını korumaktır. İdrar yolu enfeksiyonunun geç teşhis edilmesi ve iyi tedavi edilememesi ileride böbrek fonksiyonlarının bozulmasına sebep olabilir.
Bebeğinizin ileriki yaşamında sağlıklı böbreklere sahip olabilmesi için görülen en ufak bir belirtide doktora götürün. İdrar yolu enfeksiyonu belirtilerinden birini gördüğünüz halde geçici olduğunu düşünerek doktora götürmemeniz durumunda bebeğinizin böbreği hasar görebilir. Dolayısıyla ileriki yaşamında böbrek fonksiyonları bozulabilir ve sağlıksız bir yaşama mahkum olur.