Her mevsimde rastlanabilen bir rahatsızlık olan bebeklerde ishal, yaz aylarında meyve tüketimi artış gösterdiği için daha sık meydana gelebilir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal daha az görülmektedir. Anne sütünün içinde bulunan maddeler ishali oluşturan mikroorganizmaların oluşmalarını engeller.
Sadece anne sütü ile beslenen sağlıklı bir bebek günde 5 – 6 kez kaka yaparlar. Yeni doğan ve anne sütü ile beslenen bir bebeğin kakası yumuşak olur. Anne sütü alan bebeğin dışkısı annenin yediklerine göre değişiklik gösterir. Ek gıdaya geçen bebeklerin dışkısının şekillendiği fark edilir.
Bebeğin kakasının her zamankinden farklı olması ishal olduğu anlamına gelmez. Ancak bebeğin dışkısı daha sulu ise ve her zamankinden daha sık kaka yapıyor ise ishal belirtisi olabilir. Bebeklerde ishal pek çok aileyi korkuturken bazı aileler ishal durumunu gördüklerinde geçici olacağını düşünerek bebek susuz kalmadığı müddetçe ciddi bir rahatsızlık olarak görmezler. İshal olan bebeklerde susuzluk hayati tehlike taşımaktadır.
İshali oluşturan sebepler çok fazladır. Genellikle mide ve barsak sisteminde oluşan enfeksiyonlardan oluşur. Yediği şeyler ve bağırsak paraziti gibi durumlarda ishal oluşumuna sebep olabilir. Bebeklerde ishal görülürken genelde buna kusma, karın ağrısı ve ateş gibi rahatsızlıklar eşlik eder. Bebeklerde ishali oluşturan sebepler;
Eğer bebeğinizde bakteriyel enfeksiyonu mevcut ise ciddi bir ishal durumu ile karşılaşmışsınız demektir. Kanlı dışkı, kramplar, ateşlenme, kusma gibi rahatsızlıklarda eşlik eder. Bazen kusma görülmez.
Bakteri enfeksiyonları bebeğe bazen kendiliğinden geçebilir, ancak bazen pişmemiş ette ve diğer yiyeceklerde bulunan koli basili adlı bakterilerde yeme yoluyla bebeğe geçebilir.
Pek çok sayıda virüs ishali oluşturabilir. Viral enfeksiyonun sebep olduğu ishalde kusma, mide bulantısı, karın ağrısı, ateş ve titreme gibi durumlarda görülür.
Bebeğiniz antibiyotik kullanımı esnasında veya sonrasında ishal olmuş ise mutlaka doktorunuza danışarak çözüm yolu arayınız. Bazı antibiyotik ilaçlar zararlı bakteriler ile beraber yararlı bakterileri de öldürür ve ishale sebep olabilir.
İçinde çok fazla früktoz olan meyve suları veya çok şekerli içecekler bebeğin midesini bozabilir ve ishale sebep olabilir. Meyve suyu alımını azaltmak ishal problemini on gün içerisinde çözecektir. Altı aydan önce bebeklere meyve suyu alımı önerilmemektedir. Ayrıca bebekler için hazırlanan mamaların yanlış hazırlanması da ishale sebep olabilir.
Parazitsel enfeksiyonlar çok kolay bulaşırlar ve ishale sebep olabilir. Mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Eğer bebeğiniz ishal olmuş ise ve kusuyorsa ilaç, bitki, kimyasal gibi bir şeyler yutmuş olabilir. Bebeğin hemen doktora götürülmesi gereklidir. Eğer bilinci yerinde değilse ve nefes almakta zorluk çekiyorsa hemen ambulans çağırın.
Bebeğinizin ishal olduğunu fark ettiğinizde 24 saat düzelmesini bekleyin. Eğer geçmez ise doktora götürün. Ancak 3 aydan küçük olan bebeklerde ishal görülürse beklemeden doktora götürmelisiniz.
Ayrıca kusma, susuzluk, dışkıda kan, ateş gibi belirtiler varsa mutlaka doktora götürmelisiniz. Susuzluk belirtileri; ağızda kuruluk, gözyaşı akmadan ağlama, altı saatten fazla çiş yapamama gibi durumlardır. İshale susuzluk eşlik ederse oldukça ciddi bir durumdur.
0 – 6 ay arası bebeklerde ishale 38,3 derecede yüksek ateş, 6 aydan büyük bebeklerde 39,4 derecede yüksek ateş eşlik ederse acil olarak doktora götürmelisiniz. 3 aydan küçük olan bebeklerde 38 derece yüksek ateş görülmesi ciddi bir enfeksiyon ve hastalık habercisi olabilir. Bebeğin hemen doktora götürülmesi gereklidir.
– Bebeklerde ishal görülmesi çok ciddi bir durum gibi görünmese de susuz kalma durumunda hayati önem taşır. Bebeğinizin yeterli miktarda sıvı almasına özen gösterin. Eğer kusma ve bulantı yok ise anne sütü veya devam sütü içmesini sağlayın.
– Uzmanlar bebeklerde ishal tedavisi için yaşı uygunsa katı gıdalar ile beslenmeleri gerektiğini söylüyorlar. Muz, pirinç, elma suyu, kızarmış ekmek gibi besinlerin bulunduğu ishal diyeti uygulamanız bebeğinizin hızlı iyileşmesini sağlar. Ayrıca pirinç, ekmek, tahıl gibi karbonhidrat içerikli yiyecekler yemeleri de ishalin çabuk geçmesine yardımcı olur. Et, yoğurt, meyve sebze de yenebilir.
– Bebeğe tatlandırıcı içerikli meyve suları, şekerli su gibi içecekler vermeyin. İçerisinde şeker bulunan gıdalar ishali daha da kötü etkiler.
– İshalden dolayı bebeğinizde iştahsızlık var ise bu durum susuzluk olmadığı müddetçe geçicidir.
– Bebeğiniz ishalden dolayı çok rahatsız ise sürekli altını kuru tutmaya çalışın ve bezini değiştirdikten sonra mutlaka krem sürün. Pişik ve kızarıklıklar oluşmaması adına bebeklerde ishal tedavisi içerisinde bebeğin altını kuru tutmak önemli bir husustur.
– Bebeğinizde ishal gördüğünüzde doktor tavsiyesi olmadan hiçbir ilacı bebeğinize vermeyin. Mutlaka bir doktora gösterin ve önerilerini dikkate alın.