Paylaş |
Tweet |
Genelde çok sık karşılaşılan bir durum olan bebeklerde kabızlık, anne tarafından yakından takip edilmesi gereken rahatsızlıklar arasında yer alır. Bebekler bu sorunu gıda ile tanıştıkları ilk andan itibaren yaşayabilirler. Sağlıklı bir bebek zorlanmadan kaka yapar ve dışkısı yumuşaktır. Eğer bebeğiniz birkaç gün kaka yapamıyorsa veya zorlanıyorsa, dışkısına kan varsa kabız olmuş demektir. Bebeğiniz üç günden fazla kaka yapamadı ise ve dışkıda kanlanma varsa bu tehlikeli olabilir, mutlaka doktora götürülmesi gereklidir.
Yeni doğan bebeklerde kabızlık sorunu çok nadir görülür. Yeni doğan bebekler ilk haftalarda günde ortalama dört kez yumuşak kıvamlı olarak kaka yaparlar. Anne sütü ile beslenen bebeklerde günlük dışkılama sayısı altıyı bulabildiği gibi, bazen bir hafta kadar seyrek sürelerde de kaka yapabilirler.
Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık az görüleceğinden dışkıladığı zaman kakanın kıvamı sert ise ve kan izleri var ise kabız olduğu anlamına gelir. Her beslenme sonrası bebeğin kaka yapması normaldir, bu kabız olduğu anlamına gelmez. Ayrıca kendisi kabız olan annelerin bebeklerinin kabız olma ihtimalleri daha yüksektir. Anneden bebeğe geçen kabızlık sorununda annenin kabızlık diyeti uygulayarak beslenme şeklini değiştirmelidir.
İnek sütü ile hazırlanan mamalar ile beslenmek bebeklerde kabızlık nedenleri arasında yer alır. Bu şekilde beslenen bebeklerde kabızlık görülme ihtimali daha yüksektir.. İnek sütü ile hazırlanan mamalar ile beslenen bebeklerin kakaları yeşile yakın bir renkte olur ve kabız olmaya daha yakındırlar. İnek sütü proteinine karşı alerji ve intolerans olması buna sebep olur.
Ayrıca nadirde olsa bebeklerde tiroit hastalığına bağlı kabızlık görülebilir. Yeni doğan bir bebek ilk 24 saat içinde kaka yapmış olmalıdır. Eğer bir gün içinde kaka yapmamış ise bağırsak sinir lifleri gelişmemiş demektir.
Kabızlık sorunu olan bebeklerin kakası sert olur. Sağlıklı bir bebek normal ıkınma halinde ve yüzünde kızarıklık olarak kaka yapabilir, bu normal bir durumdur. Ancak birkaç dakika içerisinde kakasını yapmalıdır. Eğer bebek ıkınma ve yüzünde kızarıklık halinde kakasını birkaç dakika içinde yapamıyorsa ve ağlayarak duyduğu acı hissini belli ediyorsa kabız olmuş demektir.
Bebeklerin katı gıdaya geçtikleri ilk günlerde kabız olmaları daha sık görülen bir durumdur. Pirinç unu ve diğer unların tüketilmeye başlanması ve inek sütüne geçişte kabızlığı tetikleyen faktörler arasındadır. Bebeklerde görülen kabızlığın bir hastalığa bağlı olması yüzde beşten daha az orandadır. Ancak inek sütü proteinine karşı alerji ve intolerans olma ihtimali olabilir. İnek sütü ve katı gıdaya geçildiği dönemde kabız olan bebeği mutlaka doktora götürün ve gerekli testleri yaptırın. Kabızlığın gıda intoleransına bağlı olup olmadığından emin olun.
Bebeklerde mide ve bağırsak sisteminde ortaya çıkan kabızlık sorunu beraberinde huzursuzluk, karın ağrısı gibi sıkıntıları da getirir. Hem anneler için hem de bebek için oldukça can sıkıcı bir rahatsızlıktır. Bebeklerde kabızlık tedavisi için birtakım çözüm yöntemleri mevcuttur. Kabızlık görülen bir bebeğin rahatlaması için evde yapabileceğiniz bazı yöntemler aşağıdaki gibidir.
Bebeğiniz kabız olduğunda ılık su ile banyo yaptırın. Banyo esnasında ılık suda 15 – 20 dakika oturtarak gevşemesini sağlayın.
Bebeğin bacaklarını karna doğru hafifçe bastırıp çekerek küçük egzersizler yaptırın. Bu egzersizler bebeğinizin karın içi basıncını artırarak rahatlamasını sağlayacaktır.
Bebeğinizin sırtını saat yönünde hafifçe ovmanın onu çok rahatlatacaktır.
Halk arasında yaygın olan bir yöntemdir. Ancak doktorlar yağ yerine gliserin veya vazelin gibi ürünlerle bebeğin altını kremlemenin daha doğru olduğunu belirtiyorlar. Önemli olan bebeğin dışkısını yaptığı bölgeyi zararsız bir yağ ile yumuşatmaktır. Kulak çöpü yardımıyla bir santim içeriye doğru yağ sürmek daha faydalı olacaktır.
Bebeklerde meydana gelen kabızlığı gidermek için beslenmeye de özen göstermek gereklidir. Dışarıdan gıda alan bebeklerde lifli gıdalar ve su tüketilmesi çok önemlidir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ek su verilmesi önerilmemektedir. Ek gıdaya geçildiğinde mutlaka su verilmelidir. Öğün aralarında meyve püreleri ve taze sıkılmış meyve suları verilmelidir. Her koşulda bebeğinizde kabızlık belirtileri gördüğünüz zaman mutlaka doktora başvurmalısınız. Kabızlığın sebebini öğrenerek doktorunuzun önerilerine mutlaka uymalısınız.