Paylaş |
Tweet |
Pişik, popo, kasıklar ve dış cinsel organ çevresinin tahriş olmasıdır. Bebeklerde nadiren koltuk altında veya boyun bölgesinde pişik oluşabilir. Bebeklerde pişik tıpta “amonyak dermatiti” olarak isimlendirilir. Yani derinin amonyak ile tahriş olması anlamına gelir. İdrarda amonyak yoktur, bol miktarda üre vardır. Ancak idrar bebeğin altında bir süre beklerse üreler çeşitli bakteriler sebebiyle amonyağa dönüşür ve bebeğin pişik olmasına sebep olur.
Pişik neredeyse tüm bebeklerin başına gelir. Özellikle hassas cilde sahip olan bebekler daha kolay pişik olurlar. En çok yaz aylarında oluşan pişikler hem bebeği hem de anneyi rahatsız eden bir rahatsızlıktır. Pişikler en çok bebeklerin katı gıdaya geçtikleri dönemde meydana gelir. Yani beşinci altıncı aydan sonra daha sık rastlanır. Bunun sebebi ise bebek anne sütü ile birlikte başka gıdalarda aldığı için dışkıda asit yapıcı enzimler oluşur. Bu da bez bölgesinin kolay tahriş olmasına sebep olur. Bebeklerde pişik meydana gelmesinde pek çok sebep bulunmaktadır.
Bebek bezlerinin seyrek değiştirilmesi bebeğin cildi için sıcak ve ıslak bir oluşturur.
Bebeklerin diş çıkarma dönemlerinde kullanılan ilaçlar, ayrıca antibiyotik kullandıkları dönemde pişik oluşmasına kolaylık sağlar.
Eğer bebeğiniz sadece anne sütü ile besleniyorsa yediğiniz besinlere dikkat etmelisiniz. Domates gibi besinler anne sütü ile bebeğe geçer ve pişik oluşmasına sebep olabilir.
Bebeğin anne sütünden ek gıdaya geçiş dönemi pişik oluşumuna zemin hazırlar.
Bebekler ishal olduklarında sık olarak bezlerini kirletirler. Bu süreçte pişik olmaları kolaydır.
Özellikle hassas ciltli çocuklarda kalitesiz bezlerin kullanımı pişik oluşumuna sebeptir.
Bebeklerin Poposunu silmek için kullanılan ıslak mendil vb ürünler parfüm içerikli ve kimyasal içerikli olamamalıdır. Bu gibi ürünler pişik oluşuma sebep olur.
Bebeklere çok dar kıyafetler giydirmek sıcakta kalmalarına ve ciltlerinin tahriş olarak pişik olmasına sebep olur.
Bebek Pişik Belirtileri Olduğunu Gören Bir Anne Zaman Kaybetmeden Tedavi Yöntemlerine Başvurmalıdır!
Aşağıdaki durumlar bebeklerde pişik belirtileri olarak gösterilebilir;
– Deride kızarıklık, kırmızılık hali
– Bebeğin yanma hissederek altını bağlatmak istememesi
– Pişiğin ileri halinde kızarıklıkların içerisinde su birikmesi
– Bebeğin Poposunu silmek için kullanılan ıslak mendil v.b. ürünlerden dolayı oluşan kırmızılık ve kabarcıklar.
– Pişik olan bölge sadece su ile yıkanmalıdır. Çünkü bazı sabunlar pişik oluşumuna neden olabilir. Pişik bölgesi mutlaka kurulanmalı ve nemli bırakılmamalıdır.
– Bebeğin altını ara sıra açık tutulmalı ve cildinin hava alması sağlanmalıdır.
– Pişik olan bebeğin altı temizlenirken kolonya gibi ürünler kullanılmamalıdır. Bebeklerde pişik tedavisi sırasında sadece pudra ve pudralı ürünler tercih edilmesi önemlidir.
– Bebeğin pişiğini iyileştirmek için eczaneden temin edebilecek pişik kremleri kullanabilir. Bebeğin altını temizledikten sonra ince bir tabaka halinde pişik kremi uygulanması mümkündür.
Tüm bunlara dikkat edildiğinde pişik kısa sürede geçecektir. Ancak bunları yaptığınız halde rahatsızlık geçmiyorsa mutlaka doktora başvurmalısınız.