Paylaş |
Tweet |
İnsanların çoğunda bulunan, fakat ileri boyutta bir rahatsızlığa yol açmadığı sürece genellikle farkına varılmayan reflü, sindirilmek üzere mideye gönderilen yiyeceklerin bir kısmının yemek borusuna ve oradan da ağız içine geri atılması sonucu oluşur.
Bebeklerin çoğu bazen, süt içtikten veya mama yedikten sonra yediklerini çıkartır. Bu durumun sık meydana gelmesi ve aşırı olması halinde bebekte reflü olduğu söylenir ve ebeveynler hemen endişeye kapılırlar.
Genellikle bebeklerin gastrointestinal sisteminin tam olarak gelişmemiş olmasından kaynaklanan bu sorunu yaşayan bebeklerin çoğu, hiçbir anatomik problemi olmayan, normal ve sağlıklı bebeklerdir.
Fakat bebeklerde reflü, yeterli besin alamayan bebeğin gelişimini engelleyerek çeşitli sorunlara yol açabileceğinden dolayı önemsenmesi gereken bir durumdur ve mutlaka doktora danışmayı gerektirir.
Dertlerini tam olarak anlatamadıklarından bebeklerde reflü tespiti zor olabilir. En sık rastlanan Bebeklerde reflü belirtileri şunlardır;
– Bebekte sık tekrarlayan kusma
– Aşırı gazlı olma hali ve karın ağrısı
– Göğüste yanma
– Kolik tarzı ağrıların sık tekrarı
– Beslenme sorunları
– Sık gaz çıkarma
– Bebeğin gelişiminde yavaşlama
– Apne
Bebeklerde reflü çoğunlukla bebek 6. ayda desteksiz oturabilmeye başladığında hafifleyerek, 12. aydan sonra yürümeye başladığında tamamen kaybolur.
Bebeklerde reflü tedavisi, reflüyü düzeltmeye değil, verdiği rahatsızlıkları hafifletmeye yöneliktir. İlaçla tedavi gerektiren durumlarda doktor kontrolü altında antiasid tedavisi, proton pompa inhibitörleri ve H2 reseptör blokörleri, kullanılabilmektedir.
Çoğunlukla bebeğin gelişimi doğrultusunda kendiliğinden geçen bebek reflüsünü azaltmak ve verdiği rahatsızlıkları hafifletmek amacıyla uygulanabilecek tedbirler şunlardır;
– Yemek yedikten sonra,midedeki yemeklerin, yemek borusuna ve ağız içine geri atımını engellemek amaçlı, bebeğin başının yüksekte tutulması gerekir. Bebeğin, karın üstü ve başı yukarıda olacak şekilde yatırılması, bu şekilde duramayan bebeklerin, yine başı yukarıda olacak biçimde yastıkla desteklenerek sırt üstü yatırılması reflüyü azaltacaktır. Bu amaçla üretilen yastıklar ve yataklar mevcuttur.
– Bebeklerin ağlarken karın kaslarını kasarak fazla hava yutmalarıreflüyü arttırabilir.
– Anne sütü ile beslenmekte olan bebeklerde reflü daha az görülür.
– Biberonla beslenen bebekler, mamayı çekerken fazla hava yutabileceklerinden, bebeğin biberonla beslenmesireflüyüarttırabilir.
– Emzik kullanımı, bebeklerde tükürük salgısını arttırdığından, bağırsak faaliyetlerini olumlu etkiler. Emzik kullanımı bebeklerdereflüyü azaltabilir.
-Anne sütüyle beslenen bebeklerde, annenin sigara ve aşırı kafein tüketimi, bebeğin reflüsünü arttırabilir.