Bebeklerde Yüksek Ateş Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde Yuksek Ates Nedenleri ve Tedavisi Resim
Paylaş
Tweet
 

Ateş Nedir?

Ölçümler sonunda, vücut ısısı normalin üstüne çıkarsa bu durumu ateş olarak tanımlamaktayız. Normal vücut ısısı makattan ölçüm sonucunda, 36,4 – 37,6 Cº çıkmakta. Koltuk altından ateş ölçümü yapıldığında, 36,5-37,0 0C normal vücut ısısının derecesi. Ateş nedir? sorusunu tanımladıktan sonra, ateşi etraflıca ele alalım.

Erişkinlerin vücut ısısı çocuklara göre daha düşüktür. Bebeklerde yüksek ateş, gün içinde belli seyirlerde devam eder. Gün içinde, sabah ve akşam zaman dilimlerinde 0,5-1,0 C fark bulunur. Oluşan bu duruma, gün içindeki ısı ritmi denir.

17 ve 19 saatleri arasında, Çocuklarda en yüksek vücut ısısı gözlenir. 24 – 06 saatleri arasında en düşük ısı çocuklarda oluşur. Vücut ısısı makattan, ağızdan, koltuk altından ya da kulaktan ölçülebilir. Koltuk altı ısısı, gerçek vücut ısısından biraz daha düşük çıkar.

37oC nin üstünde ölçülen vücut ısısına ateş diyebiliriz. 37 – 37,5 oC değerleri arasındaki ateşe, çok hafif ateş diyebiliriz. 37.6 – 37.9oC değerleri arasındaki ateşe ise, orta dereceli yüksek ateş. 38.5 – 39,5 oC değerleri arasındaki ateşe, yüksek ateş diyoruz. 40oC üzerindeki ateş, çok yüksek ateş olarak adlandırmaktayız. Koltuk altından ölçüm yaptığınızda, makattan ölçüme göre her zaman 10C daha düşük olacağını hatırınızda bulundurun.

Ateşi en doğru şekilde öğrenebilmeniz için, termometre (derece) kullanmanız gerekir. Beden ısısı Ölçümü Yapan Termometreler (Dereceler) şöyle sıralanabilir;

– Cıvalı Termometreler

– Elektronik – Dijital Termometreler

– Kulak Termometreleri

– Bant Şeklinde Termometreler

Bebeklerde Yüksek Ateş Nedenleri Nelerdir?

Kimi virüs ya da bakterilerin salgıladığı maddeler ya da kendileri; vücutta uyarı meydana getirerek, vücut maddelerinde artışına sebep olmakta. Bu maddeler beyne etki edince, vücutta ateş meydana gelmekte. Bu açıklamalar sonucunda; bebeklerde yüksek ateş nedenleri cevaplanmış olur.

Bebeklerde Yüksek Ateş Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde ya da her hangi bir yetişkinde de, ateşin yükselmesi sırasında; titreme, eller ve ayaklarda Soğuma meydana gelir. El ve ayaklarda meydana gelen soğumanın nedeni; el ve ayak damarlarındaki geçici daralmadan kaynaklanmaktadır.

6 ay-6 yaş arası çocuklarda ateşten kaynaklanan havale oluşabilmekte. Ayrıca çocuklarda, huzursuzluk, halüsinasyon, sayıklama gibi belirtiler, yüksek ateşten kaynaklanabilmekte. Bebeklerde yüksek ateş belirtileri hakkında bilgi aldıktan sonra, neler yapabilirize geçelim.

Bebeklerde Yuksek Ates Nedenleri ve Tedavisi1 Resim

Bebeklerde Yüksek Ateş Tedavisinde Bazı İlaçlar Kullanılmaktadır!



Bebeklerde Yüksek Ateş Tedavisi Nasıl Olur?

İlaçlar( Parasetamol, ibuprofen) ve soğuk uygulama, bebeklerde yüksek ateş tedavisi için neler yapılması gerektiğinin cevabıdır diyebiliriz.

İlaçlar: Bebeklerde ateş yükseldiğinde, genellikle kullanılan ilaç parasetamoldür. Yan etkileri az olan ,en güvenilir ilaçtır diyebiliriz. Bu ilacı 4 -6 saatte bir kullanıp, kilogram başına 10-15 mg bebeğe verilmelidir. Günlük doz kilogram başına 60 mg olmalıdır ve bu sınır aşılmamalıdır.

Burada bir noktaya dikkat çekmek istiyorum; ilacın içindeki parasetamol kaç mg olduğu çok önemlidir. Bu nedenle ilacın içeriğini okuyarak, parasetamol miktarını öğrenin.

Bebekteki ateş düşmüyorsa, ateş düşürücü ilacı, 4 saatte bir de verebilirsiniz.

İbuprofen: Kısa süreli kullandığınız takdirde, yan etkisinden olumsuz bir durumla karşılaşmazsınız. Bu ilacı 6-8 saatte bir kullanıp, kilogram başına 5-10 mg bebeğinize vermelisiniz. Günde en fazla 4 kez verebilirsiniz.

Salisilatlar (Aspirin)

Bu ilaçlar çocuklarda tercih edilmeyen ilaçlar içerisine girmektedir.

Soğuk uygulama ilaçların etkisine yardımcı olmak için yapılan bir işlemdir. Çocuklarda ateşi düşürmek için oldukça etkili bir yöntemdir. 30 – 32 ºC banyo suyu sıcaklığı bu dereceler arasında olmalıdır. Banyo suyuna alkol eklenmeyeceği gibi buz ya da soğuk su da ilave edilmemeli.

Bebeklerde ateş düşürmek için bir başka yöntem ise; ıslak bezleri ya da pamukları; alın ve eklem yerlerine yerleştirmek. Bu bez ya da pamukları belli aralıklarla, soğuk su ile ıslatıp değiştirmek. Bu esnada sık sık ateş ölçümü yapıp bir kenara yazmak.

21 – 22 C ateşli bebeğin olduğu ortamın ısısı olmalı.

Bebeğin ateşi yükseldiğinde;  üstündeki kıyafetleri çıkartınız. Bebeğin kilosu oranında ateş düşürücü verdikten sonra, soğuk uygulama yapınız. Bebeğinizi ateşi yükselmeye başladığında bebekte titreme görünecektir. Bu durumda sakın üstünü örtmeyiniz.

Bebeklerde Yüksek Ateş İçin Ne Yapılmalı?

– Şirke ve alkol ile vücudunu silmeyin.

– Ateşli çocuğa kıyafet giydirmeye kalkmak çok yanlış bir durumdur.

Bebeklerde Yuksek Ates Nedenleri ve Tedavisi2 Resim

Bebeklerde Ateş Düşürmek İçin Soğuk Uygulama Etkili Bir Yöntemdir!

– Çok soğuk ya da sıcak içecekler vermek.

– Bebeğinize uygun ateş düşürücü vermemek.( fazla dozda vermek ya da uygun aralıklar da vermemek gibi). Şimdi bebeklerde yüksek ateş görüldüğü anda yapılması gerekenleri öğrendiğimize göre, acilen doktora gitmeniz gereken durumlara değinelim.

Acil Durum

Bebeğinizde yüksek ateşin yanında, aşağıda sayacağımız belirtiler varsa acil durum olduğunun farkına varıp hemen doktora gitmelisiniz.

– 40 oC üzerinde ateş olduğunda

– Bebeğinize dokunduğunuzda huzursuzlaşıyorsa, sürekli ağlıyor ve inliyorsa hemen doktora gitmelisiniz.

– Bebeğinizde yüksek ateşin yanında, sürekli uyumak istiyor ya da uyanmıyorsa

– Bebeğinizin cildinde mor döküntüler oluşmuşsa

– Sayıklıyor ya da kendinde değilmiş gibi bir izlenim seziyorsanız

– Nefes alıp vermede zorluk çekiyorsa

– Yutkunma güçlüğü yaşamaktaysa bebeğiniz

– Bebeğiniz daha önce havale geçirmiş ise

– Bebeğinizi genel görünümünde bir gariplik seziyor ve iyi görünmediğine kanaat getirdiğinizde

– Bebeğinizin boyun kısmında bir setleşme hissettiğinizde

– Bebeğin bıngıldağı kabarık ise

– Bebeğiniz devamlı kusma ve ishal sorunu yaşıyorsa.

Bu yazı 424 kere okundu.
Tweetle   Sosyal   Medyada   Paylaşın
  • Site Yorum
Facebookta bizi bulun