Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi Belirtileri ve Tedavisi

Cocuklarda-Geniz-Eti-Buyumesi-Belirtileri-ve-Tedavisi-Resim
Paylaş
Tweet
 

Uzmanlar, çocuklarda geniz eti büyümesinin pek çok soruna yol açtığını ve büyümeyi engellediğini dile getiriyor, bu konuda aileleri uyarıyor.

Geniz Eti Nedir?

Burnun gerisinde, boğazın üst kısmında kalan bölgeye geniz eti adı verilir. Geniz eti, doğumdan itibaren bulunan ve dışarıdan gelen mikropların öldürüldüğü bir bağışıklık sistemi organıdır. Çocukluk çağında, mikropların öldürülmesine ve bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olur.

Geniz Eti Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

Çocuğunuz uyurken horluyorsa ve ağzı açık uyuyorsa geniz eti olabilir. geniz eti lenf hücresi yapımında rol alır ve yeni doğan bebeklerde küçüktür. En sık 4 – 5 yaş döneminde enfeksiyonlara bağlı olarak büyür, ilerleyen yaşlarda küçülür. Geniz eti büyümesi belirtileri, çocuklarda solunum yolu problemleri oluşturur. Geniz eti büyük olan çocuklar ağızdan nefes alır ve dışarıdan gelen kirli ve mikroplu hava sebebiyle üst solunum yolu enfeksiyonu yaşar. Bu çocuklarda işitme kayıpları, horlama, ağızdan nefes alma, gece öksürükleri, burun ve geniz akıntıları gibi rahatsızlıklar gözlemlenir. Kronik geniz eti iltihapları ve büyümeleri çocuğun yüz gelişiminde bozukluklara, Ortodontik bozukluklara ve konuşma bozukluklarına sebep olabilir.

Cocuklarda-Geniz-Eti-Buyumesi-Belirtileri-Resim

Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi Belirtileri

Geniz etinin büyük olması durumunda görülen belirtiler;

Burun tıkanıklığı nedeniyle ağızdan nefes alma,

Nefes alma bozukluğu nedeniyle uyku düzensizlikleri, uykuda horlama,

Sürekli tekrar eden boğaz ağrısı, yutkunma güçlüğü,

Kulak ağrıları ve işitme problemleri,

Boyunda bezeler oluşması gibi durumlardır.

Geniz Eti Büyümesinin Tanısı

Tanı konulması için kulak burun boğaz doktoruna çocuğunuzu muayene ettirin. Doktorunuz gerektiği takdirde röntgen isteyebilir.

Geniz Eti Neden Olur?

Geniz eti bölgesinde, burundan gelen mikroplarla mücadele eden çok fazla sayıda lenfoid oluşumlar bulunur.  Ebeveynlerin çocuğun yanında sigara içmesi, alerji gibi durumlar geniz etinin oluşmasına sebep olur.

Cocuklarda-Geniz-Eti-Buyumesi-Resim

Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi



Geniz Eti Büyümesinin Yol Açtığı Sorunlar

Geniz eti çocuklarda büyümeye engel;

Çocukların büyüme ve gelişmeleri için kaliteli bir uyku uyumaları şart. Araştırmalara göre kaliteli bir uyku, çocuğun gün boyu öğrendiklerini düzenlemesine, enerjisini yenilemesine, zihinsel gelişimi hızlandırmasına, büyüme hormonu salgılamasına yardımcı oluyor.

Çocuklarda uyku düzensizliklerinin en önemli nedeni geniz eti büyümesidir. Bu sorun olan çocuklar ağızdan nefes alırlar, kaliteli uyuyamaz ve horlarlar. İhmal edilen geniz eti problemi üst solunum yolu enfeksiyonlarına, sinüzit, Ortodontik bozukluklara, büyüme geriliğine, dikkat eksikliği gibi sorunlara yol açıyor.

Kronik ağız solunumuna bağlı yüz diş ve damak problemleri görülür;

Çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesi alerjik problemler, kalıtımsal nedenler, pasif sigara içimi gibi pek çok sebebe dayalı ortaya çıkabilir. Bademcik ve geniz eti büyümesi olan çocuklar sürekli ağızdan nefes alırlar, zaman içerisinde buna bağlı olarak yüz, diş, damak gelişim problemleri yaşayabilirler. Üst kesici dişler ayrık hale gelerek çocuğun psikolojik olarak olumsuz etkileneceği dişlek bir görünüm ortaya çıkar. Bu çocuklar zaman içerisinde gelişim bozukluğu yaşanarak, uzun, ince bir yüz ve basık yanaklar ortaya çıkar. Bazı çocuklarda ilerleyen yaşlarda diş ve damak gelişim problemlerine bağlı olarak Ortodontik tedavilere gerek duyulabilir.

Geniz etinin neden olduğu uykusuzluk zeka gelişimini etkiliyor;

Kaliteli uyku hem yetişkinler hem de çocuklar için çok önem taşır. Çocuklar gün içerisinde gördüklerini uykularında öğrenirler, dolayısıyla kaliteli uyku en çok onlar için önem taşıyor. Geniz eti büyümesi olan çocuklarda uyku kalitesizleşir, rahat nefes alamazlar, gece boyunca horlarlar. Ağzı açık uyuduğundan dolayı sağlıksız bir uyku dönemine giriyor. Uykuda öğrenmenin gerçekleşebilmesi için hijyenin bozulmaması gereklidir. Kaliteli ve sağlıklı bir uyku geçiremeyen çocuklarda ilerleyen dönemlerde dikkat eksikliği ve zeka geriliği görülüyor.

Geniz eti birçok rahatsızlığı da beraberinde getiriyor!

Geniz eti büyümesi olan çocuklarda, üst solunum yolu direnç sendromu, uyku apnesi, horlama, burun tıkanıklığı, ağızdan nefes alma, dikkat dağınıklığı, huzursuzluk, asabiyet, yutma ve konuşma bozukluğu, orta kulak iltihabı, işitmede azalma, anormal yüz ve diş gelişimi, büyüme geriliği, sinüzit, bademcik iltihabı, ses teli iltihabı, akciğer iltihabı gibi pek çok soruna sebep oluyor.

Geniz Eti Büyümesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Geceleri ağzı açık uyuyan, horlayan çocuklarda ilk akla gelen geniz eti büyümesi tedavisi olmalıdır. Kronik geniz eti iltihabına bağlı olarak geniz eti, sinüzit veya orta kulak iltihabı varlığında ameliyatla alınmalıdır.

İlaç tedavisine cevap vermeyen sinüzitlerde geniz eti problemi akla gelmelidir. İlaç tedavisi ile sonuç alınamadığında bunların ameliyatla alınması gerekir.

Cocuklarda-Geniz-Eti-Buyumesi-Tedavisi-Resim

Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi Tedavisi

Ameliyatı gerektiren durumlar;

Kötü huylu tümör şüphesi,

Çene ve yüz yapısını bozan geniz eti büyümeleri,

Kronik geniz eti iltihabı,

Ağız kokusu,

İlaç ile düzelmeyen sinüzit,

Orta kulak iltihabı,

Sürekli tekrar eden geniz eti enfeksiyonları,

Geniz etinin üst solunum yolunu tıkaması gibi durumlar gözlemlendiğinde geniz eti ameliyatı yapılır.

Kanın pıhtılaşmasının bozuk olduğu hastalarda geniz eti ameliyatı yapılmamalıdır.

Çocuklar ameliyat günü taburcu ediliyor!

Doğru teşhis konulduğunda geniz eti büyümesi her yaşta ameliyat edilebiliyor. Dünya genelinde bir yaşından itibaren yapılabiliyor, ancak 3 yaş daha fazla komplikasyonun yaşandığı bir dönem olduğu için 3 yaş ve sonrası kriter olarak kullanılmaktadır. Günümüzde gelişen teknoloji ile modern tıbbi cihazlar ve yeni nesil anestezi ilaçları ile çocuklarda daha güvenli ameliyatlar yapılabiliyor.

Geniz eti ameliyatı çocuklarda en sık yapılan cerrahi işlemdir. Ameliyat 10 ila 30 dakika arasında sürüyor ve çocuklar aynı gün hastaneden taburcu ediliyor. Ailenin isteğine göre bir gün hastanede kalmasına izin veriliyor. Çocuklar ameliyattan sonraki gün normal yaşamlarına devam ediyor, ancak enfeksiyon kapma riskine karşılık bir hafta okula gitmemeleri öneriliyor.

Bu yazı 99 kere okundu.
Tweetle   Sosyal   Medyada   Paylaşın
  • Site Yorum
Facebookta bizi bulun
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM