Düzenli adet gören kişiler yumurtlama dönemlerini kendileri de kolaylıkla hesaplayabilirler. Ancak düzensiz adet görenlerde yumurtlama zamanı da düzensiz olacağından önceden hesap etmeleri oldukça zordur.
Kadınların çoğu üreme dönemlerinde hamile kalabilmek için yumurtlamasının olup olmadığını ve hangi dönemde ne zaman olduğunu merak ederler. Bu duruma göre 25 – 35 günde bir adet gören kadınların büyük ihtimalle yumurtlama dönemleri de düzenli olur.
Bir kadın adet kanamasının başladığı ilk ve son gününü birkaç ay adet görmeyle belirleyebilir. Bayanlar kendi belirledikleri adet döngüsüne göre yumurtlamanın bir sonraki adet kanamsından 14 gün önce olduğunu tahmin ederek bu dönemi çok önemserler. Bu duruma göre bebek sahibi olmak isteyen çiftlere bundan iki gün önce veya iki gün sonra ilişkiye girmeleri önerilir.
Eğer bu dönemde ilişkiye girer ve gebe kalırsanız hamilelik belirtileri kendini göstermeye başlar. Başlıca hamilelik belirtileri iştah artışı, memelerde duyarlılık, vücutta sıvı tutumu, ruh halinin değişmesi gibi durumlardır. Böyle durumların yaşanması büyük bir ihtimalle gebelik habercisidir.
Bayanlar adetlerinin ikinci gününden başlayarak yataktan kalkmadan önce hergün aynı saatte vücut ısılarını dilaltı veya termometre yardımı ile takip ederek, vücut ısılarındaki yarım veya 1 derecelik artışı fark edebilirler. Vücut ısısındaki yükseliş, sizin iki gün önce yumurtlama döneminiz olduğunu ve ilişkiye girmenin tam zamanı olduğuna işaret eder. Bir kadının yumurtlamadan bir gün önce girdiği ilişkide hamile kalma olasılığının daha yüksek olduğunu da belirtmeliyiz.
Vajinal mukus zenginliğini kullanmak, bir kadının yumurtlama dönemini belirlemesinin en kolay yoludur. Yumurtlama dönemi girmeden önce östrojen seviyesinin mukus miktarını artırarak, şeffaf, akışkan, elastik hale geldiği zaman o anda gebe kalma olasılığının yüksek olduğu da bilinmelidir.
Yumurtlama dönemi farklı olan kadınlarda uzman gözetiminde ilaçlarla yumurtaların düzenli oluşması sağlanabilir. Ultrason takibi yapılarak ilişki yöntemi daha sonra da aşılma yöntemi yapılabilir, bunlar fayda etmezse tüp bebek tedavisi yöntemi denenir. Adet düzensizliği sebebi ile yumurtlama döneminiz düzensiz ise bir uzmana danışmanızda fayda vardır.