Egzama, genel olarak bakıldığında ciltte hoş olmayan ve rahatsız edici görüntüler meydana getiren bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Ancak bu hastalığın tehlikeli olmadığını söylemek mümkündür. Uygun ve doğru bir tedavi yöntemi ile kolayca kontrol altına alınabilir ve ciltte meydana gelen çirkin görüntüler yok edilebilir. Egzama nedir? sorusu için verilebilecek cevap bu şekildedir. Şimdi egzama hastalığının detaylarına göz atalım.
Yapılan araştırmalar neticesinde ortalama her 12 kişiden 1’inde görülen bir hastalık olan egzama, kaşıntı yapmasının yanı sıra görünüş olarak rahatsızlık verici görüntüler ortaya çıkarır. Vücudun genelde açıkta kalan bölgelerinde el, kol ve yüz gibi kısımlarında ön plana çıkar. Bu bölgelerde özellikle kızarmış şekillerde çirkin görüntüler meydana getirir.
Hastalık meydana gelen kişilerde cilt bölgesinde kızarma meydana gelir. Bunun yanında ciltte kuruma ve sivilce benzeri görüntüler oluşma da egzama belirtileri arasında karşımıza çıkar. Ayrıca ciltte parça parça su toplanmaları görülür. Egzama oluşan bölgenin kaşınmaması gerekir. Çünkü kaşındığı anda enfeksiyonun yayılma riski vardır. Deri kanayabilir ve iltihap kaparak ağrı yapıcı duruma gelebilir. Diğer yandan egzamalı bölgenin kaşınması ile ciltte çatlaklar oluşur ve bu çatlaklardan giriş yapan mikropların vücuda yayılması muhtemeldir.
Egzama hastalığının görüldüğü vücut bölgelerinin başında yüz ve kafa derisi gelir. Bunun ardından bacaklarda ve kollarda kendisini gösterir. Ayrıca giysilerin sürtündüğü alanlarda ve cildin katlandığı bölgelerde daha sık ortaya çıkar. Hastalık sırasında görülen rahatsızlık verici durumlar kaşınmanın oranına ve hastalık sonucu oluşan çatlaklardan giren mikroplara bağlıdır.
Egzama hastalığından şüphelenen ya da yukarıdaki belirtilerden bazılarıyla karşılaşılan kişilerin ilk olarak yapması gereken bir dermatoloğa görünmeleri olmaktadır. Gerçekleştirilen fiziki muayene sonrasında cildin incelenmesi egzama tanısı için yeterli olabilmektedir. Ayrıca alerjik durumlara karşı bazı testler yapılır ve vücudun nelere karşı alerji gösterdiği anlaşılmaya çalışılır. Yapılan alerji testleri ayrıda cildi etkileyen maddelerin neler olduğunun bulunması içindir. Kandaki LGE adı verilen antikor miktarının araştırılması da yapılan laboratuvar testleri arasında yer alır.