Epilepsi Neden Olur
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • +
  • -

Epilepsi Neden Olur

Diğer adı sara olan epilepsi hastalığı beyinde yer alan sinir hücrelerinden kaynaklanmaktadır. Beyinde yer alan elektrik sinyalleri değişik bir şekilde yayılır. Beklenmeyen anlarda krizler yaşanır.

Epilepsi nöbetlerinin çeşitli şekilleri vardır. Bayılma şeklinde veya titreme olarak ortaya çıkar. Hastanın bu durumu bir yada iki dakika devam edebilir.

89fa3e7be5d148e8a0fe8031e7013cee

Epilepsiye neden olan çeşitli faktörler vardır. Kafa travmaları, enfeksiyon, doğuştan kaynaklanan çeşitli nedenleri vardır. Epilepsi ilaçla kontrol altına alınabilir. Tamamen geçmesi bazı çeşitlerinde mümkün olmaktadır. Ömür boyunca ilaç kullanılması gereken epilepsi çeşitleri de vardır.

Bazı epilepsi çeşitleri ailenin bir bireyinde de görülmektedir. Ailesinde epilepsi olan kişilerin epilepsi olma ihtimalleri bulunmaktadır. Ailenizde epilepsi olan bir hasta varsa mutlaka sizde epilepsi olacaksınız diye birşey yoktur.

Doğumdan önce meydana gelen bazı sorunlar epilepsiye sebep olur. Rahimde yaşanan oksijen yetersizliği, gebelik esnasında yetersiz şekilde beslenme, annede bulunan hastalıklar bebeğin beyin felci geçirmesine sebep olabilir. Beyin hastalıkları epilepsiye davetiye çıkarmaktadır.

images

Vücutta yer alan enfeksiyonların beyin dokusuna zarar verdiği belirlenmiştir. Herhangi bir yaş diliminde epilepsi görülebilir. Mantar enfeksiyonları da beyin apsesine sebep olarak hem epilepsi hemde başka beyin problemlerine sebep olabilir.

Beyin hücrelerine zararlı olan hastalıklar epilepsiye sebep olabilir. İleri derecede bunama, kalp krizleri, beyinde kalıcı hasarlar oluşturabilir. Bu durum epilepsiye sebep olabilir.

Aşırı şekilde alkol kullanmak, uykusuz kalmaki stres, hormonal değişiklikler epilepsiyi büyük oranda tetikler. Sayılan sebepler tek başına epilepsiye yol açmaz. Sadece tetikleyici faktörlerdir.

Epilepsi nöbetinde son derece dikkatli davranmalı ve çevrenizde epilepsi nöbeti geçiren kişiye karşı son derece hassas olmalısınız. Kişinin kendine zarar vermesini önleyecek tedbirler almalısınız. Epilepsi nöbeti geçiren biriyle karşılaştığınızda; nöbet zamanını tutun. Sakin davranın ve herkesden sakin olmasını isteyin. Kişiyi durdurmaya kalkmayın. Sivri şeyleri kişiden uzaklaştırın. Kişinin boynunda kravat veya boynunu sıkacak birşey varsa; onları çıkarın. Kişi kendine gelmeye başladığında teselli verin ve sakin olmasını söyleyin. Ailesini arayarak haber verin. Nöbet süresi 10 dakikayı geçtiyse acil bir yardım çağırın.

epilepsisara

Nöbetlerin en fazla rast gelinen çeşidi; temporal lob epilepsisidir. Bu tip bir nöbet beyin yanlarında oluşur. Hasta çok az bayılır. Mideden yukarı kısma doğru garip bir duygu yaşanır. Hastaya bir soru yöneltiğinde yanıt alamazsınız. İlgisiz haller içine girer. Nöbetten sonra kişi olayları tam olarak hatırlayamaz. Her şeyi belli belirsiz hatırlar. Bilinci nöbet esnasında açık olmadığı için hatırlayamaz.

1134276_620x410

Epilepsi nöbetleri her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Genç ve erişkin olan kişilerde görülme olasılığı daha sıktır. Dünya üzerinde 40 milyon kişi epilepsi hastasıdır. Ülkemizde ise; 700 bin kişi epilepsi hastasıdır. Dünyada her 100 insandan birinde epilepsi hastalığı bulunmaktadır. Ülkemizdeki epilepsi hastası oranı nüfusa göre oldukça yüksektir. Epilepsi sinirsel hastalık türlerinden biridir. Herhangi bir zeka problemi değildir.

epilepsi_nedir_epilepsi_neden_olur_h36497_669da

Epilepsi hastalarının kendi başlarına yolculuk etmeleri, uzun süre yalnız kalmaları önerilmez Herhangi bir kriz nöbetinde bilinci kapandığı için kendine zarar verme olasılığı vardır. Bu nedenle yakın çevresi bilinçli olmalı ve krizler esnasında nasıl davranmaları gerektiğini bilmelidirler. Çocuklar için krizler tehlikeli olduğundan başlarına baret tarzı şapkalar takılır.

BUNLARI DA OKUMALISINIZ!

Sosyal Medyada Paylaşın:

Aktüel Ürünler