Erkek İsimleri 2016

Erkek Isimleri 2016 Resim

Uzun bir hamilelik sürecinin ardından minicik elli ipeksi tenli bebeğiniz dünyaya gelir. Belki de hayatınızda en önemli anlardan biridir onu kucağınıza almak. Bazı ebeveynler erkek bebek ister, bazıları da kız. Ama her zaman önemli olan eli ayağı düzgün sağlıklı olmasıdır. Her şeyde olduğu gibi minicik yavrunuzun da öncelikle sağlıklı olması en büyük dileğinizdir. Zorlu gebelik dönemi atlatıldıktan sonra ilk bebeğe isim koyma sırası gelir. Aslında bu süreçte biraz zorludur. Çünkü özlemle beklenen bir bebek ise kayınvalideler ve kayınpederler de işin içine girebilir ve kendi istedikleri bir ismin konmasını arzu edebilirler. Onların yanın anne baba da kendi aklında bir isim düşünmüştür. Eğer aile büyüklerini aşabilirlerse bebeklerine akıllarında olan ismi koyma şansları olabilir. Diğer yandan henüz bir isim düşünülmemiş ve hangi ismi koyacaklarına karar veremeyen ebeveynler vardır. İşte bu yazımızın erkek bebeği olanlar ve isim konusunda kararsız kalanlara yardımcı olacağını düşünüyoruz. Özellikle güncel ve bu yıla damga vuran isimlerin hangileri olduğunu sizlere anlatacak ve erkek isimleri 2016 yılında nasıl şekillenmiş bunlara bakacağız. Hatta daha önce pek de duyulmayan isimleri listeleyerek sizlere yeni fikirler sunacağız.

Erkek İsimleri 2016 ve Anlamları

Sizlere fikir vermesi açısından liste halinde vereceğimiz isimlerin aynı zamanda anlamlarını da açıklayacağız. Bu sayede erkek bebeğinize koyacağınız ismin anlamını öğrenerek bilinçli bir şekilde isim koyabilirsiniz. Hatta isimlerin anlamlarına da bakarak anlamı hoşunuza giden bir ismi bebeğinize vermek isteyebilirsiniz. Erkek isimlerin anlamı aslında bebeğe isim koyma sırasında önemli bir konudur. Çünkü yapılan araştırmalar bebeğe konulan ismin karakterini etkilediğini göstermiştir. Bu nedenle isim kayarken biraz daha derinlemesine analiz yapmanızı tavsiye ederiz. Şimdi isimlere ve anlamlarına geçelim.

erkek-isimlerin-anlami-resim

Erkek İsimleri ve Anlamı Nedir?

A harfi ile başlayan erkek isimlerinin anlamı

Ayaz: 2 anlamı bulunan bu ismin ilk anlamı açıktır. 2. anlamı ise berrak ve sakin havalarda oluşan kuru soğuk olarak bilinir.

Ada: Göl veya denizin dört tarafının da suyla çevrildiği küçük kara parçası anlamına gelir.

Alperen: Cesur, yürekli ve yiğit olan anlamını taşır.

Aras: Doğu Anadolu’da bir nehrin ismi olması yanında sahip çıkılmış buluntuyu ifade eder.

Arda: Farklı anlamlara gelen bu isimin Uygur yazıtlarında bir Türk’e verilen isim olduğu anlaşılmıştır. Bunun yanında bir hükümdarın ya da kumandanın asası anlamını da taşır ve işaret amacıyla toprağa dikilen çubuk anlamı da vardır.

B harfi ile başlayan erkek isimlerinin anlamı

Baran: Yağmur anlamına gelen bu isim aynı zamanda varan, yüce ve ulu anlamlarını da taşır.

Berkay: Güçlü ay ve ay ışığı anlamlarını taşıyan isim sağlam yapılı olmayı ifade ederken ay ışığı kadar parlak olmak anlamına da gelir.

Batuhan: Bu isim tarihimizden anlamını alır. Altınordu devletinin kurucusu olan Batuhan, aynı zamanda güçlü ve kudretli han anlamını ifade eder.

D harfi ile başlayan erkek isimlerinin anlamı

Doruk: Şahika da denebilir. Bir dağ veya tepenin en yüksek kısmını temsil ettiği zirve olarak düşünülür.

Devran: 3 farklı anlamı vardır. 1.’si dünya ve felek, 2.’si talih ve yazgı ve 3.’sü ise zamandır.

E harfi ile başlayan erkek isimlerinin anlamı

Eymen: Sağ tarafı simgeleyen Eymen ismi aynı zamanda uğurlu ve bereketli anlamını taşır.

Emir: Başkan, reis ve emreden kişi anlamına gelir.

Enes: Arap atları arasında en soylusu olarak ifade edilir ve küheylan anlamına da gelir.

Efe: Bu ismin de 3 değişik anlamı vardır. Kabadayı, ağabey ve Batı Anadolu Bölgesi’nde köyün yiğidi anlamları vardır.

Ege: Türkiye’nin Batı Bölgesi’ndeki denizin ismi olması yanında yüce ve ulu anlamlarını taşır.

Ensar: Kur’an-ı Kerim’de geçen bu isim HZ. Muhammed (SAV)’i Medine’ye davet edenler için söylenmiştir.

H harfi ile başlayan erkek isimleri anlamı

Harun: Bu isim HZ. Musa (A.S)’nın küçük kardeşinin adıdır.

Halil: Kur’an-ı Kerim’de de geçer ve yakın arkadaş diğer anlamı ile içten dost anlamına gelir.

Hamza: Anlamı aslandır.

K harfi ile başlayan erkek isimlerinin anlamı

Kuzey: Şimal ve yönlerden kuzey bölgesini ifade eder.

Kerem: Soylu ve büyüklük anlamının yanı sıra cömertlik anlamına gelir.

M harfi ile başlayan erkek isimleri anlamı

Muhammed: Hamd edilmiş ve oldukça çok övülmüş anlamını taşır.

Metehan: Milattan önce 209 – 174 yılları arasında yaşayan Büyük Türk – Hum İmparatoru’dur.

Miraç: Bu isim Kur’an-ı Kerim’de geçmektedir. Merdiven anlamını ifade ettiği gibi aynı zamanda göğe yükselen erkek ve kadın anlamını da taşır. Ayrıca HZ. Muhammed (SAV)’nin göğe çıktığı gecedir.

Musa: Sudan gelmeyi simgeler. Aynı zamanda peygamber adı olarak Kur’an-ı Kerim’de geçer.

P harfi ile başlayan erkek isimlerinin anlamı

Poyraz: Bu ismin anlamını Kuzeydoğu tarafından esen rüzgâr anlamına gelir.

S harfi ile başlayan erkek isimlerinin anlamı

Selim: Doğru, herhangi bir kusuru olmayan, samimi davranan ve tehlikesiz anlamına gelir ve bu isim Kur’an-ı Kerim’de geçmektedir.

Serhat: Sınırı ifade eder.

Y harfi ile başlayan erkek isimleri anlamı

Yiğit: Cesur ve güçlü olan anlamına gelir.

Yağız: Yiğit ve esmer anlamlarını taşıdığı gibi bakımlı hayvan anlamına da gelir.

Yakup: Bu isim Kur’an-ı Kerim’de peygamber adı olarak geçer. Bunun yanı sıra takip eden ve erkek keklik anlamlarını da simgeler.

Yunus: Denizlerde yaşayan bir deniz canlısı olduğu gibi Kur’an-ı Kerim’de peygamber adı olarak geçer ve aynı zamanda takım yıldızının adıdır.

Yeni ve Modern Erkek İsimleri

erkek-isimleri-modern-resim



Aytun: Geceyi aydınlatan anlamını taşır.

Arel: Temiz ve dürüst anlamına gelir.

Barkın: Daima gezen ve dolaşan gezgin olmayı ifade eder.

Erim: Vakıf olmayı ve yetmeyi simgeler.

Noyan: Hakan olacak çocuk anlamını taşır.

Pamir: Orta Asya’da 7000 metreden daha yüksek dağ.

Sungur: Doğan benzeri oldukça yırtıcı ve avcı özelliği olan kuş. Aynı zamanda soğukkanlı olan ve somurtgan görünen anlamına da gelir.

Tuğtekin: Büyük Selçuklu Devleti’ne bağlı olan Börüler Hanedan’ının kurucusudur ve biricik, uğurlu mızrak anlamlarına da gelir.

Uras: Şans ve talih anlamını ifade eder.

Yafes: Hz. Nuh’un oğullarından 3.’sü olandır ve Türk soyunun bu isimden geldiği bilinir.

İsimler Karakteri Etkiler Mi?

Aslında son zamanlarda bebeği olan herkesin isim koyma telaşası içerisinde merak ettiği sorulardan biri isimler karakteri etkiler mi? Bu konuda uzmanlar bebeğe koyulan ismin kişilik yapısında ve gelişmesinde etkili olduğu üzerinde birleşiyor. Her birey için tabii ki bunu söylemek mümkün olmuyor, ancak bebeğe konan isim onun kendinde tanımlama yapmasına ve zihinsel bir kurgu oluşturmasına sebep oluyor.

Kişi kendisine konan isimle bir zaman sonra bütünleşiyor ve isminin anlamına göre tavır ve hareketler bulunmaya başlıyor. Ayrıca isimdeki anlam kişiyi yaşamı içerisinde bu role bürünmeye itebiliyor.

isimler-karakteri-etkileri-mi-resim

Bu konuyu biraz daha açarsak örneğin savaş ya da volkan gibi isimleri ele alalım. Kişi bu isimlerden birine sahip olduğunda zamanla ismin taşıdığı anlama uygun hareketler bulunmaya başlıyor. İsmin anlamını bağdaştıran hareketler zamanla karakterin sinirli, saldırgan veya heyecanlı bir yapı kazanmasına neden oluyor. Uzmanlar bebeklere güzel isim konmasında uyarılarda bulunuyor. Güzel ismin kişide aynı şekilde güzel roller oluşturacağını savunuyor ve bu nedenle ailelerin bebeklerine isim koyarken hassas ve derinlemesine düşünmeleri gerektiğini vurguluyor.

Bunların yanı sıra uzmanlar bebeğe isim koyma konusunda başka bir tavsiyesi ise ailelerin isim koyarken ileriye dönük öngörmeleri gereken bazı hususlar olduğu. Örneğin şu anda konan ve herhangi bir sorun oluşturmayan ismin kişiyi 15 – 20 yıl sonra toplum içerisinde nasıl hissedeceğinin de düşünülmesi şart. Ayrıca belirli bir yaştan itibaren karakter oluşum safhasına geçildiğinde kişiye ne tür etkileri olacağı tahmin edilmeli ve özellikle kişilik bölünmesine sebep olacak isimlerden uzak durulmalıdır.

Bebeğe İsim Nasıl Konur?

Peygamberimiz bir hadisi şerifinde “çocuklarınıza güzel isimler verin, çünkü mahşer günü babalarınızın isimleri ve kendi isimlerinizle çağrılacaksınız” demiştir. Bu nedenle bebeğe isim verme esnasında iyi düşünülmeli ve inanç bakımından sıkıntı oluşturmaması gerekmektedir. Bebeğe isim koyarken içerisinde yaşanan kültür de göz ardı edilmemelidir.

bebege-isim-nasil-konur-resim

Bebek doğduktan sonra kulağına ezan ve kamet okunur. İsim koymanın usulünde ezan ve kamet okunarak isim verilir. Şimdi isim koyarken ezan ve kamet nasıl okunur? adım adım inceleyelim.

Öncelikle bebeğe isim doğumunun 7. Gününde konur ve ismi koyacak kişi abdestli olmalıdır.

1. Bebek kucağa alınır ve kıbleye dönülür.

2. Besmele çekilir ve Allah için hayır dua edilir. Dua okunmasının nedeni kişinin kendi çocuğu bile olsa henüz cennetten yeni gelmiş ve korumasız olan bebeğe nazar değmesine neden olabilir.

3. Sağ kulağına ezan okunur.

4. Sol kulağına ise kamet getirilir.

5. Ezan ve kamet (okumayı bilen) herhangi bir kişi tarafından okunabilir.

6. İlahiyatçılar kişisel tavsiye olarak ezan ve kamet okuyan kişinin hatrı olan ve bebeğin okuyan kişinin hatırasını taşıyacak birisinin okumasını tavsiye ederler.

Bebeğe isim koyma sırasında ezan ve kamet okumak bebeğin Allah ve dua ile ilk kez tanışması anlamına gelir ve isim koyarken ezan ve kamet okumak sünnettir. Ezan ve kamet okunuşları aşağıdaki gibidir;

Ezan Okunuşu;

– Allahu Ekber

– Allahu Ekber

– Allahu Ekber

– Allahu Ekber

– Eşhedû en lâ ilâhe illallah

– Eşhedû en lâ ilâhe illallah

– Eşhedû enne Muhammeden resulullah

– Eşhedû enne Muhammeden resulullah

– Hayya ale-salah

– Hayya ale-salah

– Hayya alel-felah

– Hayya alel-felah

– Allahu Ekber

– Allahu Ekber

– Lâ ilahe illallah

Kamet Okunuşu;

– Allahu Ekber

– Allahu Ekber

– Allahu Ekber

– Allahu Ekber

– Eşhedû en lâ ilâhe illallah

– Eşhedû en lâ ilâhe illallah

– Eşhedû enne Muhammeden resulullah

– Eşhedû enne Muhammeden resulullah

– Hayya ale-salah

– Hayya ale-salah

– Hayya alel-felah

– Hayya alel-felah

– Kad kâmeti’s-salât

– Kad kâmeti’s-salât

– Allahu Ekber

– Allahu Ekber

– Lâ ilahe illallah

İslam’da İsim Koymanın Önemi ve Gelenekleri

Peygamberimiz HZ. Muhammed (SAV)’in isim koyarken bebeğin ağzını tatlandırmak amacıyla ağzında yumuşatarak ve biraz ezerek tatlı yemiş ya da meyveler verdiği ve sonrasında hayır dua ettiği bilir. Bu uygulama Tahmid olarak adlandırılmıştır.

Peygamber Efendimiz, kendi torunlarına isim koyma sırasında sağ kulağına ezan, sol kulağına ise kamet okumuştur. Ayrıca Peygamber Efendimiz’in yaptığı bu sünnetlerin illa ki isim koyma esnasında yapılması gerekmez. Bebeğin ilk defa kucağa alındığı anda da bu sünnetler gerçekleştirilebilir.

Muhammed (SAV) çocuk doğduktan sonra ismin 7. gün verilmesini ve akika kesilmesini emretmiştir.

Akika kurbanı: Bebeğin doğması ardından Allah’a şükretmek için hayvan kesilir ve buna akika denir. Bebeği kötülüklere ve belalara karşı korur. Bu kurbanı yaşlı kişiler de kesebilir. Peygamber Efendimiz HZ. Muhammed (SAV) kendisi için akika kurbanı kesmiştir.

  • Site Yorum