Erken Yaşta Adet Görme (Regl)

Erken Yasta Adet Gorme Resim
Paylaş
Tweet
 

Kızlarda adet görme yaşı 12 – 14 yaş arasındadır, ancak 9 – 16 yaş arasında görülmesi de normal olarak kabul edilir. Kızlarda adet görme yaşı ırka göre farklılık göstermektedir.

Erken adet görmeye beslenme şekli veya aşırı yeme alışkanlığı da sebep olabilmektedir. Özellikle Amerika gibi gelişmiş ülkelerde yaşayan kızlarda erken yaşta adet görme daha sık görülür. Ayrıca genetik faktörler, anne, abla veya teyzenin erken yaşta adet görmesi de erken adet görmeye sebep olabilir.

Erken Adet Görme (Puperte Prekoks)

Puperte Prekoks erken adet görme anlamına gelmez, ergenliğin erken yaşta başlamasına denir. Puperte dönemi ergenlik ( bluğ ) çağı anlamına gelir. Ergenlik döneminde adet görme ise kızlarda görülen değişikliklerden yalnızca bir tanesidir. Kızlar ergenliğe 9 – 14 yaş arasında erkeklerden ortalama 2 yıl daha erken girerler.

Erken Adet Gorme Resim

Erken Adet Görme

Ergenlik döneminde ilk olarak göğüsler gelişir, meme gelişimi çoğunlukla tek taraflı başlar ve 6 ay sonra diğer taraf gelişme gösterir. Daha sonra tüylenme başlar. son olarak da adet görme başlar. Kızlarda adetin dokuz yaşından önce görülmesine erken yaşta adet görme (regl) denir. Bu dönemde boy uzaması da olur, vücut kadınsı şekil almaya başlar, dolayısıyla önemli psikolojik değişimler olur. bu değişimlerin tamamlanması yaklaşık olarak 5 yıl sürer.

Kız çocuklarında 9 yaşından önce ergenliğin başlamasına Puperte Prekoks, 16 yaşından sonra başlamasına Puperte Tarda ( ergenliğin gecikmesi ) denir.

Erken Yaşta Adet Görme Belirtileri

Bazı kız çocukları adet göreceklerini önceden anlayabilir. Kendilerini hasta ve mutsuz hissedebilir, göğüsleri şiş ve duyarlı olabilir. kramp şeklinde karın ağrıları ve sırt ağrıları yaşanabilir. Bu tür ağrılar, kanama başladıktan sonra bir süre devam edebilir, bazen çok şiddetli olabilir.

Bazı kız çocuklarında 9 – 10 yaşlarında adet görüldüğünde bazı fiziksel değişimler görülür ve boy uzaması tamamlanmış olur. bu sebeple erken adet görme yaşayan kızların boyları kısa kalabilir ve bu durum ruhsal açıdan olumsuz etkileyebilir. Çevresindeki kız arkadaşları henüz adet görmedi ise çocuk, çevresinden ve sosyallikten uzaklaşmaya başlar. Böyle bir durum yaşandığında aile bireyleri birlikte hareket ederek çocuklarına destek olmalı ve bir uzmandan yardım almaları gereklidir.



Erken Yasta Adet Gorme Belirtileri Resim

Erken Yaşta Adet Görme Belirtileri

Adet görmeye başlayan kızlarda bazı hormonal değişiklikler yaşanır. Vücut yavaş yavaş bedensel gelişimini tamamlamaya başladığında yumurtalıklardan kızlarda az sayıda bulunan erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron ve östrojen hormonu salgılamaya başlar ve vücudun çeşitli dokularına dağılır.

Östrojen hormonu göğüs gelişimi ve beden yapısı gibi kadınsı özellikleri oluşturur. Testosteron hormonu ise kemik ve kas dokusunda büyüme sinyalini geliştirir. Progesteron hormonu devreye girer ve her ay düzenli olarak adet kanamasını oluşturur. Bu durum yaşandıktan sonra üreme ve hamile kalma dönemi başlar, tüylenme denilen yapıyı oluşturur ve genç kızlığa geçiş başlar.

Genç kızlarda 14 yaşına gelmesine rağmen adet başlamamış ise iki sene daha beklenebilir. Ancak göğüslerin büyümesi, boyun uzaması, tüylenme, beden yapısının gelişmesi gibi fiziksel değişiklikler görülmedi ise bazı araştırmalar yapılmalıdır.

Erken Yaşta Adet Görmek, Erken Menopoza Sebep Olur Mu?

Kadınlarda menopoz dönemi 35 yaşından sonra normal kabul edilir. Ancak 35 yaş öncesinde görülen menopoz erken menopoz olarak değerlendirilir. Erken menopoza sebep olan sebepler arasında sigara, alkol, kanser tedavileri, ailesel faktörler, yumurtalıkların alınması gibi durumlar yer almaktadır.

Erken menopoz denilmesi için adet kanamasının başlamış ve düzenli hale gelmiş olması gerekir ve bu süreç ortalama 13 yaşında olur. Erken adet görme menopoza sebep olmasa da altta yatan sebebe göre 17 – 18 yaş kadar erken yaşta menopoz gelişmesi rastlanan bir durumdur.

Bu yazı 307 kere okundu.
Tweetle   Sosyal   Medyada   Paylaşın
  • Site Yorum
Facebookta bizi bulun