Paylaş |
Tweet |
Aile terapisi ve evlilik terapisi birbirine karıştırılan tedavi yöntemlerindendir. Bu tedavi yöntemleri, ne zaman ve kime uygulanacağı konusunda bir kesinlik yoktur. Sizlerle evlilik terapisi üzerinde duracağız.
Evlilik süresince sorunlarla karşılaşılması oldukça doğaldır. Bu sorunları çiftler çözebilmek için iyi niyetlerini ortaya koysalar da bazı durumlardasorunlar içinden çıkılmaz bir hal alabilir. Bu noktada çiftler, dışarıdan yardım alma ihtiyacı duyarlar. Bilgilerine ve deneyimlerine inandıkları aile büyüklerinden yardım alarak bu problemin üstesinden geleceklerine inanırlar. Aile büyüklerinin probleme yaklaşım biçimleri genellikle; evliliğin önemini vurgulayarak, evliliklerini devam ettirmeleri yönünden nasihat vermekten öteye gitmez. Asıl çözülmesi gereken sorun ortada dururken bu nasihatler pansuman tedbir olur. Evliliğin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için, çiftler profesyonel bir yardım almaları gerekir. Bu durumda çiftler bir uzmandan evlilik terapisi alır. Evlilik terapisi nedir? sorusunun yanıtını aldıktan sonra, konumuzu daha da açalım.
Çiftler yardım almak için arkadaş bazen de din adamlarına başvursa da; hem değişen toplumsal koşullar dolayısıyla, otoritenin değişmesi, uzaklaşması hem de artan evlilik sorunları yeni arayışlar getirmiştir. Bu arayışlar, bilimsel ve objektif araştırmaların yapılmasına yol açmıştır.
Günümüzde evlilik terapilerinin bu kadar artması, sosyal ve psikolojik değişiklerle açıklanabilir. Kadının çalışma hayatına girişi, aile içi değişen roller, kadın-erkek ilişkilerinin yeni bir boyut alması, büyük aile düzeninden çekirdek aile yapısına geçilmesi gibi nedenler evlilik terapisine neden ihtiyaç duyulur sorusuna cevap olabilir.
Yükselen kişisel beklentiler, mutluluk istekleri, kadın erkek ilişkilerinde yeni bir boyut kazandırmış; her iki cinsinde birbirinden çok daha fazla şey beklemeleri standardı yükseltmiştir. Bu noktada evlilik terapisine gidenlerin çoğalması haliyle normal bir hale gelmiştir.
Evlilik içinde karşılaşılan bir sorunda, bu sorundan en çok etkilenen kişi tedaviye gider. Bu durum genel olan biçimidir. Eğer bu şekilde sorunlar çözülemiyorsa, eş terapisi gerekli demektir. Kişinin sorunlarının çözülememe sebebi, evlilik içi problemlerden kaynaklandığından, evlilik terapisi ne zaman gereklidir sorusunun cevabı tam bu noktadadır diyebiliriz. Konumuzu somutlaştırırsak; depresyonda olan bir hasta tedaviye geldiğinde, bu hasta depresyondan kurtulsa bile, sorunun tekrarlanacağı endişesiyle, evlilik içi problemlerin çözülmesi gerektiğine inanılır. Haklı olan bu gerekçe ile evlilik terapisi yoluna gidilir.
Bazı durumlarda; eşler şiddetli kavga etmelerine rağmen, evliliklerinde sorun olmadıklarını dile getirirler. Bu ilişki incelendiğinde; eşlerden birinin önemli bir ruhsal belirti geliştirmesi, onları terapiye yönlendirme ihtiyacı doğurur.
Eşler arasında bir türlü çözülemeyen sorunlar; profesyonel bir yardımla, daha kısa sürede ve sağlıklı bir şekilde çözülür.
Evlilik içinde karşılaşılan problemin çözümünde, aile büyükleri ya da arkadaşlardan yardım istemesi, sorunu içinden çıkılmaz bir hal almasına sebep olabilir. Herkes kendi yakınını savunacağından, bu soruna tarafsız bakacak bir göze ihtiyaç duyulur. Evlilik terapisti bu noktada çiftlerin imdadına yetişir.
Evlilik içi sorunların uzun süre sürmesi sonucunda, kişilerde duygusal, sosyal sorunlara yol açar. Tarafsız göz olan evlilik terapisti; eşlerin bir birlerine olan tutumunu gözler ve her iki eşe de bu konuda bilgi verir. Eşlerin birbirine karşı duygu ve tutumları ortaya konduktan sonra, ilişkiye nasıl devam edilmesi yönünde rehberlik hizmeti verilir.
Evlilik içi sorunların, sadece bir eşten kaynaklanmadığı fikrini ortaya koyan terapist, her iki çiftinde bu sorunun çözümünde birlikte hareket etmesi gerektiği söyleyerek, sorunun çözümünde çiftlere ışık tutar.
Luzumsuz tartışma, yargılama ve anlaşmazlıklara yol açan yanlış anlama ve yanlış etkileşim kalıplarını kıran evlilik terapisti, evliliğin daha kötüye gitmesini önleyerek, çiftlere objektif çözümler sunar.
Evlilik içinde bir eşin yaşadığı bir soruna, diğer eşin desteğini katmasını sağlayan terapist, eşler arası yardımlaşmayı kuvvetlendirir.
Yaşamda karşılaşılan olaylara daha dayanıklı ve hazırlıklı olmanız için; evlenmeden önce evlilik terapistinden rehberlik almanız; evliliğinizde karşılaşacağınız sorunların üstesinden gelmenizi sağlayacaktır.