Paylaş |
Tweet |
Gebeliğin akut yağlı karaciğeri adlı hastalık, gebelik sırasında nadir olarak görülen fakat oldukça ciddi ve tehlikeli bir hastalıktır. Yaklaşık olarak 10-15 bin gebelikten birinde görülen bu hastalığa, ilk gebeliklerde, ikiz gebeliklerde, ve erkek bebek beklenen gebeliklerde daha yüksek oranda rastlanır. Gebeliğin son aylarında veya nadiren lohusalık döneminde GAYK (gebeliğin akut yağlı karaciğeri) görülebilir.
– Halsizlik, yorgunluk
– Kaşıntı
– Sarılık
– Bulantı
– Karın ağrısı
– Mide, bağırsak kanamaları
– Bilirubindüzeyleri yükselir
– ALT ve AST gibi bazı karaciğer enzimlerinde yükselme gözlenir.
– Karaciğerdeki hasar sebebiyle pıhtılaşma bozuklukları meydana gelebilir
– Trombositopelisık görülür.
– Böbrek fonksiyon testlerinde bozulma meydana gelebilir.
– Tansiyon genelde normal olmakla birlikte nadiren tansiyon yüksekliği gözlenebilir
– Bazı vakalardaportal hipertansiyona bağlı asit ve Hipoglisemi meydana gelebilir.
– Karaciğer biyopsisinde yağlanma gözlenir fakatpıhtılaşma bozukluğu olan vakalarda biyopsi yapılamaz.
– Ultrasonla da karaciğerde yağlanma olduğu izlenebilir.
– HELLP sendromu ve Hepatit gibi diğer karaciğer rahatsızlıkları ile ayırıcı tanı yapılması önemlidir. Karaciğerde yağlanma gözlenen her gebede GAYK hastalığı olduğu anlamına gelmez. Karaciğer yağlanması farklı nedenlere bağlı olarak da gelişebilir.
Gebeliğin akut yağlı karaciğeri hastalığı, doğum sonrası hızla gerileyen bir hastalık olduğu için, çoğunlukla hamileliğin doğumla sonlandırılması tercih edildiğinden genellikle erken doğum gerçekleşmesine sebep olur. Doğumun spontan başladığı durumlar hariç, acil doğum için çoğunlukla sezaryen gerektirir. Koagulasyon bozukluğundan ötürü doğum aşırı kanama riski taşır. Kan transfüzyonu ve pıhtılaşma bozukluğunun düzeltilmesine yönelik tedaviler gerekebilir.