Hamile olan kadınların en sık yaşadığı şikâyetlerden biri de gebelikte baş dönmesi (vertigo) dir. Bazı kadınlarda ender olarak baş dönmesine bağlı olarak bayılma durumu da yaşanabilir.
Gebelikte rahmin fazla büyümesine bağlı olarak rahme giden kan miktarında artış olur ve bu yüzden beyin gibi diğer organlara anlık kan pompalanmasında zorluk yaşanabilir. Bunun sonucunda baş dönmesi veya gebelikte bayılma rahatsızlıkları yaşanabilir.
Bununla birlikte gebelik sırasında yaşanan damarlarda genişleme kan basıncının düşmesine sebep olur. Hamileliğin ortasında kan basıncı inanılmaz seviyelere iner ve doğuma doğru tekrar artar.
Sağlıklı bir kadında kalp – damar ve sinir sistemi hamilelik sırasındaki değişikliklere uyum sağlayabilir. Ancak bazen bu uyum hızlı olmaz ve sersemlik, baygınlık hissi yaşanabilir. Aşağıdaki durumlarda baygınlık hissi yaşanabilir;
İnsan otururken kan, ayaklarda ve bacaklarda göllenir. Hızlı ve aniden kalkma durumunda bacaklardan kalbe dönen kan miktarı hemen ayarlanamayabilir ve tansiyon düşmesi yaşanır, buda baygınlık hissi yaratabilir.
Uzun süre aç kalmanız kan şekerinin düşmesine sebep olarak, baygınlık ve sersemlik hissi oluşturabilir. Hamilelikte uzun süre aç kalınması normalden daha hızlı etki eder, bu yüzden sık ve az yemeli, aç kalınmamalıdır. Hamilelik döneminde yeterli su içmenizde çok önemlidir. Vücudunuzun su ihtiyacının karşılanıp karşılanmadığını anlamanın en iyi yolu idrar rengini takip etmektir.
Gebeliğin ikinci üç ayında rahmin büyümesi vücudun altından kalbe dönen kanın azalmasına sebep olur. Sırt üstü yatmakta bu durumu daha da kötüleştirir ve baş dönmesi durumları yaşanabilir.
Kansızlık varsa, beyne ve tüm vücuda giden kanda azalma olur, buda baygınlık hissine sebep olur. Kansızlığın en belirgin sebebi, demir eksikliği anemisi olarak bilinir. Bu yüzden hamilelik sırasında demir takviyesi almak çok önemlidir.
Bazı kişilerde idrar yapma, ıkınma gibi durumlarda halsizlik yaşanabilir. Bu hareketler kan basıncının düşmesine sebep olarak bayılma hissine yol açabilir. Hamile bayanlar bu duruma daha yatkın olurlar. Baygınlık hissi beraberinde, terleme, bulantı, esneme ve hızlı nefes alıp verme gibi durumları da getirebilir.
Aşırı egzersiz veya bunalma sonucu hızlı soluk alıp verme, sonrasında da bayılma durumları yaşanabilir. Gebelik döneminde egzersiz faydalı olsa bile yorgun olduğunuzda bırakmayı bilmelisiniz.
Aşırı sıcak havalarda uzun süre sıcağa maruz kalmak veya aşırı sıcak banyoda uzun kalmak, kan basıncının düşmesine ve bayılma hissine sebep olabilir.
Hamilelikte baş dönmesi, baygınlık hissi, göz kararması gibi durumlar yaşıyorsanız beyne giden kan dolaşımını artırmak için hemen bir yere uzanmalı ve bacaklarınızın altına yastık gibi bir cisim koyarak yüksekte tutmalısınız. Bu esnada başınızın yerde düz bir şekilde durması önemlidir. Sol tarafa doğru yatmak rahmin damarlara yaptığı basıncı azaltır, ancak sağ tarafa yatmak ve sırt üstü yapmak basıncın artmasına sebep olabilir.
Eğer yaşadığınız baş dönmeleri sık ve rahatsız edici düzeyde oluyorsa doktorunuza mutlaka danışın. Tam bir bayılma durumu yaşanırsa vakit kaybetmeden doktorunuza görünün. Şiddetli baş dönmeleri, kansızlık veya iç kulak hastalıkları gibi hastalıkların belirtisi olabilir, bu yüzden mutlaka bir uzmana şikâyetlerinizi anlatın.