Kadınların gebelik sırasında yaşadığı önemli problemlerden biri de gebelik zehirlenmesi olmaktadır. Yaşanan bu sorun birtakım nedenler dolayısıyla gerçekleşmektedir. Şimdi gebelik zehirlenmesi nasıl olur? buna daha yakından göz atalım.

Gebelik zehirlenmesinin nedenleri nelerdir?
Vücudun en önemli savunma mekanizmalarından biri vücuda giren yabancı maddelerin dışarı atılması olmaktadır. Gebeliğin başlaması ile vücudun yabancı maddeler ile karşılaştığını söyleyebiliriz. Çünkü babadan gelen kromozom ve benzeri dokular anne vücuduna yabancıdır. Ancak nedeni tam olarak bilinmemesine rağmen bebek plasenta denen yapı içerisinde 9 ay boyunca gelişme göstermektedir. Burada plasenta anne kanının bebek tarafından görülmemesini sağlamaktadır. Bebeğin anne kanını görmemesi ise anne karnında herhangi bir sorun yaşamadan büyümesine ve gelişmesine imkan tanımaktadır.
Bebeeği besleyen plasentanın bozulmaya başladığı durumlar gebelik zehirlenmesi için atılan ilk adımlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Gebelik zehirlenmesi nedenleri arasında gösterilen plasentada bozulma ile öncelikle annede tansiyon yükselmektedir. Tansiyonun ardından anne adayında yer alan böbrek albümini tutmada zorluk yaşamaktadır. Yani böbreğin kan içerisinde yer alan proteinleri tutma kabiliyeti önemli ölçüde azalmaktadır.
Gebelik zehirlenmesinde vücudu korunyan mekanizmanın deaktif olması öncelikle ellerde ve yüzde şişlikler meydana gelmesine neden olmaktadır. Ayrıca gebelik zehirlenmesinin belirlitileri nelerdir? sorusuna verilecek en etkili cevaplardan biri el veyüzde meydana gelen şişmeler olarak gösterilmektedir. Bunun yanında koruyucu mekanizmanın devre dışı kalması uzun süre devam ederse diğer organların bu durumdan etkilenmesi de mümkün olmaktadır.
Gebelik zehirlenmesi kısacası plasentanın bozulma gösterdiği durumlarda meydana gelen bir hamilelik sorunu olmaktadır. Uzmanların en çok korktuğu ve en az karşılaştığı gebelik zehirlenmeleri karaciğerin zarar görmesi ile ortaya çıkan zehirlenme olmaktadır. Çünkü karaciğerin olumsuz bir şekilde etkilenmesi zamanla diğer organları da etkilemekte ve gebelikte daha ciddi sorunlar meydana gelebilmektedir.

Nazan Karakaya

Latest posts by Nazan Karakaya (see all)
- Gebelik Dönemindeki Sırt Ağrılarından Kurtulma Önerileri Nelerdir? - 11 Mart 2014
- Hamilelikte Yaşanan Bulantılar ve Nedenleri - 11 Mart 2014
- Hamileyken Yapılabilecek Egzersizler Nelerdir? - 9 Mart 2014