Paylaş |
Tweet |
Hamilelikte gebeliğin kendisiyle alakalı ameliyatlar dışında en sık yapılan ameliyattır gebelikte apandisit ameliyatı. Yaklaşık 1000-2000 gebelikte bir görülen apandisit, gebe olmayanlara göre daha seyrek görülmekle birlikte, tanıda gecikmelere gebelikte apandisit vakalarında daha sık rastlanır.
Gebelikte büyüyen rahim, Apendiks organını iterek yer değiştirmesine sebep olduğu için, gebelikte apandisit tanısı diğer hastalara göre daha geç konur.
Normalde kalın bağırsağın başladığı yerden dışa doğru çıkan 5 cm boyunda, ince bir organ olan Apendiks’in çeşitli sebeplerle iltihaplanması neticesinde apandisit oluşur.
Kusma, kasık ağrısı, bulantı gibi gebelikte sıkça görülen belirtilerle apandisit belirtilerinin benzerlik göstermesi hamilelikte apandisit tanısı koymayı zorlaştırabilir. Apandisit belirtilerinden biri olan kandaki lökosit sayısının yükselmesi de, gebelikte normal olan yüksek lökosit seviyesi nedeniyle tanı koymada yetersiz bir veri olabilir. Tanı koymayı zorlaştıran bir diğer etken de gebelikte röntgençekilememesidir.
Bütün bu sebepler gebelikte apandisit tanısı konmasını, gebe olmayan hastalara göre zorlaştırır.
Tanı genellikle ultrason bulguları, fizik muayene bulguları ve anamnez ile konulsa da, zorunlu hallerde tomografi de kullanılabilir.
– Bulantı
– Kusma
– Karın Ağrısı
– İştahsızlık
– İshal
– Kabızlık
– Kasık Ağrısı
– Az miktarda ateş
Hamileliğin ilk aylarında ağrı aynı gebe olmayanlardaki gibi, karın bölgesinin sağ alt kadranında gelişir. Fakat gebeliğin ilerleyen zamanlarında rahimin büyümesinden sebep ağrı daha yukarılarda hissedilir. Gebelikte apandisit belirtileri gözlenirken, hamilelikte karın ağrısı yaşanmasına sebep olabilecek diğer durumlarla karıştırılmadığından emin olunması gerekir.
Gebelik söz konusu olsa da olmasa da, tedavinin mutlaka ameliyatla yapılması gerekir. Çünkü gebelikte apandisit tedavisi ilaçla mümkün değildir. Hamilelikte apandisit ameliyatı genel cerrah tarafından iltihaplı Apendiks organının alınmasından ibarettir.
Gebelikte apandisit tanısı konması ne kadar zor olsa da, erken doğum, düşük gibi komplikasyonlara sebep olabileceğinden erken tanı bir o kadar önemlidir.
Tanının zorluğu, gebelik dışında % 5-20 civarında olan apandisitin perfore olma (patlama) ihtimalini, gebe hastalarda % 57’lere yükseltmektedir.
Gebeliğin son aylarında bazen apandisit sonrası oluşabilecek erken doğum tehlikesine karşı, sancıları durdurmak amacıyla tokoliztedavisi verilebilmektedir.