Gebelik sırasında en sık görülen şikayetlerden biri de baş ağrısı ve migren sorunudur. Hamilelikte ve doğum ertesinde vücutta oluşan bir takım hormonal değişimler, gebelikte baş ağrısı probleminin ana sebepleridir.
Baş ağrısı sadece gebelikte değil, gebe olmayan kadınların % 80’inde, çeşitli sebeplere bağlı olarak görülen bir rahatsızlıktır. Bu ağrıların büyük bölümü gerilim tipi ağrılar olmakla birlikte, şiddetli, uzun süreli ve sürekli tekrarlayan ağrılarda mutlaka doktora başvurulması gerekir.
Halk dilinde gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen tansiyon yükselmesi (preeklampsi), hamilelikte baş ağrısının olası sebeplerindendir.
Gebelikte baş ağrısı şikayeti çoğunlukla herhangi bir tehlikenin belirtisi olmamakla birlikte, hamilelikte baş ağrısı problemi olanların mutlaka bir doktora başvurması ve ağrının sebebinin araştırılması gerekir. Zira nadiren de olsa baş ağrısı şikayeti, başka bir sıkıntının ilk belirtisi olabilir.
Gebelikte migren genellikle hamileliğin ilk aylarında daha sık görülür. Gebeliğin 3. ayından itibaren de rahatlar. Fakat bunun tam tersinin gerçekleştiği vakalar da gözlenmiştir. Hayatı boyunca hiç migren sorunu yaşamadığı halde, gebelik sırasında migrenle tanışan anne adaylarına rastlamak mümkündür.
Doğumdan sonra devam eden migren ağrılarına sıkça rastlanmakla birlikte, emziren annelerin migren şikayetinin daha az olduğu gözlenmiştir.
Gebelikte baş ağrısı ve migren üzerine yapılan araştırmalar, tedavi edilse de edilmese de migren sıkıntısının gebelik ve sonuçları üzerinde herhangi bir kötü etki yaratmadığını göstermektedir.
Migren ağrısı, genellikle başın bir yarısında hissedilen şiddetli bir ağrıya, bulantı ve ışığa karşı hassasiyet, hatta kusmanın eşlik edebildiği, belli aralıklarla tekrar eden, zonklama şeklindeki bir ağrıdır. Adet dönemi, gebelik, menopoz gibi kadınsal durumların migren tipi ağrılar üzerindeki etkisi migren oluşumunda kadınlık hormonlarının önemli bir rol oynadığını göstermektedir.
Genellikle östrojen seviyesinin düştüğü dönemlerde rahatlayan migren ağrıları, gebelik gibi östrojen seviyesinin yükseldiği dönemlerdeartar. Yapılan araştırmalarda migren hastalarının çoğunda hamilelik esnasında migren ağrılarının arttığı gözlenirken, hastaların az bir bölümünde ağrıların artış göstermediği veya azaldığı görülmüştür.
Üzüntü, stres, yorgunluk, depresyon, aşırı kahve, çay ve çikolata, fazla ışıklı ve yüksek sesli ortamlar, uykusuzluk, migreni tetikleyenfaktörlerdir.
Gebelikte migren ilaçları kullanımı tavsiye edilmemekle birlikte, ağrının dayanılmaz şiddette olduğu durumlarda doktor kontrolü altında gebeliğe zararı dokunmayan ağrı kesiciler kullanılabilir.