Paylaş |
Tweet |
Anne adaylarında oldukça sık yaşanan durumlardan biri olan gebelikte baş dönmesi problemidir. Gebelik döneminde rahimin büyümesiyle; rahime fazla kan pompalama ihtiyacı duyan vücut, aynı zamanda anlık pompalanan bu kandan beyin başta olmak üzere diğer organlarda etkilenir. Bu durumun sonucunda baş dönmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Rahimin büyümesi sonucunda, rahim kan damarları üzerine baskı yapacağından, bu durumun sonunda baş dönmesi olabilmekte.
Bazen farklı şekillerde görülebilen gebelikte baş dönmesi, birden meydana gelebilir. Yatar ya da oturur vaziyette iken ayağa kalkılması sonucunda oluşan baş dönmesine, durumsal kan basıncı düşüklüğü (postural hipotansiyon) denir. Bu durumun oluşmasının nedeni, kan basıncının hızla düşmesi nedeniyle, beyine daha az kan gitmesidir. Bu olumsuz duruma engel olmak için; kalkarken, yavaş ve dikkatli kalkılmasıdır.
Kan şekerinin de düşmesi baş dönmesine sebep olabilir. Kan şekerinin düşmesini engellemek için, ara öğünler şeklinde beslenebilirsiniz. Bütün insanlar da olduğu gibi, gebe kadınlarda uzun süre susuz kalmamalı. Şeker hastalığı olan kişiler, şeker kontrollerini düzenli yaparak, doktorlarının kontrolünde hareket etmelidirler.
Gebe kadınlarda kansızlık varsa; bunun sonucunda baş dönmesi oluşacağı gibi, gebelerin aşırı sıcak ortamlarda bulunması da baş dönmesi sebep olabilir.
Gebe kadınlar aşırı spor yapmaktan kaçınmaları gerekmekte, aksi halde baş dönmesi oluşabilmekte. Eğer sık bir şekilde baş dönmesi yaşıyorsanız, iç kulak hastalıkları veya nörolojik bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu durumda, mutlaka doktora başvurmalısınız.
Gebelikte Bayılma hissi sık yaşanan durumlardan olsa da; gebelikte bayılma, nadiren rastlanan durumlardandır. Gebelikte büyüyen rahim; kan damarlarına baskı yapması ve rahimin fazla kana ihtiyaç duymasından, vücutta fazla kan pompalanır. Bunun sonucunda, beyin gibi diğer organlar anlık kan ihtiyacı oluşur. Haliyle, göz kararması bazen de bayılma durumları görülür.
– Ayağa kalkarken, yavaş ve dikkatlice kalkılmalı.
– Kan şekerini düşürmemek için, öğün aralarını uzatmamalı.
– Fazla egzersiz yapılmaması ve fazla ayakta kalınmamasına dikkat etmek.
– Kansızlık olup olmadığını öğrenip, gerekli tedbirleri almak.
– Eğer halsizlik, göz kararması, bayılma hissi hissederseniz; düz bir yere yatıp bacaklarınızı yukarı kaldırın. Bu şekilde beyninizi daha çok kan gidecektir.
– Ekmek, patates, makarna gibi yüksek karbonhidrat içeriğe sahip gıdaları aşırı tüketmekten kaçının.
– Sol tarafa yatarsanız rahim damarlarındaki basınç azalır ve rahatlama yaşarsınız. Sırt üstü ve sağ tarafa yatmak tam tersi bir etki oluşturur.
– Yeterli miktarda sıvı almayı unutmayın.
Bayılmanın bebeğe zarar verip vermeyeceğini anlamak için bu sorunun ne kadar, ne sıklıkta ve ne sürede yaşandığına bakılmalıdır. Şiddetli baş dönmesi, göz kararması ve bayılma gibi durumlarda mutlaka doktora başvurmalı. Gebelikte hiçbir belirti ihmal edilmemesi gerektiğini bilmelisiniz. Göz ardı edilen her bir ayrıntı, hem anneye ve hem bebeğe zararlı olabilir.