Paylaş |
Tweet |
Kadınlar için gebelik döneminin zor geçmesine neden olan bazı durumlar vardır. Bunlardan biri de baş dönmesi yani vertigodur. Vertigo sonucunda ise önemli derecede baş dönmesi ve bayılma gibi durumlar meydana gelmektedir. Gebelikte bayılma nedenleri arasında ilk olarak karşımıza çıkan rahmin büyümesine bağlı beyne pompalanan kan miktarının artış göstermesidir. Şimdi gebelikte bayılmalara neler neden olur? daha yakından bakalım.
Gebelikte bayılmaya neden olan ilk etken beyne giden kanda artış görülmesidir. Rahim, gebelik ilerledikçe büyür ve bunun ardından beyne giden kanda artış meydana gelir. Sonrasında ise beyin diğer organlara kan pompalama konusunda zorluk yaşar ve baş dönmesi ve bayılma gibi durumlar ortaya çıkar.
Bunun dışında rahmin büyümesi annenin kan damarları üzerine baskı yapar ve bunun sonucunda ise yine baş dönmesi ve bayılmalar meydana gelir. Baş dönmesi yatma konumundayken ya da ayağa birden kalkıldığı zamanlarda ortaya çıkabilir. Bunun nedeni ise duruma göre kan basıncı düşüklüğü yani postural hipotansiyon olarak bilinmektedir. Kan basıncının düşmesinin nedeni beyne giden kanın azalmasında görülür. Bu nedenle kadınların gebelik sürecinde otururken ya da ayağa kalkarken daha yavaş hareket etmesi gerekmektedir.
Ayrıca kan şekerinin düşmesi de gebelikte bayılma nedenleri olarak karşımıza çıkar. Kan şekerinin düşmesi ile gözlerde kararma ve baygınlık hissi oluşur. Bu durumu engellemek içinse sık sık ve her öğünde az yenilmesi ve öğünler arasında atıştırma yapılması tavsiye edilmektedir. Ayrıca oldukça uzun süre susuz kalmamaya dikkat edilmelidir.
Gebelikte bayılmalara neden olan diğer etkenler aşağıdaki gibidir.
– Kansızlık
– Sırt üstü pozisyonda yatmak
– Aşırı susuz kalmak
– Çok sıcak ortamlarda bulunmak
– Aşırı derece ayakta kalmak
– Gereğinden fazla egzersiz yapmak
Gebelikte baş dönmesi ve bayılma problemlerinden kurtulmak için ilk olarak yapılması gereken beyne giden kan dolaşımının artırılmasıdır. Gebelikte bayılmak birçok kadının problemi olduğu için yapılması gerekenlerin göz ardı edilmemesi gerekir. Beyne giden kan dolaşımını artırmak için bir yere uzanmak ve ayakların altına bir yastık alarak yüksek bir konuma getirmek etkili olacaktır. Bu sırada uzanma pozisyonunda başın düz şekilde olmasına dikkat edilmelidir.
Sol tarafa yatmak da rahim damarlarına başın yapılmasını önemli oranda azaltmaktadır. Uzmanlar, hamilelikte genelde sol tarafa yatılmasını tavsiye etmekte ve sol tarafa yatmanın pek çok gebelik şikayetini ortadan kaldırdığını belirtmektedir.