Sinir uçlarındaki normal olmayan elektriksel uyarım sonucunda epilepsi oluşur. Zaman zaman bilinç kaybının yaşandığı bu hastalıkta, istemsiz kasılmalar da olmaktadır.
Epilepsi olan hamile kadınlarda; gebelik süresince nöbet sıklığı yaşanmakla birlikte, doğacak çocukta bazı anomalilerde görülebilir. Yapılan istatistiklere göre; ortalama olarak epileptik annelerden doğan çocukların % 7’sind ciddi bir şekilde doğumsal anomaliler görülmekte. Bu oran normal doğum yapan epileptik annelerde % 3’tür. Epileptik annelerden doğan çocuklarda anomali doğma oranı, annenin hastalığından ziyade, kullandığı ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Doğan bu çocuklarda; zekâ geriliği, epilepsi riskinde artış, yarık dudak, yarık damak, düşük doğum ağırlığı görülmekte.
Epileptik anneler; çocuklarına zararlı olacaklarını düşündükleri ilaçlarını kullanmadıklarında, ilaç kullanılmadığında ortaya çıkacak olan, nöbet sıklığında artışın yanı sıra, bebekte gelişme geriliği, bebek için fiziksel zedelenme, hatta ölüme kadar varabilen ciddi durumlar gelişebilmekte.
Epileptik kadınlar, hamile kalmayı düşünüyorlarsa mutlaka kadın doğum doktoru ve nörolog tarafından değerlendirilmelidir. Gebelikte epilepsi önemli bir konu olduğundan; epileptik kadın, gebe kalmadan ilaçlarının dozlarını doktoruna düzelttirmelidir.
Ciddi bir hastalık olan gebelikte epilepsi ve bu hastalığa sahip olan anneler kontrollerini aksatmadan doktoruna gitmeyi göz ardı etmemelidir. Folik asit alımının yanında; yorgunluk, uykusuzluk, açlık gibi faktörler nöbet sıklığını artıracağından, epileptik gebe kadın bu konuda dikkatli olmalıdır. Epilepsisi olan kadınlarda sağlıklı bebek dünyaya getirme oranı diğer annelere göre düşük olsa da, epileptik kadın sağlıklı bebek dünyaya getirebiliyor. Düzenli bir şekilde doktor kontrolüne giden gebe kadın; yapılan ayrıntılı ultrasonlar sonucunda her hangi bir sorun varsa önceden görülebiliniyor. Doğum öncesi bebeğinizde oluşabilecek birçok sakatlığın tanısının bu şekilde öğrenip, önceden tedbir almanız sağlanabiliniyor.
Epilepsi hastalarının kullanması gerektiği ilaçlarda dolayı, konjential aykırılık sıklığında artış olabilir. Riski en az olan ilaçların kullanılması uzman tarafından tavsiye edilmeli. Bebeklerinin sağlığı için endişe eden epileptik anne ilaç kullanmazsa; nöbet geçirme riski artacağından, bu durumun sonucunda bebek daha çok zarar görecektir.
Preeklampsi daha sık gelişmektedir.
Sezaryen doğum riski artacaktır.
Epilepsi hastası olan kadınlar gebe kaldıklarında; var olan nöbet sıklıkları, yarısından fazlasının değişmemektedir. Bu kadınların, yaklaşık yüzde 20’sinde nöbet sıklığı artmaktadır. Diğer yüzde 20’sinde ise nöbet yaşama durumlarında azalma görülmektedir.
Epilepsi anne; nöbet (konvülziyon) geçirmesi durumunda, asidoz ve fetal kalp atımı bozulması meydana gelebilmekte. Anne ve fetüs açısından tehlikeli durumlar meydana gelebilmekte. Gebelikte epilepsi hastalarında artan riskleri bu şekilde özetleyebiliriz.
Her hangi bir hastalığa sahip olsun ya da olmasın; gebe kalmaya karar veren kadın, gebeliğini sorunsuz bir şekilde tamamlaması için, mutlaka kadın doğum doktoruna gitmelidir. Sahip olduğu hastalık; dünyaya sağlıklı bebek getirme olasılığını düşürmemesi için, düzenli doktor kontrollerinin yanında, doktorunun uygun gördüğü ilaçları da kullanmalıdırlar.