Gebelikte Nefes Darlığı ve Çarpıntı Tedavisi
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • +
  • -

Gebelikte Nefes Darlığı ve Çarpıntı Tedavisi

Gebelikte nefes darlığı en çok görülen problemlerin başında gelmekte. Gebelikte nefes darlığı ve çarpıntı durumu, fizyolojik olabileceği gibi psikolojikte olabilmekte.

Gebelikte Nefes Darlığı Nedenleri Nelerdir?

Gebelikte, gebe kadınların hemen hemen hepsi nefes darlığı problemi ile karşı karşıya gelmekte. Gebelikte nefes darlığı nedenleri arasında göğüs boşluğunun sıkışması vardır. Hamileliğin ilerleyen aylarında rahim büyümesi sebebiyle, göğüs ve karın boşluklarını ayıran diyafram kası yukarıya doğru itilir ve bunun sonucunda göğüs boşluğu sıkışmış olur. İkiz gebeliklerde, gebe kadınlar daha çok nefes darlığı problemi yaşarlar.

Astım ve kalp hastalıkları gibi nefes darlığına sebep olan hastalıklar varsa bir kadında, gebe kalmadan önce mutlaka doktoruna başvurmalıdır. Eğer gebe kalındıysa, gebe kadın gebelik öncesinde kullandığı ilaçları kendi kararı ile bırakmamalıdır. Doktor kontrolünde bu ilaçların kullanılıp kullanılmayacağı tespit edilmeli, gerekirse bu ilaçlar alternatifleri ile değiştirilmeli Bu tür hastalıklar mutlaka kontrol altında olmalı ve gebelik süresince ciddi bir şekilde takip edilmeli.

Gebelikte-Nefes-Darligi-ve-Carpinti-Tedavisi2 Resim
Gebelikte Nefes Darlığı Yaşayanlar

Gebelikte Nefes Darlığı Ne Zaman Başlar?

Gebelikte nefes darlığı rahmin büyümesiyle ilerleyen aylarda başlamakta. Ay olarak gebelikte nefes darlığı ne zaman başlar derseniz, genellikte dördüncü aydan sonra başlar. Doğum zamanının yaklaştığı aylarda, bebek leğen kemiğine oturmaya başlar. Bu durumun sonucunda nefes darlığı probleminde hafif bir iyileşme sağlanır.

Gebe kadın hafif bir fiziksel aktivite etse, nefes darlığı ya da nefes alamama problemi baş gösterir. Hatta bir iki merdiven bile çıksa anne adayı, nefes nefese kalır. Bu durumun anne adayına da bebeğe de her hangi bir olumsuz etkisi yoktur.

Hamilelikte Nefes Darlığı Bebeğe Zarar Verir mi?

Gebeliğin doğal süreci içinde nefes darlığı problemleri yaşanmakta. Bazı nedenler bu süreci daha zorlu hale getirse de, anne adaylarının bu durum karşısında kötü düşüncelere kapılmaları yersizdir. Hamilelikte nefes darlığı bebeğe zarar verir mi diye düşünen anne adayları, tamamen içgüdüsel bir kaygıya kapılmakta. Doktor kontrolünde gerçekleşen bir gebelikte, gerekli görülen yerde doktorlar bu duruma müdahale edeceklerini hamile bayanlar unutmamalı.



Gebelikte-Nefes-Darligi-ve-Carpinti-Tedavisi1 Resim
Gebelikte Nefes Darlığı Nasıl Geçer?

Gebelikte Nefes Darlığı Nasıl Geçer?

Gebelikte karşılaşılan sorunlara çözüm noktasında, doktorlara danışılmadan bir çözüm bulunmamalı. Gebelikte nefes darlığı nasıl geçer sorusunu ana hatlarıyla özetlemek gerekirse;

  • Gebe kadın kendini yoracak derecede fiziksel aktivitelerden ve hareketlerden kaçınmalı.
  • Çay kahve gibi içecekler fazla tüketilmemeli. Eğer bu içecekler içildiğinde çarpıntı oluşuyorsa(Göğüs kafesinde kanat çırpan bir kuş varmış gibi hissetme durumu),yüzünüzü soğuk su ile yıkayın. Göz kapaklarınıza, elleriniz ile hafif basınç yapın. Eğer bu durumu çok sık yaşıyorsanız, mutlaka doktorunuza başvurun.
  • Aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalı.
  • Kansızlık sorunları varsa mutlaka tedbirleri alınmalı. Demir takviyesi alınmasının yanında gıda takviyesi de kullanılmalıdır.( baklagiller, pekmez, sakatat, kuru üzüm gibi besinler)
  • Gebelikte fazla kilo alınmamasına dikkat edilmeli.
  • Gebe kadınlar içinde rahat edebilecekleri, nefes alabilen, geniş giysiler giymelidirler. Bu şekilde kendilerini, daha ferah ve huzurlu hissedeceklerdir.
  • Hamilelik süresinde, kaygı ve stresten arındıracak masajlar yapılabilir. Bu şekilde gebe kadın kendini daha mutlu hissedecektir.
  • Gebelik süresince stresten uzak durulmalı. Hem anneyi hem bebeği olumsuz etkileyecek aşırı kaygı, üzüntü durumu ile hamile kadın karşı karşıya gelmemeli.
  • Eğer kalp çarpıntısı; nefes darlığı, aşırı terleme, bayılma hissi, bilinç kaybı gibi sinyallerle geliyorsa, acilen doktora gitmelisiniz.
  • Kalp hastalığı olan gebe kadınlar bu durumu mutlaka doktorlarına belirtmeleri gerekmekte. Ciddi bir hastalık olan kalp hastalığı, hem bebeğe hem anneye zarar verebilir.
  • Gebelik bir hastalık değil doğal bir süreç olduğunu gebe kadınlar bilmelidir.

BUNLARI DA OKUMALISINIZ!

Sosyal Medyada Paylaşın:

Forumdan Son Sorular