Safra kesesi, karaciğerin hemen altına yerleşmiş halde bulunan, yağın sindirimini ve karaciğerde sentezlenen safranın konsantre edilmesini ve depolanmasını sağlayan, armut şeklinde, kese biçimli bir organdır.
Hamilelikte östrojen ve progesteron hormonları artışı ve kolesterol – yağ dengesi değişiklikleri, gebelikte safra kesesi taşı oluşumunu arttırabilir.
Progesteron hormonunun safra kesesi hareketlerini azaltması taş oluşumuna yatkınlık yaratırken, bir yandan da safra salgısındaki kolesterol miktarının artmasına neden olan östrojen hormonu, safra kesesindeki taş oluşumunu arttırır.
Gebelerin yaklaşık olarak %5 – 10’unda safra kesesi taşı görülür. Annenin doğum sayısı arttıkça, safra kesesi taşı olasılığı da artış gösterebilmektedir.
Hamilelikte safra kesesi taşı sorunu yaşayan anne adaylarının çoğunda herhangi bir belirti ya da şikayet oluşmaz.
Akut kolesistit ( safra kesesi iltihabı) ve şiddetli karın ağrısı şikayetleri varsa, çok acil haller dışında ameliyat mümkün olduğunca doğumdan sonraya ertelenir ve şikayetler ilaç tedavisi ile çözülür.
Ameliyatın kaçınılmaz olduğu durumlarda, operasyon için en uygun zaman gebeliğin 4 – 6. ayları arasıdır. Nadiren safra yollarını tıkayan safra kesesi taşları, annede sarılık gelişmesine sebep olabilir.