Gıda İntoleransı Nedir?

gida-intoleransi-nedir-resim
Paylaş
Tweet
 

İnsanlar sevdikleri besinleri yemeyi çok sever. Bu durum aynı besinleri sık sık tüketmesi anlamına gelir. Severek tüketilen ve genelde sağlıklı olduğu düşünülen bu besinlere vücudun olumsuz bir tepki sunması gıda intoleransı olarak adlandırılır. Şimdi bu konuuu örnekleyelim. Yumurtayı severek yiyor ve vücut için gerekli ve sağlıklı bir besin olduğunu da biliyorsunuz. Ancak durum her zaman düşündüğünüz gibi olmayabilir. Yumurta içerisindeki protein herkeste vücut tarafından sindirilemez ve vücut buna olumsuz tepki verir. İşte bu durum gıda intoleransı anlamına gelir.

Gıda İntoleransı Testi Nedir?

Kişinin hangi gıdalara karşı intoleransının olduğunu anlamaya yarayan kan testi gıda intoleransı olarak adlandırılır. Yani kişinin tükettiğinde rahatsızlık duyacağı besinler bu test ile öğrenilir.

Eski zamanlarda yapılan gıda intoleransı testi yeterli sonuç verememesi nedeni ile tedavi aşamalarında çoğu zaman sıkıntı yaşanmıştır. Ancak 2004 yılında İngiliz Yorktest şirketi bu testi geliştirmeyi başarmış, hatta bu başarısı ile İngiz Kraliçesi tarafından yılın başarı ödülüne layık görülmüştür.

gida-intoleransi-testi-resim

Yorktest şirketinin geliştirdiği yeni jenerasyon test ile eskisi arasında oldukça önemli bir fark vardır. Bu fark kişideki aktif ve pasif intoleransları birbirinden ayır edebilmesi olmuştur. Pasif intoleransların ayıklanması başarı oranını yüzde 98’e taşımış ve tedaviyi kolay bir hale getirmiştir. Özellikle eski testlerdeki intolerans sayısının 40 – 50’den 2 – 3’lere düşmesi Yorktest şirketinin ne derece önemli bir başarıya imza attığını açıkça göstermektedir.

Gıda İntoleransı Testi Nasıl Yapılır?

Gıda intoleransı, enzimler tarafından parçalanamayan proteinler anlamına gelir.

Testin yapılışında bir alan ünitesi bir de bu üniteyi kontrol eden ve üzerinde özel bir yazılım olan bilgisayar kullanılır. Alan ünitesi ve özel yazılım kurulu olan bilgisayar her zaman için birbiriyle iletişim halindedir. Test yapılmaya başlanmadan önce kişiye özgü kalibrasyonlar cihazlar üzerinden yapılır. Daha sonra testin yapılmasına geçilir ve test yapılırken hastanın elleri kullanılır. Bu arada hastanın yakasına cildine temas edecek şekilde bir indikatör yerleştirilir. İndikatör sayesinde bütün rezonans frekans dalgalarının vücuda gönderilmesi sağlanır. Daha net bir şekilde açıklamak gerekirse her bir madde saniyenin 10’da 1’inde tek tek vücuda gönderilmektedir.

gida-intoleransi-testi-nasil-yapilir-resim

Gıda intoleransı testi nasıl yapılır?



Maddelerin tek tek gönderilmesi sırasında saniyenin 10’da 1’inden geri kalan sürede “Hipotalamus”tan geri dönüt alınmaktadır. Hipotalamus geri kalan süre içerisinde her bir madde için akut, dengede ya da kronik şeklinde geri dönütler vermektedir. Bu geri dönütler “Doktor Wor Algoritması”na göre alınan geri dönütler olarak karşımıza çıkar ve her geri dönüt cihazda bulunan veri tabanına kaydedilmektedir.

Veri tabanına yapılan kayıtlar elektrik kesintisi, cihazın bozulması ya da benzeri durumlar oluşmasına rağmen teste kalındığı yerden devam edilmesini sağlamaktadır.

Vücuda gönderilen maddelerin hipotalamus tarafından cevaplanması ile veri tabanına kaydedilen sonuçlar neticesinde kişinin vücudunun hangi besinlere karşı olumsuz tepkiler gösterdiği kolayca anlaşılmaktadır. Dünya genelinde kullanılan gıda intoleransı testi oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilen bir test olma özelliği taşımaktadır.

Gıda İntoleransı Testi Videolu Anlatım

Gıda İntoleransı Nasıl Meydana Gelir?

Vücuda alınan her besin dışarı atılmadan önce sindirime uğrar ve içeride belirli bir süre parçalanır. Bu parçalanma ilk olarak ağızda başlar, ardından mideye inen besinleri mide asitleri parçalamaya devam eder. Midede belirli derecede parçalanan besinler geçiş yapacağı sıradaki organ bağırsaklardır. Mide asitleri tarafından önemli ölçüde gerçekleşen parçalama bağırsaklarda sürer ve besinler bağırsaklarda en küçük parçalarına ayrılır.

Bağırsaklardaki parçalanma oldukça önemli bir safhadır. Bu parçalanma esnasında besinlerde bulunan proteinler daha küçük parçalara ayrılır. Yani proteinler kendi yapı taşları amino asitlere kadar parçalanmış olur. Amino asitler öncelikle kana karışır ve bu şekilde vücudun ihtiyaç duyduğu bölgelere kan yoluyla ulaşarak kullanılmaya başlar. İşte bu esnada gerekli yerlere ulaşan amino asitlerin vücut tarafından kullanılamaması gıda intoleransı olarak adlandırılır. Kişi amino asitlerini kullanamadığı hangi besinin proteinlerinden almışsa o besini tüketmemesi gerekir.

Gıda İntoleransının Yol Açtığı Hastalıklar

– Aşırı kilo

– Kilo vermede zorluk çekme

– Migren ağrısı

– Astım

– İshal

– Mideye kramp girmesi

– Depresif bozukluklar

– Uyku düzeninde bozulma

– Akne ve sivilce

– Sık sık grip olma

– Burunda sürekli akıntı

– Yorgun hissetme hali

– Kabızlık oluşumu

– Ciltte oluşan sorunlar (egzama, akne, kaşıntı)

– Romatizma kaynaklı hastalıklar

– Sebebi bilinmeyen ödem oluşumu

– Gaz oluşması

– Şişkinlik hissi

– Baş ağrıları

– Crohn hastalığı

– İltihaplı bağırsak sendromları

– Sedef hastalığı

– Ürtiker

– Solunum yollarında çeşitli hastalıklar

– Kronik Farenjit hastalığı

– Sürekli nezle/grip olma

– Ağızda yaraların çıkması

Gıda İntolerası Testi ile İyileşme Oranları Nedir?

Yazımızın içerisinde gıda intoleransında çığır açan yeni testin Yorktest şirketi tarafından geliştirildiğini söylemiştik. Yorktest firması geliştirdiği testin başarılı sonuçları olup olmadığını anlamak için 5000 katılımcı üzerinde detaylı bir araştırma yapmıştır. Araştırmaya dahil olan katılımcılara öncelikle Yorktest uygulanmış ve testin sonuçlarında IgG antikorları baz alınarak hastalar için sorun yaratan besinlerin neler olduğu anlaşılmıştır. Katılımcıların yaklaşık olarak yüzde 75’lik kısmında 3 hafta sonrasında ciddi bir iyileşme görülmüştür.

İyileşme Görülen Hastalıkların Oranları

– Genel ağrılar – yüzde 88

– Kronik yorgunluk hali – yüzde 87

– Mide problemleri – yüzde 90

– Gaz ve şişkinlik kaynaklı şikayetler – yüzde 91

– İltihaplı kalın bağırsak hastalığı – yüzde 88

– Romatizma – yüzde 74

– Alerji kaynaklı deri dökülmesi ve kaşıntı – yüzde 84

Bu yazı 64 kere okundu.
Tweetle   Sosyal   Medyada   Paylaşın
  • Site Yorum
Facebookta bizi bulun