Hamilelik ve Kalp Hastalıkları

Hamilelik ve Kalp Hastaliklari Resim

Hamilelik sırasında hem büyüyen bebeğin ihtiyaçlarına yetişmek hem de anne adayının doğum sırasında kan kaybına dirençli olmasını sağlamak için kalp – dolaşım sisteminde bazı değişiklikler ortaya çıkar.

Yakın bir zamana kadar doktorlar kalp hastalığı mevcut olan kadınlara gebe kalmamaları gerektiğini dile getiriyorlardı. Ancak son zamanlardaki gelişmeler sonucunda kalp hastalığı mevcut olan kadınlar güvenilir bir hamilelik dönemi geçirebilmektedir. Kalp hastası olan kadınlarda gebe kalmak için belirli bir yaş limiti konmaz. Ancak 35 yaş üstü kalp hastası olan anne adayları yakın takibe alınmalıdır, çünkü bu yaşlardaki kalp hastası olan kişinin gebeliği risklidir.

Kalp hastalığı mevcut olan kadınlar gebelik planlaması yaparken mutlaka kardiyolog ve kadın doğum uzmanı gözetimi altında olmalıdır. Gebelik planı uzmanlar beraberinde yapılmalıdır.

Hamilelik ve Kalp Hastaliklari2 Resim

Hamilelikte Kalp Hastalığı

Gebeliğin Güvenli Olması İçin Nasıl Bir Yol İzlenir?

Kalp hastalığı genetik faktörlere dayalı değildir, ancak yine de ailesel yatkınlık söz konusudur. Bazı kadınlar doğuştan kalp hastası da olabilir. Kalp hastalığı gebelik sırasında yüksek tansiyon, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında bozulmalara sebep olabileceği için, kalp hastası olan anne adaylarının yakın takibe alınmaları gereklidir. Bu yakın takip bebeğin ve annenin sağlığını koruyarak güvenli bir doğum eylemi gerçekleşmesi için önemlidir.

Bazı kalp hastalıkları hamilelik için çok ciddi riskler taşıyabilir, böyle bir durumu olan kadınlarda mevcut kalp sorunu düzeltilene kadar gebe kalmaları tavsiye edilmez. Annenin sağlığını ve bebeğin gelişimini olumsuz etkilememesi için dikkatli olmak gerekir.

Hamilelikte kalp hastalığı ortaya çıkan kadınlarda bu durumun nedeni, gebeliğin vücut üzerindeki stresine bağlı olabilir. Bazı alışkanlıklar vücut üzerinde strese sebep olur ve kalp hastalığına zemin hazırlar. Bu sebepten dolayı anne adaylarının gebeliği planlamaya başlamasından itibaren sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıkları bırakmalıdır. Gebelikleri döneminde sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermelidir. Kalp hastası olan anne adaylarında hamilelikleri sırasında egzersiz önerilmez. Protein bakımından zengin tuz içermeyen beslenme programları önerilir. Kansızlık kalp hastalığını kötü etkileyeceğinden dolayı gebe olan anne dayının kan seviyesinin belli bir seviyede tutulması gereklidir. Kalp hastası olan kadınlarda gebeliğin güvenli geçmesi için doktor takibi altında olmaları şarttır. Gelişi güzel beslenme programları ve egzersiz anne adayını ve bebeği riske atabilir. Bu nedenle kalp hastalığı olan kadınların gebeliklerinde çok dikkatli olmaları gereklidir.



Hamilelik ve Kalp Hastaliklari1 Resim

Gebelikte Kalp Hastalığı

Kalp Hastalığı Olan Gebelerde Doğum ve Sonrası

Kalp hastalığı mevcut olan anne adaylarında vajinal doğumun daha iyi tolere edildiği görülmüştür.  Ancak sezaryen ile olan doğum eyleminin de faydalı olabileceği az sayıda hasta grupları da vardır.

Doğum sonrası, kalp hastası olan anne adaylarında çok önemlidir, takip edilmesi gerekir. Kan kaybı en aza indirilerek kan basıncı düzenlenmeli ve kalp yetmezliğine sebep olabilecek aşırı sıvı tüketiminden uzak durulmalıdır.

Doğumdan sonra 4 – 6 hafta sonra gebeliğin sebep olduğu kalp damar sistemindeki değişiklikler kaybolur, bu nedenle 6 hafta sonra hasta bir kardiyolog tarafından muayene edilmelidir.

Kalp Hastası Olan Kadınlar Bebeklerini Emzirebilir mi?

Kalp hastalıklarında kullanılan bazı ilaçlar ve dozları hamilelik sırasında uzman bir doktor tarafından tekrar gözden geçirilmelidir. Bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Kontrollerin sık yapılması kalp durumundaki kötüleşmelerin erken teşhis edilmesi açısından önemlidir.

Kalp hastalığında önerilen ilaçların emzirme açısından olumsuz bir etkisi yoktur. Ancak bazen yeni doğan bebeğin ilaçların etkisinden dolayı takibe alınması gerekebilir. Kısacası kalp hastası olan annenin doktor kontrolü ile bebeğini emzirmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

  • Site Yorum
https://casino-brain.com/