Pek çok kadında hamilelikte gaz sancısı sorunu çok sık karşılaşılan bir durum olup; gaza bağlı çeşitli şikâyetler, hamilelikte çok sık karşılaşılan durumlardandır. Hamilelikteki gaz sancısının meydana gelmesinin nedeni, gebelik hormonlarının (progesteron) etkisiyle sindirim sistemi düz kaslarının gevşemesidir.
Midede bulunan gaz, yutulan havanın etkisiyle gaza dönüşürken, bu gazın bir kısmı geğirilecek çıkarılır. Kalan gaz ise bağırsaklara geçer.
Genel olarak bakıldığında hamilelikte gaz sancısı yaşanması normal bir durum iken, gebeliğin ilerleyen aylarında bu sorun daha da artmaktadır. Anne karnında bebeğin giderek daha çok yer kaplaması ve rahimin giderek büyümesi nedeniyle, bağırsakların ve midenin sıkışmasına sebep olan bu durumun sonucunda, gaz sorunu daha da artmakta.
Gebelikte gaz sancısı, gebeliğin ilk aylarından itibaren kendini hissettirir. Doğuma kadar devam eden gaz sancısı, hamile kadınları oldukça rahatsız eden bir durum olarak bilinir.
Anne adayından anne adayına değişen bir durum olarak karşımıza çıkan hamilelikte gaz yapan yiyecekler genel olarak gaz yapan yiyecekleri şöyle sıralayabiliriz.
– Kurufasüyle,
– Nohut,
– Turp,
– Mercimek,
– Lahana,
– Süt,
– Soğan,
– Salatalık,
– Bezelye,
– Elma,
– Erik,
– Leblebi,
– Kavun,
– Karpuz,
– Dondurma,
– Soda
– ve turşu.
Bunlarıjn yanı sıra yağlı ve kızartılmış yiyecekler de gebelerde gaz oluşumuna neden olabilmektedir.
Sorumuza verilecek cevaplar bütün hamile bayanları yakından ilgilendirmekte. Mide şişkinliğini ve gaz sancısını en aza indirmek için gebe kadınların yapması gerekenlere gelince;
– Düzenli tuvalete çıkılarak, gebelik süresinde kabız olmamaya çalışmak gebeler için çok önemli.
– Gebe kadınlar bir seferde, tıka basa yememelidirler. Bu şekilde yemek yemek; midede şişkinliği artırıp hazımsızlığa neden olur. Bunun yerine, 3 öğün yerine 6 öğün yemek çok doğru bir karar olur.
– Gaz oluşmaması için, yiyecekler iyice çiğnenmeli ve ağızda yemek varken konuşulmamalı. Eğer hızlı bir şekilde yenilirse, daha fazla hava yutulması sonucu midede gaz oluşumu artar.
– Yemek esnasında çok fala su içilmemeli. Suyu yemek aralarında içmeye özen gösterilmeli. Ayrıca, su bardak ile içilmeli. Pipet veya şişe ile su içmek gereksiz hava yutulmasına sebep olabilir.
– Soda gibi karbonatlı içeceklerin tüketilmemesine özen gösterilmeli.
– Karnı sıkan; dar kıyafetler giyilmemeli, bunun yerine bol, nefes alabilen kıyafetler tercih edilmeli.
– Hem kendi hem bebeğin sağlığı için; hamilelik sırasında alkol ve gazlı içecekler tüketilmemeli.
– Gebelikte kafeinli gıdalardan uzak durulmalı.
– Yapay tatlandırıcı olan yiyecek ve içeceklerde uzak durulmalı.
– Sakız çiğnemekte midedeki gazı artırabilir.
– Hamilelikte egzersiz yapmanın bir faydası da gaz sorununu azaltması. Spor yaparak, yürüyerek, sindirim sisteminin hızlanması sonucu gaz sorunu önemli ölçüde azaltılabilmekte.
– Gebelik süresince, sakin ve rahat olunmaya çalışılmalı. Bu şekilde daha az gaz oluşacaktır.
– Baharatlı ve acılı yiyeceklerden uzak durulmalı.
– Bu önlemlerin dışında; her gebe kadın, kendinde gaz yapan yiyecek ve içecekleri deneyimlemeli ve bunlardan uzak durmalı.
Anne adaylarının aklını kurcalayan sorulardan biri de gebelikteki gaz bebeği etkiler mi? sorusudur. Anne rahmindeki bebek tamamen bu sorundan uzaktır. Annenin; şişkinlik ve gazdan dolayı sağlıklı beslenememesi durumunda, bebeğin bu durumdan olumsuz etkilenmesinden söz edilebilir.