Paylaş |
Tweet |
Hamilelik döneminde kadınların bağışıklık sistemleri genelde zayıflamaktadır. Bunun nedenie anne adayının taşığı bebeği yabancı bir madde olarak algılamaması ve ona karşı savaşmamasına adınadır. Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla da kadınlar birçok hastalığa yakalanabilmektedir. Bunlardan biri de grip olmaktadır. Gebelik belirli dönemlerinde gribe yakalanan kadınlar, bu süreci atlatma konusunda birtakım sıkıntılar yaşayabilmektedir. Ayrıca merak edilen konulardan biri de hamileyken grip olmak bebeğe zararlı mı? sorusu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Hamile kadınlarda bağışıklık sisteminin zayıflaması ile grip gibi hastalıklara karşı vücut savunmasız hale gelmektedir. Gribal enfeksiyonlara ve soğuk algınlıklarına yakalanma riski bu nedenle artış göstermektedir. Uzmanlar gebelik döneminde gribe yakalanmanın daha ağır şekilde geçebileceğini ve ciddi tabloların ortaya çıkabileceğini ifade etmektedir. Bunun sonucunda ise anne karnındaki bebeğin oluşan durumdan olumsuz şekilde etkilenme riski ortaya çıkmaktadır. Hamileyken grip olmak genelde semptomların ağırlaşmasına sebep olabilmektedir. Çünkü hamileliğin 2. ve 3. trimestirinde karın büyüdükçe bebek kareciğere baskı yapmaya başlar. Oksijen ihtiyacının artmasın yanında kalp hem anne hem de bebeğe kalp pompalamaya çalışmaktadır. Bu yüzden anne adaylarının nefes darlığı çekmesi çoğu zaman için mümkündür. Bunun yanında bir de grip olmak istenmeyen sorunların ön plana çıkmasına zemin hazırlamaktadır.
Grip nedeniyle ağırlaşan semptomlar, bebeğin içeride strese girmesine neden olabilmektedir. Ayrıca griple beraber düşük riskinin de ortaya çıktığını belirtmek mümkündür. Yine erken doğumun nedenlerinden biri de hamileyken grip olmak olarak karşımıza çıkmaktadır.
Diğer yandan önceki yıllarda ortaya çıkan grip salgını nedeniyle pek çok anne adayının bu durumdan olumsuz etkilendiği söylenmektedir. Bu nedenle anne adaylarının grip olduğunu anladığı andan itibaren doktoru ile iletişime geçmesi gerekmektedir. Uzmanların grip olduğunu düşünen anne adayları için önemli tavsiyelerden biri budur.
Tedavi aşamasında anne adaylarının yapması gereken ilk şey bir an önce doktor gözetimi altına girmek ve doktordan yardım istemek olmaktadır. Çünkü doktor, anne adayının yakalandığı bu hastalık karşısında etkili bir reçete yazacak ve grip bu şekilde kontrol altına alınmaya çalışacaktır.
Diğer yandan gebelikte grip tedavisinde hamile kadınlara yardımcı olan birtakım ilaçlar bulunmaktadır. Sektörde yer alan bazı antiviral ilaçlar, gebelikte yaşanan grip karşısında kullanılabilmektedir. Ancak antiviral ilaçların gebelik kategorileri C olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle hamile bir kadının gribe karşı bu ilaçlardan birini kullanmadan önce doktoruna danışması gerekmektedir.
Bunların yanı sıra gebelik kategorisi B olan parasetamol, diğer adıyla asetomanifen içeren ateş düşürücü ilaçlar rahatlıkla kullanılabilmektedir.