Histeroskopi Ameliyatı Nedir? – Çeşitleri

Histeroskopi Ameliyati Resim
Paylaş
Tweet
 

Histeroskopi, rahim içerisinde gözlem yapmak amacıyla ince boru biçimindeki bir mercek ile rahim içine girilerek gerçekleştirilen, tanısal ve cerrahi işlemlerin gerçekleşmesine olanak sağlayan bir işlemdir. Kullanılan bu alete histeroskop adı verilir. Rahim içerisindeki görüntüler monitörden izlenmektedir.

Histeroskopi ameliyatı öncesi hastaya genel ya da lokal anestezi uygulanabilir. Daha çok adet bitimi sonrası ilk bir hafta içerisinde uygulanır çünkü bu dönem içinin görülmesi açısından histeroskopi için en uygun dönemdir.

Histeroskopi Ameliyati1 Resim

Histeroskop Aleti

Histeroskopi ameliyatı çeşitleri

1- Tanı amaçlı histeroskopi

Rahim içerisinde meydana gelen polip, myom, yapışıklık septum gibi durumların izlenerek tanımlanması amacıyla gerçekleştirilir. Kimi zaman tek başına yapılabilmekle birlikte, kimi zaman laparoskopi ile birlikte de uygulanabilmektedir.

Histeroskopi Ameliyati2 Resim

Rahimde Myom, Polip ve Yapışık Septum Gibi Durumlar İçin Histeroskopi Uygulanır!

Tanısal histeroskopi ameliyatı kimlere yapılır?

– Kısırlara
– Sık sık düşük yapanlara
– Rahim içinde yapışıklık şüphesi bulunanlara
– Düzensiz ve aşırı adet kanaması olanlara
– Rahim içerisinde polip veya myom bulunanlara
– Rahim içerisine kaçmış ve çıkarılamayan spiralleri bulunanlara

2- Ameliyat amaçlı histeroskopi

Rahim içerisindeki yapışıklıkların açılması ya da yine rahim içerisinde yer alan polip, myom gibi lezyonların alınması amacı ile gerçekleştirmektedir.

Histeroskopinin riskleri

Son derece güvenli bir işlem elması ile birlikte histeroskopiye bağlı olarak nadir olarak rahim ağzı yaralanmaları, rahmin delinmesi, rahim içi enfeksiyonu gibi problemler oluşabilmektedir.

Histeroskopi ameliyatı nasıl yapılır?

Bazen histeroskopi ameliyatı öncesi hastaya rahim ağzının açılması amacı ile ağızdan ya da vajina içerisine koyması için ilaç verilir. Histeroskopide genel ya da lokal anestezi uygulanabilir. Histeroskop geçmesi amacı ile rahim ağzının açılması için bazen buji adı verilen ince uzun çubuklar yardımıyla genişletilebilir. Ardından histeroskop vajina ve rahim ağzından geçirilerek rahim içine iletilir ve süreç monitörden izlenir. Bu esnada rahim içerisinin genişletilerek gözlenebilmesi amacıyla rahim içerisine sıvı verilmektedir.

Histeroskopi sonrası;

Histeroskopinin uygulanmasının ardından hasta genellikle bir gün sonra evine gidebilir. Bu bazen birkaç saat de sürebilir. Hastada histeroskopi ameliyatı sonrası ilk bir iki gün vajinal kanama ve kasık ağrısı gibi şikayetler gözlenebilir.

Hangi durumlarda doktora başvurmak gerekir?

– Vajinada aşırı kanama

– Çok şiddetli karın ve kasık ağrısı

– Vajinal akıntının fazla ve kötü kokulu olması

– Ateşlenme

gibi şikayetleri yaşanması halinde doktora başvurmak gerekmektedir.

Bu yazı 532 kere okundu.
Tweetle   Sosyal   Medyada   Paylaşın
  • Site Yorum
Facebookta bizi bulun