Paylaş |
Tweet |
Teknoloji ile birlikte geliştirilen yeni tedavi yöntemleri sayesinde, eski, geleneksel yöntemler geride bırakılıyor ve çok daha sağlıklı, kullanışlı ve uzun ömürlü çözümler imdadımıza yetişiyor.
Diş tedavisinde kullanılan implant uygulaması da her an, biz bu yazıyı hazırlarken bile gelişmekte olan teknolojinin nimetlerinden biri.
Diş İmplantı, uygun malzemeden yapılmış diş köklerinin protez dişleri taşıması için, çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleridir. Eksik dişlerin yerini dolduran bu uzun ömürlü vidalar, genellikle titanyumdan yapılır. Diş hekimi tarafından ufak bir cerrahi işlem uygulanarak çene kemiğine yerleştirilen implant, yaklaşık iki-üç ayda tamamen çene kemiğine tutunur ve gerçek bir diş kökü gibi üzerine yerleştirilecek protez dişi taşıyabilecek hale gelir.
İmplantın kısa tanımını yaptıktan sonra, diş implantı nasıl yapılır, bunu öğrenelim;
İmplant tedavisine lokal anestezi ile başlanır. Daha sonra diş eti açılır ve ortaya çıkarılan çene kemiğine küçük bir delik açılır. Bu delik yavaş yavaş genişletilerek, implantın yerleşebileceği forma getirilir ve implant bu boşluğa vidalanır. İmplantın üstüne koruyucu kapak vida yerleştirildikten sonra, diş eti dikilir.
Bu son aşamadan sonra, implantın kemikle kaynaşması için yaklaşık 3-6 ay beklenir. Bu sırada hastanın rahat edebilmesi amacıyla geçici bir protez takılır.
Bu işlem lokal anestezi altında yapıldığından hasta herhangi bir acı duymaz. Anestezi etkisi geçtikten sonra, ağrı kesici ile geçirilebilecek hafif bir ağrı beklenebilir. Bu normal bir diş çekimi operasyonundan sonra olandan fazla bir ağrı değildir.
Bekleme süresi bittikten ve çene kemiği implantı tam olarak sardıktan sonra, nihai protez için ölçü alınır ve proteziniz hazır olduğunda yerine takılır.
Diş implantı avantajları çok olan bir uygulama olarak karşımıza çıkar. Şimdi bunlara maddeler halinde göz atalım.
– Bunlardan en önemlisi, kaybedilmiş olan diş ile aynı özelliklere sahip, hatta bazı durumlarda kaybedilenden daha kaliteli dişlere, sabit bir implant protez ile sahip olmaktır.
– Geleneksel protezlerde görülen protezin hareket etmesi, yerinden oynaması, protezin altında yemek artıkları birikmesi gibi son derece rahatsız edici ve yaşam kalitesini düşüren şikayetler implant uygulamalarında yaşanmaz.
– Diş implantı uygulamalarında diş sabittir ve kişiye rahatça kullanıp, fırçalayabileceği, yemek sırasında ve sonrasında rahatsızlık vermeyen, kendi dişi gibi hissedip benimseyeceği dişlere sahip olma imkanı verir.
– İmplant daha estetik bir görüntü sağlar. Konuşurken ve yemek yerken, dişlerinin çıkma korkusu olmayan bireyin özgüveni artar.
– Zamanında uygulanan implant, diş çekimi sonrasında kemikte başlayan erimeyi önler.
– Tek bir diş eksikliği durumunda köprü tedavisi için eksik dişin sağında ve solundaki sağlıklı dişlerin de kesilmesi gerekir. Diş implantı uygulamalarında ise diğer dişler zarar görmez ve implant üzerine yapılan porselen diş sayesinde eksik tamamlanır.
– Total protez, yani tam damak kullanmak durumunda olan hastalar, protezlerine alışmakta ve onları kullanmakta pek çok sorun yaşarlar. İmplant üzerine yapılan protez dişlerde bu şikayetler yaşanmaz ve uzun yıllar, hatta ömür boyu sorunsuz kullanım imkanı sağlanır.
Pek çok avantajlarının yanı sıra, implant yaptırırken göz önünde bulundurulması gereken bazı dezavantajlar da vardır.
– Diğer yöntemlere göre yüksek maliyetli olması, diş implantı dezavantajları arasında en çok bilinenidir.
– Ayrıca tedavinin alternatif yöntemlerden daha uzun sürmesi de, implant yaptırmak isteyenleri caydıran sebeplerin başında gelir.
– Steril ortamda uygulanması gereken hassas ve cerrahi bir yöntem olduğundan, diş hekimi seçimi önemlidir.
– İmplant yapılan ağız ve dişlerin bakımı ve temizliğine çok daha fazla özen gösterilmesi gerekir.
İmplant yaptırmaya karar vermeden önce bunların bilinmesi ve kar zarar hesabı yapılırken, yüksek fiyatlı ve uzun zaman alan bu tedavinin sonucunda, ömür boyu kullanılacak dişlere sahip olma rahatlığı bulunduğu unutulmamalıdır.