Kişilerin her gün tuvalete gitmemeleri kabızlıkla ilgili olmayabilir. Bir kişinin kabız olup olmadığını anlamak için çeşitli belirtilerin bir arada olması gerekmektedir.
Kişi haftada üç defadan daha az olmak üzere büyük tuvalete çıkıyorsa kabız sayılır. Karında sürekli bir şişkinlik varsa ve dışkı son derece sertse kabızlıkdan söz edilebilir. Tuvaletini zorla yapan kişilerde de kabızlık sorunu vardır.
Kabızlığı önlemek için kahvaltı öğününden önce ılık su içilmelidir. Ilık su bağırsaklarda bulunan hareketleri uyarır. Kahvaltı yapmadan önce; şeker hastalığı gibi bir hastalığınız yoksa; kuru kayısı ve kuru incir gibi besinler tüketebilirsiniz. Bağırsakların düzgün çalışması için bu tip önlemler almalısınız. Bir kaşık tüketeceğiniz zeytinyağı da bağırsakların çalışmasını kolaylaştıracaktır.
Hemen hemen her öğünde biber ve domates gibi sebzeler tüketin. Çiğ tükettiğinizde daha faydalı olacaktır. Bağırsaklar daha düzenli çalışır.
Hareket etmeden yaşarsanız kabız olmanız kaçınılmaz olur. Bunun için hareketli bir yaşamı tercih edin. Sıklıkla spor yapmak veya egzersiz yapmak kabızlığın önüne geçer. Günde bir kez yürüyüş yapsanız bile kabızlık sorununu çözebilirsiniz. Yatalak olan kişilerin daha çok kabız olmasının nedeni hareketsizlikten kaynaklanmaktadır.
Kabızlık problemine çözüm bulmak istiyorsanız; yeterli şekilde su içmelisiniz. 8 yada 10 bardak su içilmesi problemin çözülmesine yardım edecektir. Öğün saatlerini atlamamak ve her öğünü aynı saatte yemek kabızlığın giderilmesini sağlar. Öğünlerde besinleri tüketirken çiğnemeden yutmayın ve yavaş şekilde yemeye özen gösterin.
Kabızlık problemi yaşamak istemiyorsanız; beyaz ekmek haricindeki ekmek türlerini tüketmeye özen göstermelisiniz. Kepekli ekmek sizin için ideal bir ekmek türü olabilir. Bol şekilde sebze yemeye özen gösterin. Meyveleri de aynı oranda tüketin. Pirinç pilavını değil bulgur pilavını tercih edin.
Kuru baklagiller kabızlık problemini çözmeye yardım eder. Fasulye, yeşil mercimek gibi baklagiller kabızlığın giderilmesi için tavsiye edilir. Çayı içerken fazla demli içmekten vazgeçin. Açık çay için ve kahveden uzak durun.
Posalı besinler tüketecekseniz; mutlaka çok su içerek tüketin. Hazır gıdalardan olabildiğince uzak durarak asitli içeceklerden kaçının. Bol miktarda balık tüketmek kabızlığı giderir Omega yağ asitleri kabızlık için oldukça faydalıdır.
Kuruyemiş tüketmek istiyorsanız; ceviz, badem veya fındık tüketmeye özen gösterin. Gün içinde bir kere maden suyu içerseniz magnezyum yönünden zengin bir içecek tüketmiş olursunuz. Maden suyu kabızlığı önlemek için oldukça etkilidir. Sigaradan ve alkollü içeceklerden kesinlikle uzak durun.
Kabızlık tüm bunlara rağmen hala geçmediyse ve bununla birlikte; makat bölgesinde kanama yada çatlak varsa doktora gitmeyi ihmal etmeyin. Süresi 2 haftayı geçen kabızlık problemlerinde mutlaka doktora gidilmelidir.
Dışkının çıkabilmesi için yumuşatıcı özellikte olan ilaçlarda kullanılabilir. Bu ilaçlar dışkının yumuşamasını sağlayarak dışarı atılmasını sağlar. Müshil ilacı olarak bilinen ilaçlar doktor tarafından yazılır. Fakat bu ilaçlarda çok kullanıldığı zaman yan etkilere neden olabilir. Çok kullanılırsa; bağırsaklarda su kaybına neden olabilir. Aynı şekilde bağırsaklarda tembellik problemlerine neden olabilir. Doktora danışmadan kulaktan dolma bilgilerle müshil gibi ilaçlar kullanmaya kalkışmamalısınız. Doktorun tam teşhisinden sonra önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanmalı ve kabızlık problemini bu şekilde çözmelisiniz.