Paylaş |
Tweet |
Tıpkı diğer laparoskopik ameliyatlar gibi kapalı rahim alma ameliyatı da geçtiğimiz son 20 yıl içerisinde büyük bir artış göstermiş ve göstermeye de devam etmektedir. Rahmin alınması ameliyatı anlamına gelen histerektomi genellikle açık yöntemle uygulanmaktadır, ancak kimi durumlarda laparoskopik yani kapalı yöntemle de gerçekleştirilebilmektedir.
Kapalı rahim alma ameliyatı uygulanırken diğer jinekolojik ameliyatlarda uygulandığı gibi daha çok kasık bölgeleri ve göbekten 1’er santimlik küçük delikler açılmak suretiyle karın içerisine kamera ve diğer gerekli aletler yerleştirilerek ameliyat gerçekleştirilir. Ameliyat öncesi hastaya genel anestezi uygulanır. Belden aşağısının uyuşturulması anlamına gelen spinal ya da epidural anestezi uygulanamaz.
Laparoskopik histerektomi daha çok myom, tedaviye karşı direnç gösteren vajinal kanama, adenomyozis, endometrial hiperplazi, premalign lezyonlar gibi durumlarda uygulanan bir ameliyattır. Lenf nodu diseksiyonu dahil olacak şekilde jinekolojik kanserlerde de laparoskopik histerektominin uygulanması mümkün mümkündür.
Aynı zamanda laparoskopik histerektomi rahim ağzı (servis) alınarak uygulanabilecek gibi alınmadan da uygulanabilmektedir. Vajinal yoldan ya da morselatör ile karındaki deliklerden rahim dışarı çıkabilmektedir. Laparoskopik histerektomi uygulanırken yumurtalıklar da gerek duyulması halinde alınabilmektedir.
Eğer rahim çok büyük ise ve karın içerisinde ciddi yapışıklıklar mevcut ise laparoskopik histerektomi yöntemi uygulanmaz.
Açık rahim alma ameliyatında olduğu gibi laparoskopik histerektomide de karın bölgesinde büyük bir kesi açılmaz. Bundan dolayı kapalı histerektomi ameliyatı sonrası yara açılması, yara yeri enfeksiyonu gibi problemlerle çok daha az karşılaşılmaktadır. Buna bağlı olarak hasta günlük yaşamına daha erken başlar ve işine daha erken döner.
Laparoskopik histerektomi sonrası hasta genellikle 1 – 2 gün hastanede kaldıktan sonra taburcu edilir ve 2 – 3 hafta sonra işine dönebilir. Yaklaşık 1 ay sonra doktorun bir sakınca görmemesi halinde cinsel ilişkiye başlanabilir. Ameliyat sonrası 1 hafta hastada hafif vajinal kanamalar gözlenebilir ve bu ilk haftadan sonra genellikle tamamıyla geçer. Kanamaların çok yoğun olması halinde doktora başvurması gerekmektedir. Hastanın ameliyat sonrasında duş, banyo gibi işlemlere ameliyattan 2 – 3 gün sonra başlaması daha uygun olacaktır.
Ameliyat esnasında yumurtalıklar da alınmış ise ameliyat sonrası hastada ateş ve sıcak basması, terleme gibi şikayetler baş gösterebilir. Bu gibi durumlarda doktoru bilgilendirmek gerekir.
Smear Testi: Rahim ağzı kısmında kanser yapabilecek olguları ya da enfeksiyonları saptama amacıyla çeşitli analiz ve değerlendirmeler ile gerçekleştirildiği bir tarama testi olarak karşımıza çıkar.
Laparoskopik histerektomi serviks alınmış ise ameliyat sonrası smear testi yapılmasına gerek duyulmamakta, eğer alınmış ise smear testi düzenli aralıklarla yapılmaya devam edilir.
– Vajinal kanamanın fazla olması
– Rahatsız edici derecede kasık ve karın ağrısı
– Ateş
– Vajinal akıntının ağır ve kötü kokulu olması
– Soluk alıp vermede güçlük
– Göğüs ağrısı
– Kusma ve bulantı şikayetleri
– Cilt yaralarında kanlı ya da beyaz akıntı meydana gelmesi
– Bacaklarda ağrı, morarma, kızarıklık ve şişkinlik gibi durumların oluşması
– İdrar boşaltımı yaparken ağrı ve yanma hissi