Karın Ağrısı

karin-agrisi-resim

Kasık bölümü ile göğüsler arasında kalan kısımda meydana gelen ağrılar karın ağrısı olarak isimlendirilir. Çoğu insan bu bölgelerde ağrı hissederse mide ve göbek bölgesini kasteder. Çünkü pek çok insan karın ağrısı çekmiştir ve genelde bu ağrıların nedeni hazımsızlık oluşumu, mideye zararlı besinlerin yenmesi ya da kalitesiz zeytinyağları ile yapılan yemeklerin tüketilmesi gibi basit nedenler olarak karşmıza çıkar. Ancak karın ağrısının nedenleri her zaman sanıldığı kadar basit olmayabilir. Bu tür durumlarda dikkatli olunmalı ve bir an önce tedavi yoluna gidilmelidir.

Toplumda karın ağrısı ile ilgili bilinen yanlış bir kanı vardır. Birçok insan yaşadığı karın ağrısının şiddetine göre ağrının ciddiyetini önemsemektedir. Yani şiddetli bir karın ağrısı insanları daha tedirgin eder, orta şiddete sahip bir ağrı ise bu kadar önemsenmez. Ancak bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Gelin bunu bir örnekle açıklayalım.

Örneğin;

Çok şiddetli bir karın ağrısını midede oluşan gaz meydana getirebilir. Düşük şiddetli bir karın ağrısı ise kolon kanseri gibi çok önemli bir hastalığın habercisi olabilir. Yani kısaca şunu söylemek gerekir ki ağrının şiddetine göre önemli ya da önemsiz şeklinde karın ağrısını sınıflandırmak yanlış bir harekettir.

Bu durumu açıkladıktan sonra şimdi ağrının nelerden kaynaklanabileceğini ve nedenlerini sıralamaya çalışalım.

Karın Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Karında ağrı görülmesi çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ağrı meydana gelmesi genelde basit nedenlerden kaynaklanır. Ancak bazen karın ağrısının ciddi nedenlerden dolayı ortaya çıktığı durumlarda vardır. Bu nedenle her ağrının görmezden gelinmemesi ve özellikle tekrarlayan ağrılarda bir doktora başvurulması önemlidir. Kendi içerisinde iki farklı kategoriye ayrılan karın ağrısı nedenleri sırayla açıklamaya çalışalım.

karin-agrisi-nedenleri-resim

Yaygın Karın Ağrısı Nedenleri

– Kabız olma

– İshal

– Gaz oluşması

– Bağırsaklarda sendrom

– Besin zehirlenmesi

– Virüs kaynaklı bağırsak ve mide iltihabı

– Gıda alerjisi veya gıda intoleransı

Hastalık Kaynaklı Karın Ağrısı Nedenleri

– Bağırsaklara yeteri kadar kan gitmemesi

– Kalın bağırsaklarda ortaya çıkan iltihap ve enfeksiyon

– Mide yanması, hazımsızlık oluşumu, reflü

– Crohn hastalığı

Diyabet (şeker)

– Karında bulunan şah damarı hastalığı

– Bağırsaklarda tıkanma

– Safra kesesinin enfeksiyon kapması

– Apandisit

– Birtakım kan hastalıkları

– Böbreklerde taş olması

– Ülser

– Gastrit oluşumu

– Pankreasta iltihap oluşumu

– Midede delinme

Kalp krizi

– Kanser oluşumu (bağırsaklarda, midede ve diğer organlarda)

– Hepatit

– Akciğer iltihabı, akciğer enfeksiyonu, zatürre

– Böbrek üstü bezlerinde görülen hastalıklar

Bu hastalıkların yanı sıra karın ağrısı bazen karın kısmının dışında bulunan farklı bir bölgede de görülebilir. Bunlara örnek verecek olursak pelvik ve göğüs bölgesi denebilir. Bu bölgelerde karın ağrısının görülmesinde ise aşağıdaki hastalıklar etkendir.

– Kasların gerilmesi

– Sistit (idrar torbasının iltihaplanması)

– Yumurtalıkta oluşan kist

– Pelvikte iltihap oluşumu

– Dış gebelik

– İdrar yolu enfeksiyonu

– Adet döneminde görülen şiddetli kramplar

Karın Ağrısı Tedavisi Nasıl Olur?

Tedavi için ilk olarak yapılması gereken ağrının neden kaynaklandığını bulmaktır. Örneğin ortaya çıkan ağrı adet kanamasına bağlı bir ağrı ise ve her ay tekrar ediyorsa böyle bir durumda ağrı kesiciler kullanmak mümkündür.

Ağrının aniden başlaması ve daha önce hiç yaşanmayan bir ağrıysa zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşundaki acil servise gidilmelidir. Acil serviste doktorlar ağrının neden kaynaklandığını en kısa sürede bulmaya çalışacaktır. Meydana gelen karın ağrısı safra kesesi taşına, pankreas iltihabına veya apandisit iltihabına bağlıysa cerrahi müdahale yoluna gidilir. Çünkü bu tür hastalıklardan kaynaklı karın ağrılarında cerrahi yöntemler her zaman için göz önünde bulundurulur ve doktor gerek görürse cerrahi operasyonu gerçekleştirir.

karin-agrisi-tedavisi-resim

Böbrek taşına ve iltihabına bağlı karın ağrısı tedavisi ise öncelikle iltihabın kontrol altına alınması ile başlar. İltihabın kurutulmasının ardından böbrek taşı ile ilgili cerrahi müdahale gerekir. Uzman doktorlar tarafından böbrekte bulunan taş alınır ve bu şekilde ağrı da dindirilmiş olur.

Ağrının kronikleşmesi, her ay tekrarlaması, ağrı ile beraber ateş oluşması, 1 – 2 gün ağrıyıp geçiyorsa ve bununla birlikte halsizlik, yorgunluk ve çeşitli eklem ağrıları oluşuyorsa ortaya çıkan göstergeler ailevi Akdeniz Ateşi yani FMF (Familial Mediterranean Fever) denen hastalığın habercisi olabilir. FMF ömür boyu devam eden bir hastalıktır ve böyle bir hastalıkla karşı karşıya kalan kişinin uzman hekimler tarafından incelenmesi gerekir. Yapılan incelemenin ardından ise tedavi yoluna gidilmesi önemlidir. Çünkü FMF hastalığının tedavi edilmediği durumlarda amiloidoz birikimleri meydana gelir. Amiloidoz; bir protein çeşididir. Organlarda fazla birikmesi organların görevlerini yerine getirememesine neden olur. FMF kaynaklı karın ağrısının tedavi edilmemesi amiloidozun böbrekler, kalp ve karaciğerde birikmesine neden olur. Bu yüzden FMF’e bağlı karın ağrısının tedavisi ihmal edilmemelidir.

Karın Ağrısı İçin Hastanede Hangi Bölüme Gidilir?

Karın ağrısı çeken kişiler bu şikayetlerinden dolayı genelde hep aynı soruyu sormaktadır. Bu soru da karın ağrısı hangi bölüm bakıyor? olarak karşımıza çıkar. Bir kişi eğer karın ağrısı şikayetiyle doktora gitmeye karar verdiyse öncelikle Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne gitmeli ve burada “Gastroenteroloji Uzmanı” olarak görev yapan bir doktora muayene olmalıdır. Karın ağrısı şikayetlerine gastroenteroloji uzmanları bakar.

Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

Karın ağrısının oluşmasında pek çok faktör etkilidir. Uzmanlar karın ağrısı nasıl geçer? sorusuna cevap olarak öncelikle ağrının nedeninin bulunması gerektiği şeklinde yanıt vermektedir Çünkü ağrının tedavi edilmesinde neden kaynaklandığı çok önemlidir. Normal karın ağrılarında herkesin evde yapabileceği birtakım tedavi yöntemleri vardır. Şimdi bunların neler olduğuna yakından bakalım.

– İlk olarak yapılması gereken ilaç kullanımından uzak durmaktır. Bunun yerine oluşan gazı çıkarmaya çalışmak daha akılcı olacaktır. Karın ağrısı gaz çıkarmayla geçmeyebilir, bu sırada özellikle ayakların ve karın bölgesinin sıcak tutulması gerekir.

karin-agrisi-gaz-resim



– Ağrı sırasında sigara içilmemeli, başta gazlı olmak üzere çok soğuk ve sıcak içecekler tüketilmemelidir.

– Ağrının geçmesinde karın bölgesine hafif bir şekilde yapılacak masaj etkili olacaktır.

– Bağırsakların daha kolay çalışmasını sağlamak için biri karnı ağrıyan kişinin belini ovabilir. Bu ağrının geçmesine yardımcı olur.

– Sağ taraftan sol tarafa, sol taraftan sağ tarafa çok fazla bastırmadan yapılan masaj karındaki gazın çıkarılmasına katkıda bulunur. Çünkü gaz çıkarılması kişinin rahatlamasına ve karın ağrısının biraz olsun azalmasını sağlar.

– Bitkisel çaylardan yardım alınabilir. Adaçayı ve kuşburnu çayı soğuk algınlığından dolayı ortaya çıkan karın ağrısının geçmesine yardımcı olur.

– Herhangi bir yerinizi özellikle ayaklarınızı üşütmemenize rağmen karın ağrısı varsa tüketilen besinler ağrının sebebi olabilir. Yaşanan böyle bir durum karşısında tuvalete gitmek etkili bir çözümdür.

karin-agrisi-nasil-gecer-resim

– Yudumlayarak su içilmelidir.

– 2 – 3 saat kadar katı yiyeceklerden uzak durulması gerekir.

– Kusma meydana geldiyse ortalama 6 saat kadar beklenmeli ve bunun ardında kraker veya pirinç şeklinde hafifi yiyecekler yenmelidir. Süt ve süt ürünlerinin tüketilmemesi de önemlidir.

– Karnın üst bölgesinde yemek sonrası oluşan ağrılar için antasit adı verilen mide asidi ilaçları hazımsızlığı ve mide yanmasını giderir.

– Kızartma türündeki çok yağlı ve asitli yemekler, domates, kafeinli, gazlı ve alkollü içeceklerin içilmemesi gerekir.

Çocuklarda Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

– Çocuklarda karın ağrısı olduğu durumlarda ilk olarak yapılması gereken çocuğu rahat ettiği pozisyonda yatırmaktır.

– Ağrı sırasında çocuğa yemek yedirmeye çalışmak yanlış bir uygulamadır.

– İçebiliyorsa az miktarda su içirilmeye çalışılmalıdır.

– Doktora sormadan kesinlikle ilaç verilmemelidir. Fazla zaman geçmeden çocuk doktora götürülmeli ve ağrı ile bilgiler (ağrının yeri, kabızlık, ishal, ateş, ağrının azalıp artmasını sağlayan etkenler) not edilerek doktora bilgi verilmelidir.

Karın Ağrısı Hangi Durumlarda Acil Servisin Aranmasını Gerektirir?

Şimdi sizlere bazı durumlardan bahsedeceğiz. Bu tür durumlarla karşı karşıya kaldığınızda zaman kaybetmeden 112 Acil Servis hattını arayın ve en yakın sağlık kuruluşuna gidin.

– Kusmanın yanı sıra dışkı yapılmıyorsa

– Kusmanızda ve dışkınızda kan varsa

– Ağrı birden geliyor ve şiddetliyse

– Karın bölgesi hassaslaşmış, şişme ya da gerilme olduğunda

– Mide bulantısının yanında kürek kemiklerinin arasında ağrı bulunuyorsa

– Hamile ya da hamile kalma ihtimali varsa

– Karın bölgesinden kısa bir süre önce ameliyat olunduysa

– Yine yakın zaman içerisinde kanser tedavisi görülmüşse

– Nefes almakta zorluk çekiliyorsa

Karın Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Gidilmesi Gerekir?

Kişide karın ağrısının geçmemesi hatta bunun üzerine daha da rahatsız eden bir şekilde artıyorsa ve bu durum günlük aktiviteleri etkiliyorsa doktora görünmek gerekir. Yaşanan karın ağrısına göre doktora gidip gitmeme konusunda kararsız kalınıyorsa aşağıdaki belirtilere göre karar verilebilir.

– Ağrı ortalama 2 gündür sürüyorsa ve giderek kötüleşiyorsa, hatta ağrının yanı sıra mide bulantısı ve kusma varsa

– Karında bulunan şişkinlik 2 günden fazla sürüyorsa

– Çok sık idrar yapma ve idrarı yaparken yanma hissi varsa

– İshal 5 günden fazla sürüyorsa

– Uzun süren iştahsızlık durumları varsa

– Çok uzun süreli vajina kanaması bulunuyorsa

– Nedensiz bir şekilde kilo kaybediliyorsa

– Ağrının yanında yüksek derecede ateş varsa

– 1 hafta ve daha uzun süreli mide ağrısından şikayet ediliyorsa

karin-agrisina-iyi-gelen-resim

Karın Ağrısını Önlemek İçin Ne Yapılmalı?

– Ayaklarınızı üşütmemeye özen gösterin.

– Yapım aşamasını bilmediğiniz ve bu aşamada ne tür yağlar kullanıldığından emin olmadığınız yerlerde yemek yemekten kaçının.

– Gün içerisinde bolca su için.

– Yağlı yiyecekleri olabildiğince az tüketin.

– Az az ve sık aralıklarla yemek yemeye özen gösterin.

– Gün içerisinde egzersiz yapmaya çalışın.

– Gaz yapan gıdaları tüketmeyin.

– Beslenmeniz içerisinde lifli gıdalara yer açın ve öğünlerde meyve sebzeyi eksik etmeyin.

Karın Ağrısı Bitkisel Çözüm Yöntemleri

Karın ağrısının tedavisinde doğal yollarında bulunduğunu söylemek mümkün. Bitkisel çözüm yöntemleri sayesinde özellikle hafif seyreden karın ağrıları kolayca geçirilebiliyor. Şimdi karın ağrısı bitkisel çözüm yöntemleri hangileri? sırayla inceleyelim.

karin-agrisi-bitkisel-cozumler-resim

 

Hafif Karın Ağrısı İçin Nane (Ahmet Maranki)

hafif-karin-agrisi-icin-nane-resim

Karın ağrısına iyi gelen bitkisel çözümlerden biri nanedir. Kuru halde bir tutam nane ile bir limon parçalara ayrıldıktan sonra bir kap içerisinde kaynatılır. Kaynama gerçekleştikten sonra karışım içilir ve karın ağrısını belirgin derecede azaltır. Bu yöntem Amet Maranki’nin karın ağrısı için tavsiye ettiği doğal çözümlerden biridir.

Karın Ağrısına Portakal Kabuğu ve Rezene

karin-agrisina-portakal-kabugu-ve-rezene-resim

Karın ağrısına karşı uygulanacak doğal çözümlerden biri de portakal kabuğu ve rezene karışımıdır. 1 adet portakal kabuğu ile hemen hemen aynı ölçülerde rezene uygun bir kapta kaynayana kadar beklenir. Kaynamanın gerçekleşmesi ardından elde edilen karışımın suyu içilir. Karışım karın ağrısını azaltıcı etkiler sunacaktır.

Karın Ağrısı Doğal Tedavi Çörekotu ve Bal

karin-agrisi-dogal-tedavi-corekotu-ve-bal-resim

Çörekotu ve bal ile hazırlayacağınız karın ağrısı karışımı için 100 gram çörekotu ve 1 kg bal yeterlidir. Her iki gıdayı da bu oranlarda karıştırın ve karnınız ağrıdığında bir çorba kaşığı kadar tüketin.

Karın Ağrısı Tedavisi İçin Bitkisel Çaylar

karin-agrisi-tedavisi-icin-bitkisel-caylar-resim

Bazı bitkisel çaylar karın ağrısını geçirici özelliğe sahiptir. Bu çaylardan biri tüketilerek ağrıyı azaltmak ve tamamen geçmesini sağlamak mümkündür. Karın ağrısına iyi gelen çaylar arasında biberiye, mentollü nane, lavanta, fesleğen, papatya, yarpuz çiçeği ve mürver çiçeği çayları yer alır.

Karın Ağrısı Tedavisinde Bitkisel Yağlar

karin-agrisi-tedavisinde-bitkisel-yaglar-resim

Karın ağrısı için alternatif tedavi yöntemlerinden biri de bitkisel yağlardır. Kekik ve biberiye yağları çocuklarda görülen karın ağrısında göbek ve ayak altına sürülür. Yetişkinlerde ise 1 fincan kadar suya 10 damla kadar katılarak içilir.

Karın Ağrısı Şiddetli Olduğunda İyi Gelen Yağlar

siddetli-karin-agrisi-icin-bitkisel-yaglar-resim

Bebeklerde oldukça etkili bu yöntem badem içi ve tatlı badem yağının karıştırılmasından oluşur. Belirli bir oranda havanda ezilen badem içi sütle karıştırılarak içilir. Bebeklerde görülen karın ağrısını bu yöntemle geçirmek mümkündür.

Karın Ağrısı Adet Dönemi İçin Nane Limon Kürü

karin-agrisi-adet-donemi-icin-nane-limon-kuru-resim

Bir fincan su kaynatılır ve bu su içerisine bir parça limon ile bir çay kaşığı kadar nane eklenir. Bu şekilde malzemelerin kaynayan su demlenmesi beklenir. Demlenmenin tamamlanması ardından içilebilir. Nane limon kürü adet döneminde ortaya çıkan sık ağrıları azaltmak için her öğün bir fincan şeklinde içilmelidir.

Uzun Süren Karın Ağrısı ve İshal Problemi İçin Bitkisel Karışım

uzun-suren-karin-agrisi-icin-aci-pelin-otu-resim

Bir fincan su kaynatılır ve kaynamış su içerisine oldukça ince bir şekilde kıyılmış olan acı pelin otu 1 çay kaşığı kadar eklenir. Karışım soğumaya bırakılır, yeteri kadar soğuduktan karnın ağrıdığı anlarda içilir.

Karın Ağrısına Ne İyi Gelir Bitkisel Diğer Yöntemler

– Bir çay fincanı kadar suyu kaynatın ve bu kaynamış su içerisine sadece bir çay kaşığı kadar tarçın ekleyin. Tarçını ekledikten sonra demlenmesini bekleyin ve yeteri kadar demlendikten sonra karışımı süzün. Karışımı bu şekilde hazırlayarak günde 3 defa için.

– Bir fincan kaynar su alın ve kaynar suyun için ince ince parçalanmış anason ekleyin. Karışımın demlenmesi için kısa bir zaman bekleyin. Bunun ardından karışımı süzün ve her gün 3 öğün olacak şekilde bir fincan kadar için.

– Bir miktar çörek otunu öncelikle havada ezerek toz haline getirin. Sonrasında ise yine bir miktar süzme balla karıştırın. Her iki malzemeyi de krem kıvamına gelinceye kadar karıştırmaya devam edin. Karışımın kıvamını aldıktan sonra yenebilir.

– Bir fincan kadar suyu kaynatın ve kaynamış su içerisinde bir çay kaşığı kadar papatya ilave ederek demlemeye alın. Demlenme gerçekleştikten sonra karışımı süzme işleminde geçirin. Günde 3 defa bir fincan kadar için.

Karın Ağrısı İçin Faydalı Bitkiler Nelerdir?

Karnınız ağrıdığında ilaç kullanmak birçok kişi gibi ilaç kullanmak istemiyorsanız, doğal yollarda çözüm aramanız gerekir. İnsanlar genelde yaşadıkları hastalıklar karşısında (özellikle sıradan hastalıklar) ilaç kullanmak istemez. İlaç yerine bitkisel yöntemlerle yaşadıkları hastalığa çözüm bulmaya çalışır. Karın ağrısı da aynı şekilde çoğu zaman başımıza gelir ve genel olarak ciddi sonuçlar doğurmaz. Kesin konuşmamak adına ciddi sonuçlar doğurmadığını hiçbir zaman için iddia etmiyoruz. Ancak çoğu zaman basit nedenlere bağlı karın ağrısı çekeriz. İşte bu tür durumlarda karın ağrısı için faydalı bitkiler bize yardımcı olur. Karın ağrısı için ilaç kullandığınızda belki de kısa süreli bir ağrı nedeniyle vücudunuza kimyasal maddeler almak zorunda kalırsınız. Doğal bitkilerle çözüm aramak ise sizi kimyasal maddelerden uzak tutar. Peki, bu faydalı bitkiler nelerdir? gelin bunlara bir göz atalım.

Karın Ağrısına İyi Gelen Nane

karin-agrisina-iyi-gelen-nane-resim

Nane denince akla ilk gelen nefesi tazelemesi ve ağzın kokmasını önlemesidir. Ancak nanenin faydalı sadece bununla sınırlı değil. Çünkü nane sinirleri yatıştırma özelliğinin yanı sıra içeriğinde bulunan mentol sayesinde sindirim sistemindeki düz kaslarda spazm çözücü etkiler gösterir.

Nane ile kramp giren bağırsak ve mideyi yatıştırmak, midedeki yanmayı geçirmek, daha kolay gaz çıkarmak ve karın ağrısını azaltmak ve hatta tamamen geçmesini sağlamak mümkündür.

Kadınlarda sık görülen hastalıklardan biri olan irritabl bağırsak sendromu, başta karın ağrısı, kabız olma, şişkinlik durumları ve ishal belirtileri ile ortaya çıkar. Nane çayı bu sendromun belirtilerini önemli derecede azaltmaya yardımcı olur.

Sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasında etkili olan nane, sindirimden şikayet etmeyenlerin dahi tüketilmesinin tavsiye edildiği bir bitkidir. Bazı kişilerde mide yanması gibi durumlar meydana getirse de dokunmayan kişiler için oldukça faydalıdır.

Karın Ağrısı İçin Papatya Bitkisi

karin-agrisi-icin-papatya-bitkisi-resim

Eğer çevrenizde hangi bitkilere güveneceğinizi bilmiyorsanız, biz size açıklayalım. Bu bitkilerden biri papatyadır. Sayısız sağlık şikayetine iyi gelir. Özellikle midede ve bağırsakta yaşanan sorunlar için yaygın bir şekilde kullanılır.

Papatya ile sindirim sisteminde ya da yollarında yaşanan problemleri gidermek mümkündür. Gaz çıkarmaya destek olduğu gibi iltihap ve spazm çözücü etkilere sahiptir. Bunların yanı sıra vücudu yatıştıran bitkiler arasında papatya da yer alır.

Eğer gün içerisinde yoğunluk ya da stres kaynaklı karın ağrısı çekiyorsanız, yatıştırıcı etkiler göstermede usta olan papatyadan yardım alabilirsiniz.

Papatya öncelikle alerjisi olan kişiler tarafından daha sonra da çocuklarda görülen ishali iyileştirme konusunda doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Yararlı etkileri kadar bazı kişilerde ve çocuklarda zararlı etkiler gösterebilir.

Karın Ağrısına Zencefil

karin-agrisina-zencefil-resim

Zencefil, hem nane hem de papatya gibi gaz çıkarmaya destek olan bitkiler arasında yer alır. Karında gazdan kaynaklı ağrı ve şişkinlik durumlarında zencefil gönül rahatlığı ile tercih edilebilir. Yapılan araştırmalar zencefilin ısıtıcı etkileri olduğunu göstermiştir. Yani tüketildiğinde vücut içerisinde daha fazla ısı üretimi meydana gelir.

Mide ve karın ağrısına iyi geldiği kadar mide bulantısını ve dolayısıyla kusmayı önler. Zencefil araba ve tekne tutmasına karşı kullanılan bir bitkidir. En önemli özelliklerinden biri bulantıyı önlerken ilaçlarda görülen yan etkileri göstermemesidir.

Karın Ağrısına Faydalı Rezene

karin-agrisina-faydali-rezene-resim

Midede oluşan kramplar için ilk olarak akla gelen bitkilerden biri rezene olarak karşımıza çıkar. Aromatik özellik içeren rezene, tohumları ile tıp alanına yardımcı bir bitki olma özelliği taşır.

Rezene spazmı çözer, gaz gidermede etkilidir ve iltihabın kurutulmasına yardımcı olur. Ayrıca yemek ardından tüketilirse sindirime katkı sağlar.

Rezene birçok konuda faydalı bir bitkidir. Ancak rezene konusunda sizleri sadece fazla tüketmemeniz konusunda uyarmak istiyoruz. Gereğinden fazla tüketilmesi oldukça ciddi yan etkilerle karşılaşmanıza neden olur. Bu nedenle yaşadığınız problemler karşısında dahi makul fiyatlarda tüketmenizi tavsiye ederiz.

Karın Ağrısı İçin Faydalı Karahindiba

karin-agrisi-icin-faydali-karahindiba-resim

Karahindiba bitkisi yapısı gereği bol miktarda vitamin ve mineral bulundurur. Bu vitaminler A, B, C ve D vitaminleridir. Ayrıca karahindiba potasyum, çinko ve demir açısından zengin olan bitkiler arasında yer alır.

Bu bitki nerelerde kullanılır derseniz, genel olarak böbrek ve karaciğer şikayetleri, mide bozulmaları, mide yanması ve cilt sorunlarında tercih edilmektedir. Mide ile ilgili rahatsızlıklarda kullanılması ve midede oluşan rahatsızlıkların genelde ağrılı olması karahindiba bitkisinin mide ve karın ağrısına iyi geldiğini gösterir. Mide konusunda yaşanan problemler için kurutulmuş veya taze karahindibanın kullanıldığını söylemek mümkündür.

Sindirim sorunlarını giderici özelliğe sahip olmasının yanında idrar söktürücü etkiler de sunar. Pek çok konuda faydalı olan bitki alerjisi, safra kesesi ve böbreklerinden rahatsız olan kişiler tarafından doktora sormadan kullanılmamalıdır.

Bu yazı 69 kere okundu.
Tweetle   Sosyal   Medyada   Paylaşın
  • Site Yorum
Facebookta bizi bulun