Klozet temizliği ailenizi mikroplardan korumanız için özenle temizlemeniz gereken yerlerden biridir. Çünkü klozetler gün içerisinde çok sık kullanıldığı için hijyenini hızlı bir şekilde kaybetmektedir. Bu yüzden banyo ve tuvaletlerde kullanılan klozet temizliğini sağlamak demek sevdiklerinizin de sağlığını korumanız demektir.
Klozet temizliği mikroplardan arınmak için sık yapılması gereken işlerden biridir. Gün içinde sürekli kullanıldığı, mikrop kapmaya açık olması ve hijyenik olması gerektiği için klozet temizliğine gerekli önemi vermeliyiz. Banyo ve tuvalet temizliğinin önemli bir aşaması olan klozet nasıl temizlenir sorusunu detaylı şekilde bu yazımızda sizinle paylaştık.
Klozet Temizliği
Klozetler şekil itibari ile girintili çıkıntılı olduğu için kolay temizlenir yüzeyler değildir. Bu sebeple deterjan, kireç çözücü, çamaşır suyu gibi malzemeleri doğrudan klozet içine dökerek her noktasına ulaşmak mümkün değildir. Bu işlemin daha kolay yolu ağız kısmı sıvı püskürtmeli olan şişenin içine çamaşır suyu ve su karışımı yapabilir ve bu spreyden temizlik önceki klozetinize sıkabilirsiniz. Böylelikle klozetin girintili çıkıntılı yerlerine ulaşmış olursunuz. Spreyden sıkılan deterjanlı su klozetin her noktasına ulaşabileceğinden hem zamandan tasarruf sağlamış hem de temizliğinden emin olmuş olursunuz.
Su ve çamaşır suyu karışımını klozete sıktıktan sonra yaklaşık 10-15 dk bekleyip sadece klozet temizliğinde kullanılan fırça ile ovun ve bol su ile durulayın. Oturma kısmı, sifon ve musluğa da çamaşır suyu ve su karışımını sıkıp sadece klozet temizliğinde kullandığınız süngerle ovun. Eğer sadece klozetin iç kısmını temizliyorsanız fırçalama sonrası sifonu bir kaç kez çekmeniz yeterlidir. Ama oturma kısmına da bu karışımdan sıktıysanız mutlaka bol su ile yıkamalı ve deterjandan arındığına emin olmalısınız. Aksi takdirde çamaşır suyu- su karışımının kalıntıları cilde ciddi zararlar verdiğini ve kıyafetlerimize de bulaşarak renklerini alabileceğini unutmayın.
Eğer yeni eve taşındıysanız ve klozetinizi ilk kez temizleyecekseniz taşınma sonrası ilk temizliklerde klozet dibinde ve kenarlarında kireç tabakası ile karşılaşabilirsiniz. Bunun için kireç çözücülü tuvalet ve banyo temizleyicisini klozete döküp beklettikten sonra sifonu çektiğinizde kaybolacaktır. Kreç çözücünün yoğun kimyasal olduğunu unutmayın ve kullanımında mutlaka eldiven takmayı ve maske kullanmayı unutmayın. Bu şekilde temizlenmediği takdirde hidroklorik asit yani tuz ruhu ile kireci temizleyebilirsiniz. Kimyasalların reaksiyonu sonucunda oluşan durumu unutmayın ve kesinlikle kimyasalları karıştırmayın.
Belkide çoğu bayanın bilmediği bir yöntem de klozeti kola ile temizleyebilirsiniz. İçecek olarak tükettiğimiz kola ilginç olsa da tuvalet temizliğinde işe yaramaktadır. Kolayı klozete döküp yaklaşık 2 dakika bekledikten sonra sifonu çekin böylece lekelerden kurtulduğunuzu göreceksiniz.
Klozeti kimyasal kullanmadan temizleme yöntemleri
Kimyasalların zararlı maddeler olduğunu hepimiz biliriz ve gerek kalmadıkça kullanmak istemeyiz. Klozetlerinizi doğal yöntemler ile temizlemek mümkün bunun için sprey cam sil şişesinin içine sirke su karışımı hazırlayıp klozetinize sıkın daha sonra ovalayın bu şekilde de klozetlerinizin temizlendiğini fark edebilirsiniz.