Kolposkopi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kolposkopi Nasil Yapilir
Paylaş
Tweet
 

Serviks bölgesinin (rahim ağzı) kamera ya da ışıklı büyüteç benzeri bir aletle inceleme altına alınması işlemine kolposkopi denir. Çok sık olmasa da bazen vulva ve vajen görüntülemesi için de kullanılabilir. Elde edilen görüntü 5 ten 40 kata kadar büyütülerek incelenir ve gerekli görülen durumlarda biyopsiye göderilerek inceleme sürdürülür. Bu incelemelerin gayesi serviksteki henüz kansere dönüşmeyen, ancak dönüşebilme ihtimali olan lezyonların önceden tespit edilmesi ve erken teşhis sayesinde tedavi şansını yükseltmektir.

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Kolposkopi işleminden önce en az 24 saat yani 1 gün duş alınmaması gerekir. Vajina bölgesini etkileyebilecek tamponlar veya vajinal ilaçlar kullanılmamalıdır ve bu 24 saat içerisinde cinsel ilişki yaşanmamalıdır.

Kolposkopi Nasil Yapilir1 Resim

Rahim Ağzı Muayenesi Sırasında Anormal Bir Durum Gözlemdiğinde Kolposkopi Yapılabilir!



Smear testi yapıldıktan sonra herhangi anormal bir durum saptandığı zaman, HPV enfeksiyonu bulgusu yaşandığı zaman veya rahim ağzı muayene sırasında anormal görünüyor ise kolposkopi yapılmalıdır.

Ortalama olarak 15 – 20 dakika süren bu işlem sırasında kişi herhangi bir acı duymaz. Spekulum ismindeki bu bölgeye özel alet vajinaya takılır ve bu sayede vajina açıklıkla görünür hale gelmektedir. Bu işlemden sonra en son kolposkopi denen kamera benzeri aletle ışıkla birlikte büyüteç şeklinde büyütülerek incelenir. Bu sırada rahim ağzına lugol ve asetik asit gibi bazı solüsonlar sürülmektedir. Bu solüsyonlar sayesinde herhangi bir anormal durum oluşmuşsa o bölgelerde renk farklılıkları oluşur ve gözlem kolaylaşır. Eğer anormal bir durum var ise o bölgeden parça alınarak (biyopsi yapılarak) izlenmek üzere farklı bir işlem olan patolojiye gönderilir.

Bu normal gözlenmeyen alanlar genel olarak asetowhite veya iyot negatif alanlar olarak isimlendirilir. Çünkü bu bölgeler asetikasitle temasta bulumalarının sonucu olarak, iyot tutmadıkları için beyaz bir görünüme ulaşırlar. En son sarımsı değişik bir renk alırlar.

Parça alınma işleminin ardından rahim ağzında hafif bir kanama görülebilir. Bu tür bir durumda hafif bir ağrı hissedebilirsiniz. Ancak bu kanama kısa sürede duracaktır. Eğer durmaz ise bir problem yaşanmış olabilir. Bu sebeple tekrar doktorunuza başvurmanız gerekir.

Kolposkopi Tedavi Süreci

Son olarak patolojiden gelecek olan teşhise göre tedavi süreci planlanmaya başlamış olur. Sonuçlar normal seyirinde ise, her ihtimale karşı hastaya 3 – 6 ayda bir smear testi uygulanarak takibi devam eder. Ancak yine de duruma göre değişebilir.

Sonuçlar umulanın aksine anormal de gelebilir. Tabi ki pek çok farklı sonucun doğal olarak pek çok farklı tedavisi vardır. Çıkan patolojinin sonucuna göre serviks bölgesine, LEEP, yakma, dondurma, konizasyon ya da lazer gibi tedaviler uygulanabilir. Kimi durumlarda cerrahi müdahale de gerekli görülebilir.

Uygun görülen tedavinin arkasından vajina bölgesine kesinlikle en az 1 hafta veya doktorunuzun uygun gördüğü süre boyuncaa herhangi bir yabancı madde kullanmayınız. Tampon veya kremler bu dönemde sakıncalı olacaktır. Yine en az 1 hafta cinsel ilişkiye girilmemesi gerekmektedir.

Kolposkopi Nasil Yapilir2 Resim

Kolposkopi Taramasında Kullanılan Kamera

Kolposkopinin zararları nelerdir?

Kolposkopi taraması ya da bu tarama sırasında yapılacak biyopsi uygulamasının herhangi bir zararı yoktur.

Kolposkopi kısırlık yapar mı?

Rahim ağzından hissedilmeyecek büyüklükte bi parça alınır. Bu parçanın alındığı yer çok çabuk bir şekilde iyileşir. Bu sebeple kolposkopi uygulaması kısırlığa veya başka bir hastalığa sebep olmaz.

Bu yazı 480 kere okundu.
Tweetle   Sosyal   Medyada   Paylaşın
  • Site Yorum
Facebookta bizi bulun