Henüz anne karnında gelişimimizi tamamlarken, tüm oluşan organlarımız gibi rahmin de bir gelişim süreci vardır. Rahim ve aşağı doğru uzanan rahim ağzı iki taraftaki müller kanallarının orta bir hatta birleşmesiyle oluşurlar. İlk önce iç yüzey ortada küçük bir bölme oluşturur. Birleşimin devamında rahim ağzından yukarı doğru düşündüğünüzde bu kanal incelerek kaybolur. İşte bu birleşme ve gelişim sürecinin tamamlanmaması, hiç olmaması veya yetersiz olması gibi sebeplerle Anomali dediğimiz yapısal rahim bozuklukları oluşur. Bu anomaliler doğuştan gelen durumlardır.
Yapısal bozukluk anlamına gelen anomalilerden bazılarına örnek verecek olursak; çift rahim oluşması, çift rahim ağzı oluşması ve hatta çift vajinaya sahip olma diyebiliriz. Çok ender rastlanan bir durum olarak vajinanın veya rahmin hiç gelişmemesi de görülebilecek bir anomalidir. Rahmin doğuştan olmaması durumuna Rokitansky Kuster Mayer Hauser Sendromu denir.
Rahim veya vajinada oluşabilecek bir başka rahimsel anomali ise perde oluşmasıdır. Oluşan bu bölmeler enine boyuna veyahut da tam olarak rahim veya vajina bölgesini kaplayabilir. Normal bir rahim çift boynuzlu gibi görünür. Bu görünümde bakınca rahimde bir boynuz tamamen yok veya gelişmemiş ise bu da anomalidir. Kimi durumlarda yaşanan bu anomaliler farkedilmeyecek kadar önemsizdir. Ancak bazen hamileliğe engel olacak boyutta sorun teşkil ederler.
Uterin anomali dediğimiz rahimdeki şekil bozuklukları, kısırlığa, kişi hamile kalsa dahi düşük yapmaya, üst üste tekrarlayan düşüklere, erken doğum yapmaya, doğumdan önce gelen suyun (amniyon suyu) gerektiğinden önce gelmesine, bebeğin doğum esnasında baş kısmından değil de ters taraftan gelmesine ve hatta hamilelik sırasında bebeğin rahmin içinde ölmesine sebep olabilir.
Doğuştan gelen kalıtımsal bir rahatsızlık olan rahim anomalileri çoğu zaman bu tür problemlere yol açsa dahi, kimi durumlarda kişinin rahminin içinin geniş olması sayesinde sağlıklı bir hamilelik geçirmeye engel olmayabilir. Ancak doğum esnasında daha önceden fark edilmeyen bu durum ortaya çıkarak türlü problemlere yol açar.
Kimi hastalarda vajina hiç oluşmamıştır. Bu gibi durumlarda vajinal bir kanal açılarak durum tedavi edilebilir. Rahimdeki şekil bozuklukları cerrahi müdahale ile düzeltilebilir. Septum dediğimiz bölmeler var ise histereskop yöntemi ile bu bölmelerin çıkarılması tedavi için yeterli olacaktır.