Paylaş |
Tweet |
Vücutta yara, siğil gibi lezyonların oluşması sonucunda kriyoterapi – yara dondurma işlemi uygulanır. Ancak doktor tarafından uygulanabilen bir yöntem olup, yüksek etkisi olduğu bilinir. İçinde nitrojen veya karbondioksit bulunan prob adı verilen bir cihaz ile yapılır.
Halk dilinde yara diye tabir edilen normal olmayan dokuların tahrip edilerek dondurulması işlemine yara dondurma denir. Rahim ağzı yara ve anormal servikal ve vulva dokularının dondurularak yok edilmesi amacıyla uygulanır. Basit ve etkili bir tedavi yöntemidir.
Genital siğillerin, rahim ağzı yarası ve rahim ağzı kanser öncesi lezyonların tedavisi için kriyoterapi (yara dondurma) yöntemi uygulanır. İşlem öncesi PAP Smear testinin yapılır ve anormal dokular bu şekilde tespit edilir. Rahim ağzında oluşan büyük lezyon ve yaralarda, hamilelikte, adet döneminde, rahim ağzı enfeksiyonu, kürtaj esnasında hastalık saptanması gibi durumlarda kriyoterapi uygulanmaz. Duruma göre farklı tedavi yöntemlerine doktor karar verir. Tekrarlayan lezyonlarda kriyoterapi yerine leep uygulanır.
Genel olarak bakıldığında yara dondurma işlemi için çok fazla hazırlığa gerek yoktur. Kolay bir tedavi şekli olup, jinekolog muayenesi esnasında hasta yatar vaziyette iken uygulanır. Dondurma işlemi, prob adı verilen bir cihazla rahim içine girilerek yapılır. Proba çok soğuk bir gaz olan nitröz oksit pompalanır ve probun ucu eksi doksan dereceye kadar soğur ve dokuyla temas halinde olması sağlanır. Bu şekilde yüksek soğuğa dayanamayan doku dondurulmuş olur. İşlem birkaç dakika sürer, ancak birden fazla tekrarı gerektiğinden on beş dakikada işlem tamamlanır. Hızlı donup yavaş çözülen dondurma işlemleri daha çabuk etki gösterir. İşlem esnasında hasta acı çekmez, ancak kramp tarzında hafif ağrılar hissedebilir. Bu yöntemde çok nadiren anestezi gerekebilir.
Genital siğillerde, azot gazı kullanılarak püskürtme yöntemi ile kriyoterapi uygulanır. Lezyonun büyüklüğüne göre probun büyüklüğü de ayarlanmalıdır.
Bütün tedavi yöntemlerinde olduğu gibi kriyoterapi işleminde de bazı riskler mevcuttur. İşlem sırasında prob vajinaya değebilir, bu durumda hasta ağrı yaşayacaktır. Nadiren bayılma, tansiyon düşmesi gibi durumlar yaşanabilir. İlk yirmi dört saat içinde işlem yapılan bölgede kan veya su toplanması olabilir. Tedavi kullanılan anestezik maddeye göre kanama, yara yeri enfeksiyonu, yara yerinde kabarık veya çökme şeklinde iz kalması, alerjik reaksiyonlar, lezyonun tamamen yok edilememesi, iyileşme alanında açık veya koyu renkte leke kalması, lezyonların aynı bölgede tekrar ortaya çıkması, işlem sırasında veya sonrasında ağrı, işlem yapılan bölge ve çevresinde kısmi hasar oluşması gibi riskler taşımaktadır. İşlem öncesi, kullandığınız bütün ilaçları doktorunuza bildirmelisiniz. Soğuğa karşı aşırı duyarlılığınız olup olmadığını da belirterek, yaşanabilecekler hakkında doktorunuzdan bilgi almalısınız.
Kriyoterapi işleminden sonra kondilom bölgesinde yaralar oluşabilir. Bunlar 4 – 5 gün sonra kabuk bağlayarak kendiliğinden iyileşirler. İşlemden sonra on dakika kadar muayene odasında kalmak gerekir. Karın krampları gibi komplikasyonlar yaşanabilir. Dondurma işleminden sonraki dört hafta kadar akıntı görülebilir. Enfeksiyon riski fazla olan bu dönemlerde cinsel ilişki, havuz gibi durgun sular sakıncalıdır. Vajinal duş enfeksiyon riskini artıracağı için yapılmamalıdır. Doktorun önerdiği lokal antiseptikler mutlaka kullanılmalıdır. Kriyoterapi tedavisinden üç ay sonra PAP Smear testini tekrar yaptırmak gerekir ve sorun çıkarsa leep ve biyopsi uygulanması gerekir. Test sonucunda bir problem çıkmazsa iki yıl her altı ayda bir Smear testi tekrarlanmalıdır. Bunun sebebi dondurma işleminden sonra yaraların tekrar oluşma riski tedaviden sonraki iki yıl kadar süreyle devam eder. Doktorunuzun önerilerine ve pansuman veya muayene amaçlı randevularına özen göstermelisiniz.
Hamilelikte servikal erozyon, servikal eversiyon gibi rahim ağzı yaraları rastlanan bir durumdur. Bu yaralar çoğunlukla şikâyete neden olmazlar ve bir süre sonra kendiliğinden iyileşirler. Hamile olan kadınlarda bu yaralara rastlandığında hemen Smear testi yapılmalı ve başka bir sorun olmadığına karar verilmelidir. Ancak aşırı akıntıya sebep oluyorsa ve doktor takiplerinde yaralar kendiliğinden iyileşmiyorsa yara dondurma işlemi veya yakma işlemi uygulanabilir.
Hamilelikte genital siğil oluşursa, tedavisi koterizasyon, kriyoterapi ve dışarıda oluşan lezyonlara trikloro asetik asit uygulanabilir. Siğiller çok yaygın değil ise ilk tercih edilen yöntem genel anestezi ile koterizasyon işlemidir. Dış genital bölgede oluşan siğillerde ise lazer uygulaması yapılabilir. Kısaca hamilelikte kriyoterapi ilk tercih edilen yöntem olmayıp, mecbur kalınması halinde yapılır.
Kriyoterapi ucuz, basit ve etkili bir tedavi şeklidir, muayene esnasında jinekolog tarafından yapılır. Buna rağmen yaranın büyüklüğü, yaygınlığı, anestezi ile yapılıp yapılmayacağı gibi faktörler tedavinin fiyatını etkiler. Tedavi fiyatları hakkında doktorunuza danışmanızda fayda var.