Normal Doğum Nedir?

Normal Dogum Nedir-Mormal Dogumun Asamalari Resim
Paylaş
Tweet
 

En az 38 en fazla 42 haftalık olan bebeğin anne karnındaki kasların kendiliğinden kasılmasıyla birlikte dünyaya gelmesine normal doğum denilmektedir. Bir bayanın normal doğum yapmış olması için şu şartları taşıması gerekmektedir:

– Rahim kasılmalarının herhangi bir dış etkenle değil kendiliğinden başlaması gerekmektedir.

– Anne ve bebeğin bir zarar görmeden doğum sürecini tamamlamış olmaları gerekir.

– Bebeğin vajinal yolla çıkmış olması gerekmektedir.

– Tek bir bebeğin baş kısmından gelmesi gerekir.

Normal Doğumun Belirtileri Nelerdir?

Anne adayında normal doğum belirtileri ağır bir sancı, lekeli bir kanama ve doğum suyunun gelmesidir. Doğum yaklaşmaya doğru anne karnında sertleşmeler olur ve yalancı doğum sancıları denen ağrılar baş gösterir. Bu ağrılar düzensiz olduğu için anne adaylarının telaşlanmaması gerekir. Asıl doğum sancısı bir anda gelir ve şiddeti çoktur. Düzenli ve sık gelen bu ağrı yalancı doğum sancısı gibi bir süre sonra geçmez ve kanamayla birlikte olur. 2 ve ya 3 saatlik aralıklarla gelen ağrılar da yalan doğum sancısıdır.

10 ve ya 20 dakikalık aralıklarla ağrılar gelmeye başlarsa bu gerçek doğumun başlamak üzere olduğunu gösterir. Sırt ve belde ağrıların şiddetli olması ve karnın çok sert bir yapıda olması normal doğum belirtileri olarak görülmektedir. Kanamanın ne renkte ve ne kadar olduğuna bakılmaksızın bir doktora başvurulması gerekir. Su geldiğinde ise doğum başlamış demektir. Bu yüzden doğuma yakın leke geldiğinde hastaneye gitmek gerekir.

Normal Doğumun Aşamaları Nelerdir?

Yukarıda sayılan belirtiler görüldüğünde doktora başvuran anne adayı için normal doğum aşamaları başlamış demektir. Normal doğumun 3 aşaması bulunmaktadır:

Birinci Doğum Aşaması

Doğum sürecinin en uzun süren aşaması olan birinci evrede annenin kasılan rahimi açılmaya başlar. Arkaya dönük olan rahim öne dönmeye başlar ve yumuşar. Rahim ve rahim içi boşluğunu kaplayan sümüksü yapı yani nişan dışarı atıldıktan sonra gerçek doğum kasılmaları başlar.

Rahim ağzı bebeğin geçeceği kadar açılır. Yaklaşık 10 cm kadar açılan bu ara en az 6 en fazla 14 saat arasında açılmaktadır. İlk doğumda genellikle 12-14 saat süren rahim açılması diğer doğumlarda daha kısa sürede açılmaktadır.



İkinci Doğum Aşaması

2-5 dakikalık aralarla kasılmalardan dolayı anneye sancı girer. Bu evrede anne oldukça yorgun düşmüştür. Ancak bu evrede bebek doğmaya başlamıştır. Annenin rahimi açılır ve bebeğin kafası gelmeye başlar. Açılan makatta aşırı derecede basınç vardır ve annenin var gücüyle ıkınması gerekir.

Bu evre genellikle en az 30 dakika en fazla 2 saat sürmektedir. Bebeğin kafa kemikleri tam gelişmediği için kafatası kemikleri kayarak anne rahminden çıkar. Çok zor bir evre olduğu için annede idrar kaçırma olabilir. Anne adayı bu evrede bağırmak yerine derin bir nefes alıp olabildiğince ağzından ve ya burnundan hava kaçırmadan ıkınmalıdır.

Ikınma yetersizse ve bebeğin kalp atışları düşmeye başladıysa bu esnada ebeler annenin karnına bastırmak suretiyle yardımcı olabilir. Bebeğin başı göründükten sonra yüzü yere dönük bir vaziyette çekilir. Anne adayı bu evrede ıkınmamalıdır. Bebeğin başı hafif döndürerek anne rahminden çıkarılır. Ayaklarından tutulan bebeğin kordonu kesilerek ısıtıcı bir yere koyulur.

Üçüncü Doğum Aşaması

5 dakika ve ya yarım saat sonra hafifleyen kasılmalarla birlikte plasenta ve kordon doğumu yaşanır. Plasenta ve kordon bu süre içerisinde çıkmazsa doktorun eli ile vajinadan çıkarması gerekir. Plasenta ayrılırken kanama olabilir.

Normal Dogum Nedir-Mormal Dogumun Asamalari1 Resim

Normal Doğum 3 Farklı Aşamadan Oluşur!

Normal Doğum Ne Kadar Sürer?

İlk kez doğum yapacak olan bayanlarda normal doğum süresi yaklaşık 10 saat sürmektedir. İkinci ve daha fazla doğumlarda ise en az 5 en fazla 7 saat arası sürebilmektedir. Normal doğum süresi epidural anestezi nedeniyle birkaç saat daha fazla olabilmektedir.

Normal Doğum Sonrası Neler Olur?

Doğumdan hemen sonra rahmin toparlanması için iğne yapılmaktadır. Annede üşüme, titreme gibi durumlar görülmesi normaldir. Doğumdan sonra epizyotomi açıklığına göre dikiş atılır. Anne odasına alınır. Normal doğum sonrası 1 saatlik süre geçince anne adayı yemek yiyebilir. Odasında dolaşmaya başlayabilir.

Normal Dogum Nedir-Mormal Dogumun Asamalari2 Resim

Normal Doğum Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Hususlar Vardır!

Normal Doğumun Faydaları Nelerdir?

Anne ve bebek açısında normal doğumun faydaları oldukça fazladır. Özellikle bebek gelişimi ve annenin doğum sonrası daha rahat etmesi açısından normal doğumun avantajları diğer doğumlara göre daha fazladır.



Normal Doğumun Anneye Faydaları

Normal doğum yapan bir anne daha kısa sürede iyileşir, hastaneden hemen taburcu edilirler. Normal doğumda anne ölüm riski daha azdır. Rahimde herhangi bir hasar ve ya kesilme olmadığı için diğer doğumlarını da normal doğumla yapabilir. Normal doğumdan sonra enfeksiyona yakalanma ve ya kanama oluşma ihtimali de daha azdır. Diğer doğumlardan daha az ağrı hissedilir.

Normal Doğumun Bebeğe Faydaları

Bebek normal doğumla dünyaya geldiğinde akciğerinde bulunan amnion sıvısı akacağı için ileride solunuma bağlı şikâyetleri daha az olacaktır. Doğum kanalından geçen bebeğin ağzına gelen bakteriler bebeğin bağışıklık sistemi için faydalıdır. Normal doğumla dünyaya gelen bebeklerde emme becerisi daha gelişmiştir.

Normal Doğumun Dezavantajları Nelerdir?

Avantajları olduğu kadar normal doğumun dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajların başında uzun ve yıpratıcı olan sancı dönemi gelmektedir. İri bebeklerin doğumu esnasında vajina yırtıkları oluşabilmektedir. Rahim, kalın bağırsak ve ya idrar torbasında normal doğuma bağlı sarkma görülebilir.

Normal Doğum Fiyatları

Devlet hastanelerinde ve kadın doğum evlerinde yapılan normal doğumlarda sigortası olan hastalar için fazla bir ücret ödenmezken, özel hastanelerde normal doğum fiyatları 2015 yılında farklılık göstermektedir.

Özel hastanelerde normal doğum fiyatları 2015 için aşağıdaki çizelgeye bakabilirsiniz.

İşlem adı SGK’nın hastaneye ödediği tutar (TL) (KDV dahil) Alınabilecek en fazla ilave ücret tutarı (%200)(KDV dahil)TL İstisnai sağlık hizmetleri için işlem bedellerinin 3 katını geçmemek üzere ilave ücret alınabilir.
Müdahaleli doğum 432,00 864,00
Normal doğum 432,00 864,00
Sezaryan 486,00 972,00
Doğumsal kalp hastalıklarında perkütan balon anjiyoplasti, yenidoğan, preoperatif veya postoperatif 1.118,80 2.237,61
Suda doğum 432,00 İstisnai sağlık hizmetidir. 1.296,00
Epidural anestezi ile doğum 459,00 İstisnai sağlık hizmetidir. 1.377,00
Müdahaleli doğum (ilk doğum) 540,00 1.080,00
Normal doğum (ilk doğum) 540,00 1.080,00
Müdahaleli vajinal doğum (Çoğul gebelik) 540,00 1.080,00
Müdahaleli vajinal ilk doğum (Çoğul gebelik) 561,03 1.122,06
Epidural anestezi ile vajinal doğum (Çoğul gebelik) 540,00 İstisnai sağlık hizmetidir. 1.620,00
Normal vajinal doğum (Çoğul gebelik) 540,00 1.080,00
Normal vajinal ilk doğum (Çoğul gebelik) 561,03 1.122,06
Sezaryen (Çoğul gebelik) 561,03 1.122,06

Bu yazı 524 kere okundu.
Tweetle   Sosyal   Medyada   Paylaşın
  • Site Yorum
Facebookta bizi bulun