Paylaş |
Tweet |
Kadınların yarısından fazlasında rastlanan rahim ağzı enfeksiyonu (servisit) hastalığı, vajina girişindeki dokusal yapının çeşitli nedenlerden dolayı iltahaplanması, enfeksiyon oluşmasına denir. Enfeksiyonun nedenleri, cinsel yolla geçen mikroplar bağlı olabilir veya bakteri yoluyla bulaşan etkenlerdir.
– Kaşıntı, vajina girişinde ağrı veya sızlama şeklinde hissedilebilir.
– Akıntı (Akıntının çok oluyor olması, kokulu veya sarı renkte akıntı).
– Kasık ve bel ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı.
– Adet dönemi dışında, ara ara kan gelmesi veya lekelenme.
– İdrar yaparken yanma ve acı hissetmek.
Bu belirtiler dikkate alınmazsa rahim ağzı enfeksiyonu ilerleyebilir, enfeksiyonun rahime ve yumurtalıklara, ayrıca karın içine kadar yayılma riski vardır. Bu bölgelere ilerler ise, karın ve kasık ağrıları, miğde bulantısı, kusma, ateşlenme gibi etkileri oluşabilir.
Bazı kişilerde belirti bulunmayabilir veya belirtiler yoğun olmayabilir.Kişi servisit enfeksiyonunu farketmeden de hastalık ilerleyebilir.
– Vajinada oluşsan enfeksiyon , seksüel yolla geçen enfeksiyonlar.
– Vajinaya kullanılan yabancı maddeler , krem , tampon, vajinal duş.
– Vajinanın sürekli nemli kalması, vajinanın temizlenmemesi.
– Birden fazla cinsel eşi olanlar ve partnerlerinin cinsel yolla bulaşması mümkün hastalık taşıması.
– Prezervatif kullanmamak neden olurken , prezervatifin içinde bulunan latex maddesine veya spermsitlere alerjisi olanlar.
Enfeksiyon,muayenede doktorunuz tarafından görülmesi gereken bir durumdur. Vajinanın kızarıklığı ,akıntı ve enfeksiyonlu görünümü, tanının konulmasına etken sebeplerden.Muayene ile birlikte yapılabilecek ,smer ve kültür testi , vajinanın görüntüsüne bağlı ilave olarak biyopsi ve kolposkopi de yapılabilir.
Genel olarak bakıldığında çok zor bir süreç olmayan rahim ağzı enfeksiyonu tedavisi, uygulanan yanlış yöntemler veya önemsizlikle birlikte uzun süreli bir iyileşme süreci doğurabilir. Tedavi süresince cinsel ilişkiye tamamen iyileşene kadar ara vermek gerekir, aksi halde hastalık tekrarlayacaktır. Yukarıda yazdığımız enfeksiyona neden olan maddelerin kesilmesi ile birlikte vajinaya uygulanan bir madde varsa bunun durdurulması, hastalığın geçmesine yardımcı olacaktır. Ancak bu hastalığı genellikle mikrobik nedenlerdir. En çok belirlenen bakterilerin tanımları, kalamidya, gonore, trikomonas gibi bakterilerdir. Bu bakteriler antibiyotik tedavisiyle geçer. Eğer enfeksiyonun nedeni Herpes virüsüne bağlı ise Herpese yönelik antivirüs ilaçlar uygulanması gerekebilir.
Rahim ağzı enfeksiyonu çoğunlukla antibiyotik tedavisi ile tamamlanır. Fakat bu tedavi ile geçmezse doku üzerindeki anormal hücerelerin yok edilmesi için lazer tedavisi uygulanabilir. Ayrıca dondurma (kriyoterapi), yakma yöntemi (koterizayson) gibi yöntemler uygulanabilir. Bu uygulamaların ardından doktorunuzunda onayı ile en az bir ay süreli cinsel ilişkiye girilmemelidir. Rahim ağzının iyileşmesi 2 ay sürebilir. Bu süreç doktor kontrolü altında olmalıdır.
– Vajinanızda kaşıntı veya akıntınızın yoğunluğunu sezdiğiniz ilk anda tedavi olunması hastalığın ilerlemesine engel olacaktır.
– Vajinaya uygulanan kremler, kokulu deodorantlar, kimyasal maddelerden uzak durulması.
– Bakımı yapılmayan havuz ve klorun etkileri .
– Tuvalet, duş, hamam, sauna gibi yerlerde dikkatli olunması.Kişisel eşyaların çoklu kullanımı.
– Adet dönemlerinde tampon ve pedlerin sık sık değiştirilmesi
– Cinsel partnerinizin cinsel yolla bulaşabilecek bir hastalığı olamadığından emin olmak. Aksi taktirde hastalık tedavide olsa, kendini tekrarlayacaktır.
– Herhangi bir hastalığınız bulunmasa da, normalde 6 ay içinde, maksimum 1 yıl içerisinde doktorunuza düzenli olarak görünün. Partnerinizinde sizin gibi düzenli bir şekilde muayene olduğundan emin olun.
-Rahim ağzı enfeksiyonu farkedilmemiş ya da kronikleşmişse, nadirde olsa kısırlığa neden olan etkenlerden biridir. Rahim ağzından, sperm geçişini bozabilir ve farkedilmezse gebe kalma oranı düşecektir.
-Enfeksiyon doğum esnasında var ise bebeğe bulaşabilir. Bebekte göz enfeksiyonuna ve akciğer enfesiyonuna neden olabilir.