Paylaş |
Tweet |
Naboth Kisti olarak da anılan rahim ağzı kisti, serviks dokusunda, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük boyutlarda (2 mm ile 10 mm arası) salgı birikintilerinin salgı kanal yollarının tıkanması sonucu oluşturduğu kistlere denir. Naboth folikülü olarak da adlandırılan bu kistlerin içi mukus dediğimiz salgı ile doludur. Bu kistlerden rahim ağzında bir tane olabileceği gibi, birden çok sayıda da görünmesi mümkündür.
Bu kist veya kistlere küçük yaşta pek rastlanmaz. Genel olarak üreme çağındaki ve en az bir kere doğum yapan kadınlarda rastlanan bir durumdur. Rahim ağzı iltihabı denilen rahatsızlıkla paralel bir hastalıktır. Genellikle rahim ağzı iltihabı olan kişilerde naboti kisti de görülür.
Kist kelimesini duyduğumuz vakit hepimizde bir irkilme söz konusu olur. Doğal olarak endişeye kapılarak kötü bir durum olduğu sonucuna varırız. Ancak böyle bir durum söz konusu değildir.
Herhangi bir şikayetle farkedilen bir hastalık değildir. Rutin olarak gittiğimiz vajinal muayenelerde ortaya çıkabilmekte, fakat bazı durumlarda çok da küçük olduğu için ancak ultrasonografik muayenelerde tesadüfi bir şekilde görülebilmektedir. Rahim ağzı kisti tedavisi için uzmanlar endişeye kapılmanın yanlış olduğunu ifade emektedir. Çünkü rahim ağzı kisti aslında bir hastalık sayılmaz. Vücudun normal bir şekilde oluşturduğu bir durum denebilir. Herhangi bir patolojik etkisi de yoktur. Yumurtalık kisti gibi takibi ve tedavisi mutlak yapılması gereken bir kist değildir. Boyutları sabit kalır ve büyümezler. Diğer bazı tehlikeli kistler gibi kansere dönüşme ihtimalleri yoktur. Bu sebepler sonucunda ortaya çıkan sonuç ise takip ve tedavi edilmesi gerekli bir rahatsızlık olmadığıdır.
Sebep veya rahatsızlık ne olursa olsun, her kadının mutlaka yıllık vajinal muayeneden geçmesi ve gerekli testlerinin yapılması elzemdir.