Rahmin Ters Olması Nedir? (Retrovert Uterus)

Rahmin-Ters-Olmasi-Nedir-(Retrovert-Uterus)-Resim
Paylaş
Tweet
 

Vücudumuzda, üretim sisteminde bulunan en önemli organ rahim organıdır. Rahim organının, karın içindeki konumu her kadında farklı olarak gözlenebilir. Rahim (uterus) kadınların büyük çoğunluğunda öne doğru bir pozisyonda dururken, bazılarında dik durumda ve yaklaşık %20’lik bir oranda da geriye doğru, yani ters olarak durabilir. Bu duruma rahmin ters olması adı verilir.

Bu anormal bir durum veya bir hastalık değildir!

Doğal olarak ilk anda ters giden bir şeyler olduğu düşünülse de, aslında bu durum oldukça normaldir. Tamamen fizyolojik bir pozisyondur ve vücudumuzun her yerinde olduğu gibi farklılıklar görülebilir.

Rahim Tersliği Neden Olur?

Bu durum çoğunlukla aileden gelen genetik bir yapısal oluşumdur. Tamamen normal bir şekilde DNA kodlarımız gereği rahim organı bu pozisyonda durabilir. Ancak kimi durumlarda rahimi arkaya doğru ittiren bazı kötü koşullar doğmuş olabilir.

Karın içinde veya rahmin çevresinde yaşanmış olan enfeksiyonlar, ameliyatlar veya endometriozis rahmi geriye iterek rahmin ters olması gibi durumlar ön plana çıkarabilir. Özellikle kadın hastalıkları ameliyatları sonrası kalabilme riski olan yapışıklık bu durumun oluşmasına sebep olur. Bir diğer sebep ise karın bölgesinde, daha çok rahme yakın bölgede bulunabilecek olan kitleler ve kistlerdir. Bu patolojik oluşumlar da rahmin pozisyonunda değişiklik oluşturabilir.

Rahmin-Ters-Olmasi-Nedir-(Retrovert-Uterus)1-Resim

Hamilelik Döneminde Rahmi Normal Şeklinde Tutan Bağ Yapısının Bozulması Rahmin Ters Olmasına Neden Olabilir!

Bunların yanı sıra hamilelik sırasında rahmi bulunduğu pozisyonda tutan bağ ve kas dokusu yıpranacağı için, doğum yaptıktan sonra kişinin rahmi bu gevşemeden ötürü ters dönebilir. Menopoz yaşayan kadınlarda da buna yakın br durum söz konusudur. Rahim bağları eski gücünü kaybederek, gittikçe esnemeye başlar ve yine rahim ters pozisyona geçebilir.

Rahmin Ters Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Genellikle bunu anlamak çok güçtür. Çünkü rahim genetik sebeplerden dolayı ters dönükse bu hayatınız boyunca böyledir ve fazladan bir belirti göstermez. Çok nadir de olsa cinsel ilişkiye girdiğinizde ağrı veya adet kanaması döneminde ağrı hisedebilirsiniz. Fakat bunlar da genellikle yeterli veriler değildir. Kimi zaman da tampon kullanırken rahatsızlık veya sırt bölgesinde tanımsız ağrılarla ortaya çıkabilmektedir.

Rahmin Ters Olmasına Teşhis Koyma

Rutin olarak gidilmesi gereken jinekolojik muayenelerde bu durum kolaylıkla anlaşılabilir. Kişinin obezite rahatsızlığı varsa bu durum biraz zorlaşabilir. Ancak ultrasonografi yöntemiyle sorun çözülür ve kolaylıkla doktorunuz bu durumunuzu teşhis edebilir.

Ters Rahimin Tedavisi Nasıl Olur?

Yukarıda da anlattığımız gibi rahmin geriye dönük olarak ters durması tamamen fizyolojik olabilir. Bu tür durumlarda da doğal olarak herhangi bir tedavisi yoktur ve buna gerek de yoktur. Eğer bu durum bazı şikayetlere yol açıyor ise, dizlerinizi göğsünüze doğru çekerek yapacağınız egzersizler, ters rahimin tedavisi açısından yaşanan şikayetleri azaltarak rahatlamanızı sağlar.



Rahmin-Ters-Olmasi-Nedir-(Retrovert-Uterus)2-Resim

Dizler Göğüslere Çekilerek Yapılan Egzersiz Hareketleri Ters Rahim İçin Etkili Olabilir!

Ancak yapılan muayene sonrası bu duruma neden olabilecek herhangi bir kist, enfeksiyon veya endometriozis bulgusu saptanmış ise, bu nedenleri ortadan kaldıracak teşhise yönelik tedavi yapılması uygundur. Yapılan bu tedavinin ardından rahim tekrar eski pozisyonuna dönecektir.

Rahmin geriye dönük olarak durmasını düzeltmek amaçla kimi yöntemler denenmiştir. Pesser adı verilen bir aleti vajina içerisine yerleştirmek suretiyle, oluşan şikayetlerin azaltılması hedeflenmiştir. Ancak bu yöntemin pek başarılı olduğu söylenemez.

Geçmiş zamanda bu duruma yönelik cerrahi operasyonlar da denenmiştir. Arkaya dönük olarak duran uterusu, öndeki pozisyonuna almaya yönelik bu ameliyatlar artık günümüzde, herhangi bir olumsuz etkisine de rastlanmadığı için kesinlikle yapılmamaktadır.

Rahmin Ters Durması Kısırlığa Sebep Olur Mu?

Gebe kalmak isteyen bir kadın, her durumdan endişe ettiği gibi, tabi bu tür bir durumla karşılaştığında da kafasından acaba bu durum bende kısırlık yapar mı gibi sorular yöneltebilir. Fakat yapısal bir durum olan rahmin geriye dönük olarak durması hiç bir şekilde kısırlığa neden olmaz. Uterusun durduğu pozisyonun önde veya arkada bulunmasının, infertiliteye sebep olmadığı bilimsel araştırmalarca kanıtlanmıştır.

Rahminizin geriye dönük olduğunu öğrendiniz ve aynı zamanda hamile kalmakta güçlük çekiyor iseniz, bu durumu rahmin pozisyonuyla bağdaştırmak yanlıştır. Mutlaka araştırılması gereken farklı bir rahatsızlık mevcuttur.

Doğum Sırasında Rahmim Geriye Dönükse Problem Yaşar Mıyım?

Bu da pek tabi sıklıkla akla gelen sorulardan bir tanesidir. Hamileliğin ilk aylarından sonra bebek geliştikçe, rahim zaten öne doğru br pozisyon alır. Bu yüzden de rahminizin geriye dönük, yani ters olması doğum sırasında herhangi bir engel teşkil etmez.

Bu yazı 499 kere okundu.
Tweetle   Sosyal   Medyada   Paylaşın
  • Site Yorum
Facebookta bizi bulun