Paylaş |
Tweet |
Rezene çayı yapısı olarak vücuda oldukça faydalı çaylar arasında yer alır. Günümüzde birçok kişi tarafından içilen çay birbirinden farklı faydaları beraberinde getirmektedir. Rezene çayının faydaları arasında karşımıza çıkan en önemli yararı vücutta biriken gazı önleyici etkisinin bulunmasıdır. Rezene çayı adından da anlaşılacağı gibi rezene bitkisinden elde edilmektedir. Akdeniz Bölgesi’nde yetişen rezene bitkisi birtakım işlemlerden geçirilerek çay haline getirilmektedir.
– Öksürüğün hafiflemesine ve kesilmesine yardımcı olur.
– Göz problemlerini giderme konusunda faydalıdır.
– Yüksek tansiyon hastaları rezene çayı faydaları ile tansiyonu düşürebilir.
– Cinsel anlamda libido seviyesini artırmaya olumlu etkileri vardır.
– Sindirim problemlerin de etkilidir, sindirimi düzene sokar ve kolaylaştırır.
– Diş ağrısı gibi durumlarda ağrının hafiflemesine yardımcı olur.
– Rahimde meydana gelen kasılma gibi durumları en aza indirger.
– İştah kesici etkileri sayesinde yapılan diyete yardımcı olur ve kilo vermeyi destekler.
– Vücutta biriken aşırı suyun dışarı atılmasını yardımcı olur.
– Bağırsakları temizleyici etkileri sayesinde vücutta rahatlama sağlar.
– Rezene çayı, emziren annelerde süt artışına destek olur.
– Safra üretimini destekler.
– Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir bitkidir.
– Midede meydana gelen kasılmaları önlemede etkili bir çaydır.
– Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli etkileri vardır
– Midede biriken yüksek oranda gazın vücuttan dışarı atılmasını sağlar.
Rezene çayı faydaları olduğu kadar aşırı tüketildiğinde zararları da olan bir çay olarak karşımıza çıkar. Çok fazla tüketilen rezene çayı midede bulantı ve ağrı gibi sorunlara neden olur. Bunun yanında hızlı kalp çarpıntısı, nefes almada zorluk ve kusma gibi sorunlar ortaya çıkarır. Akciğer ödemi de yapan çay gereğinden fazla içilmemelidir. Ayrıca bebek emziren annelerin bu çayı doktor kontrolünde içmeleri tavsiye edilmektedir. Diğer yandan safra kesesi, karaciğer ve böbrek hastalığı çeken kişilerin rezene çayı içmeleri önerilmez.
Rezene çayının hazırlanışında 1 fincan kadar kaynamış su içerisine yaklaşık 1,5 çay kaşığı rezene bitkisi atılır ve rezenenin 10 dakika kadar kaynamış su içerisinde demlenmesi beklenir. Eğer çayın hazırlanışında rezene tohumu kullanılıyorsa tohumların ezilmemesi gerekir. Yeteri kadar demlenen su ve rezene karışımı bir bardağa alınarak içilmek için hazır hale gelir. İsteğe bağlı olarak karışma iki damla kadar limon damlatılabilir. Bunların yanı sıra rezene çayı marketlerde poşet çay olarak satılmaktadır. Rezene çayı bu şekilde daha hızlı bir şekilde hazırlanarak içilebilir.