Paylaş |
Tweet |
Tıp alanında alerjik nitrit olarak da nitelendirilen saman nezlesi (hay fever), burun içi örtüsünün iltihaplanmasına bağlı olarak meydana gelen bir hastalıktır. Bahse konu bu hastalık, kimilerinde ağır seyrederken, kimilerinde de hafif etkiler göstermektedir.
Saman nezlesinin en önemli oluşum nedeni, hava ile salon polenlere karşı geliştirilen alerjidir. Bu polenler, bahar ve yaz aylarında ortaya çıktıklarından dolayı hastalık da genel olarak bu dönemlerde daha çok görülmektedir. Aynı zamanda alerjiye sebebiyet veren kuş ve hayvan tüyleri de saman nezlesinin nedenleri arasında karşımıza çıkar.
Günümüzde bilinen ve en çok görülen saman nezlesinin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
– Gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve sulanma
– Aksırma
– Öksürük
– Baş ağrısı
– Burunda tıkanıklık
Öncelikli olarak pek çok hastalıkta olduğu gibi hastalığa neden olan faktörler saptanır ve buna göre bir tedavi şekli uygulanır. Saman nezlesinin tedavisi için doktor genellikle saman nezlesi ilacı tavsiye etmektedir. Aynı zamanda aşı tedavisi de uygulanan yöntemler arasındadır ve ilaçtan çok daha etkilidir. En doğru teşhis ve tedavi için bir doktora başvurmak ve buna göre bir tedavi planı hazırlamak en doğru karar olacaktır.
İlaç kullanmak istemeyen ve iğneden korkanlar için saman nezlesine bitkisel tedavi yöntemleri ile müdahale edilebilir. Bunun için yapılması gereken aşağıda vereceğimiz bitkisel yöntemi hazırlamak ve nezle süresi boyunca kullanmaktır.
– 2 bardak su
– 3 – 4 yemek kaşığı üzerlik tohumu
2 bardak su bir tencere içerisinde kaynamaya alınır. Kaynama başladığında 3 – 4 yemek kaşığı üzerlik tohumu kaynayan suya ilave edilir. Ardından kaynama devam ederken buharlaşan su burundan inhilasyon edilir yani solunur. Yapılan uygulamanın ardından gözlerdeki kaşıntılar ve sulanmalar kısa sürede ortadan kalkacaktır. Ayrıca üzellik tohumlu bu bitkisel karışım İbrahim Saraçoğlu’na ait bir bitkisel çözüm yöntemidir.