Kadınların ve erkeklerin yüz bölgesinde meydana gelen ve hoş olmayan görüntüler oluşturan uçuk, genelde stres, virüs ve temas nedeniyle bulaşmaktadır. Ayrıca geçirilen ateşli hastalıklar ve bünyenin zayıflaması sonucu da ortaya çıktığını söylemek mümkündür. Uçuk tedavisi yapmadan önce kişinin bazı hususlara dikkat etmesi önemlidir. Şimdi tedavi aşamasına geçmeden önce kişinin neler yapması gerektiğine detaylı bir şekilde göz atalım.
Uçuk sorunu ile karşı karşıya kalmamak için öncelikle kişisel temizlik ve ağız bakımının önemli bir konumda yer aldığını söylemek istiyoruz. Bunlar karşısında ilk olarak karşımıza çıkan kullanılan diş fırçasında değişilik yapılmasıdır.
Dudaklarınızda bir uçuk çıktığını fark ettiğiniz an, diş fırçanızı zaman kaybetmeden değiştirmelisiniz. Çünkü uçuk çıkmasının ardından kullanılmaya devam eden diş fırçasındaki virüsler tekrar cildinize bulaşabilir ve uçuğun yayılmasına neden olabilir. Uçuk tedavisi konusunda ağız yani doğal olarak dudak bakımı önemlidir.
Uçuk çıkan bölgede kaşıntı yanında ağrı meydana gelir. Ağrının hafifletilmesinde buz tedavisi etkili olacaktır. Buz tedavisinin uçuk üzerinde başka bir yararı ise uçuğun geçmeye başladığı sırada oluşan yarayı hızlı bir şekilde iyileştirmesidir. Uçuktan kolay ve hızlı bir şekilde kurtulmanın yollarından birinin buz kompresi olduğunu unutmayın.
Uçuğun oluşmasına neden olan virüslere meyan kökü içerisinde bulunan asitler ile müdahale edilmesi mümkündür. Ağızda meyan kökü çiğneyerek ağız içerisinde bulunan uçuklar tedavi edilebilir. Ancak uçuk dudak kenarlarındaysa bu bölgelere meyan kökü tozu sürülerek tedavi yoluna gidilebilmektedir. Ancak sürekli ve uzun süreli kullanmamaya özen gösterilmelidir. En fazla 30 dakikalık bir uygulama yeterli olacaktır.
Uçuklar üzerinde sütün önemli bir etkisi bulunmaktadır. Bir parça pamuk süte batırıldıktan sonra uçuklar üzerinde 10 dakika bekletilerek uçuk tedavisi yapılabilir.
– 2,5 çay kaşığı aynısafa yağı
– 4 damla bergamot yağı
– 4 damla okaliptüs yağı
– 4 damla ıtır yağı
Tüm malzemeler kapaklı bir şişe içerisinde karıştırılır ve belirli bir süre ışık almayan bir konumda bekletilir. Bu karışım günlük olarak kulak çöpü yardımıyla 2 ya da 3 kez uçuk olan bölgelere sürülür.