Gündelik hayat içerisinde herkes bir şeyler unutabilir ve bu durum normal karşılanır. Anahtar,telefon ve bazı kişisel eşyalar sıklıkla bir yerler unutulur. Bu gibi durumlar sürekli tekrarlıyorsa unutkanlık problemiyle karşı karşıyasınız demektir.
Orta yaşı geçen kişilerde bu problem sıklıkla görülüyorsa kişi kaygılanmaya başlar. Bunama yada unutkanlık hastalığı soruları kafanıza takılmaya başlar.
İnsanların normal hayatta yaptıkları unutkanlıklar olağandır. Unutkanlıkla birlikte başka problemlerde varsa bu durumdan endişelenmek normaldir. Sorumluklarını yerine getirememe, becerilerin yok olması, huy değişikliği gibi bazı belirtiler unutkanlıkla beraber ciddi problemlerin habercisi olabilir Bu belirtileri kendiniz değerlendirmeden önce mutlaka uzman bir doktora danışmalı ve problemi öğrenmelisiniz.
Unutkanlığın nedenleri arasında uykusuzluk önde gelir. Yeteri kadar uyumamak ve beyni dinlendirmemek unutkanlığın en büyük nedenidir. Gün içerisinde kaygılı bir halde olmak unutkanlığa davetiye çıkarır.
Kullanılan ilaçlarında unutkanlığa etkisi büyüktür. Sakinleştirici bazı ilaçlar tansiyon ilaçları dikkatin dağılmasına sebep olur. Öğrenilenler çabuk unutulur ve eşyaların unutulması kolaylaşır. Unutkanlığınız ilaç kaynaklıysa bu durumu doktorunuzla görüşüp kendinize yeni tedavi yolları aramalısınız.
Alkolü çok kullanan kişilerde unutkanlık görülür. Hafıza kayıpları alkol içen kişilerin yaşadığı problemlerden biridir. Gün içinde içilen 2 kadeh şarap normal kabul edilir. Daha çoğu vücuda zarar verir. Bunun için alkol kullanan kişiler unutkanlık yaşayabilir.
Stresin çoğu zaman unutkanlığı tetiklediği ortaya çıkarılmıştır. Stresli kişiler o an kafalarındaki düşünceleri bir araya toplayamaz ve endişe duyarlar. Panik halinde olan kişiler bildiklerini ve öğrendiklerini unuturlar.
Depresyon hastalığının da unutkanlık problemine neden olduğu saptanmıştır. İçe kapanma gibi durumlar, uyuşukluk halleri ve üzgün hissetme gibi duygu durumları unutkanlığa davetiye çıkarmaktadır.
Unutkanlığın tehlikeli sayıldığı bazı dönemler bulunmaktadır. Bunların başında her zaman gittiğiniz bir yeri unutmak, tanıdık kişilerin adlarını unutmak, telefon numaralarını unutmaya başlamak, zaman ve mekan karışıklığı yaşamak, çok bilinen yerlerde kaybolmaya başlamak, aynı şeyi yeniden anlatmak, unutkanlığa bağlı olarak kişisel temizliğe özen göstermemek.
Unutkanlığın başlıca sebepleri arasında; B12 vitamini eksikliği, böbrek hastalıkları, diyabet, kalitesiz bir uyku, jet lag, depresyon, karaciğer problemleri, kalp problemleri, menenjit, yaşlanma, diyet, stresi parkinson ve uyuşturucu gelir.
Unutkanlıkla ilgili araştırma yapan bilim adamları hafızayla ilgili çeşitli ilginç verilere ulaşmışlardır. Aynı aktivitelerin yapılması hafızada büyük bir gerilemeye sebep olmaktadır. Rutin hayata bağlı olan kişiler hafızlarına kötülük ederek durağanlaşmasına sebep oluyor. Hafızanızı güçlendirmek istiyorsanız; bulmaca çözmeniz ve işe değişik yollardan gitmeniz gerekmektedir. Bambaşka bir dil öğrenmek ise hafızanızı yenileyecektir.
Kulaklar ve gözler hafızanın gelişmesinde etkilidir. Göz bozuksa mutlaka gözlük takın. Ağır işiten kişiler ise işitme cihazından mutlaka faydalanmalıdır. Kokuların bile hafızayı canlandırdığı kanıtlanmıştır. Hafıza çoğunlukla beslenme düzeninden etkilenir. Antioksidan, beta karoten, C, E vitamini ihtiva eden yiyecekler hafızayı geliştirir. Antioksidan yönünden zengin olan besinler hafıza ya iyi gelir.
Yaptığınız günlük işleri bir not defterine kayıt etmek veya alarm kurmak hafızayı canlandırır. Hesap işlerini aklınızdan yaparsanız hafızanızı çalıştırmış olursunuz. Numaraları hafızaya yazmak ise yine hafızayı geliştiren günlük aktivitelerdendir. Bisiklete binmek ve masa tenisi oynamak da hafızaya iyi gelir.